Újabb átalakulás előtt a Steam értékelési rendszere

  • Írta: bobzenub
  • 2017. november 21.
  • Hír
Link másolása
A Steam újabb intézkedéseket eszközöl a felhasználói értékelésekkel kapcsolatos problémák orvoslására. A cél, hogy elejét vegyék a spambotokkal történő visszaéléseknek.

A régi rendszerben a felhasználói fiókok egy kis csoportja olykor több ezer értékelést ítélt "hasznosnak" avagy "haszontalannak", megborítva ezzel az adatlapon megjelenő értékelések egyensúlyát. 

A Steam-csapat arról ír blogbejegyzésében, hogy egyrészt emberileg lehetetlen ennyi kritika feldolgozása, másrészt a jelenség mögött vélt spambotokat jellemzően úgy programozták be, hogy a negatív értékeléseket fel-, a pozitívakat pedig leértékeljék bizonyos játékok adatlapján. 

A programozók úgy kívánják elejét venni a visszaéléseknek, hogy az egy fiókról érkező értékelések számával arányosan csökken azok súlya is a végső "hasznossági" százalék meghatározásakor. Emellett az értékelések a végső százalékkal arányosan fognak megjelenni a játékok áruházi adatlapján: egy 80 százalékosra ítélt játéknál például 8 pozitív és 2 negatív értékelés fog szerepelni ezentúl.

Ez már a második lényeges átalakítás az elmúlt pár hét alatt a Steam platformon, korábban a "review bombing" (kritikabombázás) jelenségnek kívántak gátat szabni a hisztogramok bevezetésével, ám úgy látszik, ez csupán félmegoldásnak bizonyult. 

11.
11.
Extol
Ez a sok nyomorult trükközés. Én nem hallottam még erről a problémáról. Amúgy szoktam értékelést írni mostanában inkább magyarul
9.
9.
GAMEROD
Eleve nem is kéne benne értékelni az értékeléseket, mert minek? Aki negatív értékelést ír, az úgyis a negatív értékeléseket találja hasznosnak meg fordítva. Semmi értelme.
8.
8.
fitymanyereg
Lehet a 'spambotokkal történő visszaélések' visszaszorításának álcázzák a kezdeményezést, közben pedig az értékelésen akarnak kozmetikázni kicsit (persze fölfelé).
2.
2.
hedzsooo
#1: +1 Pl. ez szerintem is hasznos lenne, meg eleve evidens
1.
1.
Juha
Valami olyasmi lenne hasznos, hogy a játékban eltöltött idő súlyozza az értékeléseket, vagy legyen külön érték a 2 óránál több/kevesebb játékidővel rendelkező usereknél.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...