Xbox Scorpio - megérkeztek a technikai részletek

  • Írta: zoenn
  • 2017. április 6.
  • Hardver
Link másolása
Az Eurogamer illetékesei exkluzív betekintést nyerhettek a Microsoft új konzoljának technikai paramétereibe. Ahogy az várható volt, a Scorpióval már simán elérhető a 4K febontás és a magasabb framerate.

Az Eurogamer újságírói a Microsoft főhadiszállására, Redmondba utaztak, hogy elsőként számoljanak be a Project Scorpio kódnéven futó új konzolról. Nem lépünk előre egy generációt, az sem derült ki, hogy mi lesz a masina végleges neve, az árról sem tudunk semmit, és azt sem, hogy mikor jelenik meg. Itt a tömény hardveres specifikációk kerültek terítékre.

Lássuk, milyen vas lapul a Scorpio alatt!

A processzor nyolc egyedi x86-as magból áll, egyenként 2,3 GHz-es órajellel, ami így 30 százalékkal lesz erősebb, mint az Xbox One-é. A grafikus feldolgozóegység (GPU) 4,6-szor erősebb az előző modellénél, 40 egyedi compute egységgel rendelkezik, órajelük 1172 MHz - ezzel együtt a konzol 6 teraflop teljesítményre képes.

A gépbe 12 GB GDDR5 RAM-ot pakoltak, melynek sávszélessége 326 GB/s. Ebből 4 gigát a rendszernek tartanak fent, 8 giga a játékoké lesz. A 2,5 hüvelykes merevlemeze 1 TB kapacitású, és némileg gyorsabb, mint az Xbox One háttértára. Mindezek mellé UHD Blu-ray-meghajtó társul. A tápegység a konzol házában kapott helyett.

Érdekesség, hogy a Scopiónak nincs Kinect-portja, de a HDMI-kimenet megmaradt.

Mennyivel lesznek szebbek a játékok?

Természetesen a rendszer visszafelé-kompatibilis marad, azaz a meglévő Xbox One-os játékokat is futtatja, csak sokkal szebben és gyorsabban, valamint nagyobb felbontásban.

.

A masina képességeit a ForzaTech-demóval prezentálták a kollégáknak. Minden látványjavító be volt kapcsolva, és natív 4K felbontásban futott stabil 60 fps mellett. Összehasonlításként megemlítjük, hogy a sztenderd Xbox One erejének 60 százalékát használja arra, hogy 1080p-ben fusson az autóverseny, míg a Scorpio teljesítményének 60-70 százaléka kell a 4K felbontáshoz.

Félreértés ne essék: a 30 fps-re belőtt címek nem feltétlenül fognak hirtelen 60-nal futni, de a teljesítményük sokkal jobb lesz, és nem szembesülünk screen-tearinggel. Leginkább azok az alkotások kamatoztatnak a Scorpio erejéből, melyek dinamikus felbontásskálázásra képesek. Ilyen a legutóbbi DOOM, a Halo 5, a Gears of War 4, a Battlefield 1, a Call of Duty: Infinite Warfare és a The Division - ezeknél a framerate megduplázódik és a felbontás is 4K lesz.

Az erősebb hardvernek hála a játékok is gyorsabban töltenek be.

A továbbfejlesztett textúrafilterezés kulcsfontosságú a képminőség szempontjából, az új gép itt is előrelépett, nem is keveset: 4 helyett 16-szoros anizotrop-szűrésre képes.

Játékvideók kompromisszumok nélkül

A GameDVR funkció is sokat javult, immáron minőségromlás nélkül rögzíthetünk játékvideókat 4K felbontásban és 60 fps-sel, a HEVC-kodek remek bitsebességű, kristálytiszta képminőséget eredményez. Persze az 1080p-s videók sem tűnnek el, de azok is sokkal szebbnek tűnnek majd.

Mennyibe kerül majd?

A Microsoft még nem árulta el a pontos fogyasztói árat, de ne legyenek kétségeink: a cég prémium minőségű konzolt készít, ami a legerősebb lesz a piacon, és az UHD Blu-ray-meghajtó is megdobja az árat. A Scorpio biztosan drágább lesz a PS4 Prónál, az Eurogamer 499 dolláros árcédulát tippel.

A Microsoft a júniusi E3-as konferenciáját teljes mértékben a Scorpiónak szenteli, minden jel szerint akkor derül ki, hogyan néz ki maga a gép.

226.
226.
delphijos
#193: "Konzolnál ezt sose tudjuk meg, mert az Intel nem csinált még konzolba procit"

Ez azért így szó szerint nem igaz. Azelső xbox-ban egy pIII-as iIntel CPU volt ( kicsit módosítva )
224.
224.
zozo76hun
#221: ilyen az elet. en nem veszem komolyan ezeket a forumokat.
221.
221.
LexerTheFirst
#216: Figyelj,miért is adja magát az hogy ekézni kell a másikat mert más a véleménye?
220.
220.
Firsttime
#217: Én örökké fogok élni. Azt szokták mondani, minden agyban dől el. Én meg így döntöttem. Egyelőre jól haladok :D
216.
216.
zozo76hun
#215: veled van a baj, mert ez adja a temat. van mirol irni es porognek a kommentek. :)
215.
215.
LexerTheFirst
Ja,sajnos van itt baj rendesen. Vagy csak nálam van baj azért mert nem értem minek kell egy konzol miatt egymást ekézni?
212.
212.
LexerTheFirst
Látom,a humor nem halt még ki :-D Jó látni hogy itt nem csak a gyűlölködés tud menni,de komolyan. Este ha kell nekem alváshoz a gyűlölet,csak elolvasok itt egy Switches hír alatt a kommenteket xD
210.
210.
LexerTheFirst
Egy nintendo switch kártya beleférne a számba xD
209.
209.
LexerTheFirst
206.
206.
LexerTheFirst
Hát,6 teraflop? :-D az emberi agy 38 petaflop,inkább maradok annál,de azért köszi Microsoft.
202.
202.
DON GONDOCS
Az a gond hogy itt nagyon sokan a saját kis világából indul ki, mire van igény és mit engedhet meg magának. Biztos sokan vannak a világon akik percekig böngésznek a neten és összevadásszák maguknak a megfelelő perifériákat a megfelelő gamer számítógéphez vagy megcsináltatja valakivel. De, legalább ugyanennyien vannak akik inkább lekapnak egy 500 dolcsis konzolt a polcról és mellé egy tv-t. Mert neki így kényelmesebb. Nincs itt nagy hókusz pókusz.
193.
193.
McDuff
#189: Lehet nem fogja, de lehet nem is lesz rá szükség. Kicsit nekem is vegyesek az érzéseim a CPU-val kapcsolatban, ott vhogy mintha nem mertek volna akkorát lépni, mint a GPU-nál, de mondom, lehet azért mert nem is volt rá szükség.
Én most vettem egy i5-7400-ast, még pedig azért, mert rengeteg tesztet megnézve azt látni hogy még mindig veri a 8 magos AMD FX-eket.
Konzolnál ezt sose tudjuk meg, mert az Intel nem csinált még konzolba procit :D Ergo nem értem miért megy itt a karategép, repkednek itt a szálak, magok, cache-ek meg a gigahertz-ek, tessék emberek, itt egy nagyon jó kis oldal, bármilyen procit összevethetsz bármivel, több szempont szerint, statisztika alapon:
cpu.userbenchmark.com

Sztem ez mérvadóbb, mint amit ide egyesek beböfögnek...
190.
190.
Norbiii
#186: Ez nagyon nézőpont kérdése. Akinek természetes, hogy 150 ezerért vesz egy "nyamvadt" telefont annak elhiszem, hogy nem sok. Persze a Ps2 sem volt olcsó anno, ez is igaz! :)
189.
189.
Firsttime
#183: Én is ezt mondtam. 4 szálra dolgoznak még mindig. Ezért jobbak még mindig az intelek pc fronton. Mert a szálanként teljesítménye jobbak az iseknek. Bar amd most oszekapta magát. De még mindig nem az igazi. Ezeknek a jaguaroknak abszalankenti teljesítménye meg lehet el sem éri a mostani 7 es szériás i3 ast...
188.
188.
Winter
#186: Nyilván nem. Ennyiért veszel telefont pld. Amikor a Ps2 megjelent, 180 ezerért vettem meg Sony Szalon, első nap. Akkor 60ezret kerestem egy hónapban. Egy évvel előtte elkezdtem spórolni. Ma több a fizum, mint 500 dollár, már félreraktam rá. XO S csere 40K-ba fájt. Az meg 3db játék. Nem AAA, nem vadiúj. Itt nincs árral gond szerintem. Ami baj, hogy Wii U-t vagy nem kapni újat, vagy nagyon drágán. :(
186.
186.
frankdelgado
#180: 500 dolcsi egy konzolért sok?
185.
185.
delphijos
#179: Butaságot nem kell beszélni. Nem értem mire ez a hiszti, senki sem szidta a gépet , és a 4K-t se kérdőjelezte meg senki. De ez "8szálas feldolgozás esetén bizony alázza a te 4szálon tolakodó 4ghz cpudat egy jaguár is" akkor is butaság. mint ahogy ez is "mondj egy i3 mal (ami úgye2db mag) hajtott játékot ami nativ4k 60 fps ultra". ( Azt se mondta senki hogy a proci mellé nem kell jó GPU ) És a sok RAM szintén jót fog tenni a gépnek.
183.
183.
McDuff
Hol hangzott ez el hogy 8 szálas lesz a CPU? Mert tudtommal ez nem lett sehol se kiközvetítve. Mellesleg a játékoknak ma még mindig elég a 4 szál, PC-n is, a fejelsztők inkább arra optimalizálnak, nem tudom, lehet azért, mert az még mindig az elterjedtebb?
182.
182.
Firsttime
#179: Nem bántás de az az eltes iromány olyan mint egy gyerekmese... Semmi mélyenszántó dolog nincs benne. Sőt találtam benne pár dolgot ami még meg is kuncogtatott. Remélem nem diploma munkának szánták, mert ha igen és meg is kapta a diplomát akkor bajok vannak. Nem kicsik.
181.
181.
Tényleg jó lenne egy szerkesztés gomb!
Minecraft stb
180.
180.
Norbiii
#173: Igen, sok fiatal mondjuk valóban évenként cserél telefont, de én pl totál nem, a pc-t nem játékok futtatására használom, már 6 éve nem fejlesztettem rajta, szóval nem mindenki egyforma! A Scorpiot sokan megveszik majd, de a többség itthon, az ára miatt, szerintem csak évekkel később veszi majd meg. Meglátjuk mi lesz. :)
176.
176.
BrockSamson
#173: Par eve meg az volt a konzolok nagy elonye, hogy nem kell par evente ujat venni, evekig stabilan ugyanazt a minoseget kapod egyszeri kiadasert, ez volt a PC-vel szemben az erv. Manapsag ez ertelmet vesztette, ennyi.
Rosszabb lett ettol a konzol? Nem. Csak szamomra megszunt annak a biztos pontnak lenni, ami regebben volt.


175.
175.
Firsttime
#173: Senki nem köpködi. Attól mérföldkővekre vagyunk. Pusztán beszélgetünk és találhatunk mik a várható eredmények, jelenleg mi hol tart.
174.
174.
Firsttime
#172: Igen, de én kb max a belsős fejlesztőktől tudom elképzelni, hogy veszik a fardtsagot és 8 szállal dolgoznak. De a multiplatfirmoknal van bennem egy egészséges kétely, hogy veszik a fáradtságot erre....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...