Már nem fogadja el a Bitcoint a Steam

  • Írta: fojesz
  • 2017. december 10.
  • Gyászhír
Link másolása
Másfél éve vezette be a Bitcoin-támogatást a Steam, ám nem tartott ki sokáig mellette: a héten bejelentette, hogy a volatilitása és a tranzakciós költségek megugrása miatt nem fogadja el többé a kriptovalutát.

Tavaly április óta lehetett Bitcoinnal fizetni a Steamen, a minap azonban a Valve bejelentette, hogy nem támogatja többé a kriptovalutát.

Ennek az egyik oka az, hogy a tranzakciós költségek elképesztően megnőttek az elmúlt időszakban: amikor a Valve bevezette a pénznem támogatását, még 20 centet kellett fizetni egy vásárlás után, ez az összeg azonban mostanra durván 20 dollárra nőtt. Egy játék vásárlásánál ez az összeg szürreálisan magas, ráadásul erre nincs is hatása a cégnek, nem tud mit kezdeni vele.

Másrészt a Bitcoin volatilitása is közrejátszott a döntésükben. Habár a sajtó általában a kriptovaluta rekordárfolyamát szereti hangsúlyozni a hírekben (a cikk megírásakor közel 14 ezer dollárt ért a Bitcoin), a teljes képhez hozzátartozik, hogy napi szinten több száz dollárt is ingadozhat az értéke. Könnyű belátni, hogy ez miért rossz: ha valaki átutal egy összeget egy játékért, és a tranzakció lezárulta előtt beesik a Bitcoin árfolyama, a vásárló gyakorlatilag nem fizette ki a játékot. A stabilabb valutáknál egy extra fizetéssel vagy egy visszatérítéssel orvosolható ez a probléma, de a Bitcoin magas tranzakciós költségeivel ez nem ilyen egyszerű.

Ezért a Valve kivezeti a Bitcoin-támogatást a Steamen, megjegyezte ugyanakkor, hogy később újraértékelheti ezt a döntését.

36.
36.
Juha
#35: Bocs, nem emlékeztem a részletekre.
35.
35.
GAMEROD
#34: Az nem srác volt, hanem történetesen egy Amerikában élő magyar programozó.
34.
34.
Juha
#32: Volt egy cikk egy amerikai srácról, aki kezdetekben sok-sok BC-ért rendelt pizzát, ami akkor kb. 1500, később másfél millió forintnak felelt meg.
De oké, befektetek 2 pénzt, később lesz belőle 10 BC-m. Elmennék a Balatonra nyaralni, hogyan tudom ezt HUF-ra váltani, hogy egyek egy lángost?
32.
32.
GAMEROD
#31: A holland tulipánláz jobban emlékeztet a dologra. Az pedig hétszentség hogy egytől egyig a pszichiátrián fognak kikötni azok, akik valaha is szemeztek a bitcoinnal. Vagy azért mert buktak, vagy azért mert nyertek de mégis buktak. Vennék egy lakást bitcoinért, mert már azt is lehet Pesten. Vajon tudnék e örülni neki, ha két hétre rá már dupláját érte volna az amit kifizettem érte? Megőrülnék hogy milyen jól járt az, akitől megvettem.
31.
31.
Ooorky
Ajánlom a "South Sea Bubble" nevű történelmi esemény tanulmányozását, amikor az Angol állam a saját állampolgárait fosztotta ki semmit se érő részvényekkel...
30.
30.
GAMEROD
Az egésznek az lesz a vége hogy szétbarmolják a hackerek és a spekulánsok az egészet. Mindennek lehet nagy jövőt jósolni, ha a nem várt dolgokat nem kalkuláljuk bele, de ezek a nem várt dolgok úgyis ütni fognak előbb vagy utóbb.
28.
28.
GAMEROD
Ennyire ne forduljunk már át ostobaságba hogy mer van Bitcoin így egyből az államok meg a világbank lesznek a feketebárányok, még véletlenül sem a darkweb meg az alvilág pénze. Aki pedig megduplázta a bitcoinnal a befektetését mit csináljunk vele? Úgy se mer hozzányúlni mert mindig abban a hitben lesz hogy holnap majd mégtöbbet ér, vagy ha lement az árfolyam akkor megint vár hogy legalább azt a szintet elérje amin elindult és ez így megy a végtelenségig. Elkölteni szintén baromság, mert vagy az eladó, vagy a vevő jár vele jól napokkal később.
27.
27.
#25: Érted, fél millióból másfél. Annyira nem érdekel, mert ha tiszta pénzről beszélnénk, szerintem még a csövik is ezt csinálnák. Tuti nem ezzel lehet megalapozni a jövőt, mindenesetre sok szerencsét hozzá. A videókat lehet megnézem majd, csak el ne felejtsem.
26.
26.
Extol
Eddig is kár volt elfogadnia
25.
25.
azureknight0715
#22: Hát ezt elég hosszú elmagyarázni, ezért ha érdekel ez a téma ajánlom kezd el nézni youtuben kallosnak a videoit az elejétől ő szépen elmagyarázza az alapokat.
24.
24.
Stranger
#21: Tényleg van másfél millió vagy még csak elméletben eltudnád adni?
23.
23.
tsulok
#21: "Lufi? 800 dollár óta emlegetik a lufit. Nincs itt lufi."
Hát nem tudom...most 444 milliárd dollárra értékelik a crypto pénzeket (árfolyam alapján). Én nem látom, hogy most vagy a közeljövőben miért érne ennyit. Kevesen használják ténylegesen ezeket a pénzeket, csak azért veszik mint te (meg én is): árfolyam nyerészkedés.

10-20 év múlva szerintem érhet sokkal többet is de most lehet, hogy lufi (majd kiderül).
22.
22.
#21: Az egész téma kínai nekem. Ez a pénz mire jó? Eddig azt hittem, ebből tudsz játékokat meg mád haszontalan dolgokat venni. "Megalapozd a jövőd" kocsi, ház, stb?
21.
21.
azureknight0715
Na szóval :D nem akarok senkit sem rábeszélni erre. Kockázat persze megvan de kb mindenhol van kockázat. Ugyan mért biztonságosabb ha a bankszámlán van a pénzed? Ha az állam becsödől akkor megtehetik hogy lefagyasztják az embereknek a számlájukat és nem tudnak hozzáférni. Igen ennek utána lehet nézni tényleg így van. A crypto meg ugye államtól független, így esetleges gazdasági válságnál nem lesz kihatással a crypto piacra. Mellesleg amúgy jelenleg nagyon hasonlóan néz ki a grafikon mint mikor volt az a bizonyos válság ahol a legtöbb embernek egy élete ment tönkre. Na de visszatérve én jelenleg fiatal vagyok, szeretnék lakást később családot, befektetnék. Megnézem a bankok mit ajánlanak és csak annyit sikerül kikövetkeztetem hogy ha kb 10-20 év kell hogy a befektetésem valamit is érjen, ellenben a crypto piac 1 év alatt képes megduplázni jó esetben megsokszorozni a befektetésem. Pl én fél éve fektettem be 500 ezer forintot etheriumba és egy másik altcoinba. Jelenleg ebből az 500 ezerből jelenleg van most 1.5 millio. Ez fél év. A bitcoint nem fogják betiltani mert ahoz már túl nagyszabású. Szabályotni?igen azz fogják ami kb annyit fog jelenteni hogy nem lesznek nagyobb kilengések a shitcoinok meg eltünnek. Lufi? 800 dollár óta emlegetik a lufit. Nincs itt lufi., esések ja azok vannak meglehet nézni pl a kínai tiltásnál mekkora esés volt mindenki a bitcoin halálát írta le. Aztán 1 hét múlva visszament.. Ajánlom amugy youtiben kallos peter videoit sokat tanulhat az ember és én tartom azon véleményemet hogy jelenleg a cryptopiac az egyik legnagyobb lehetőség ahoz hogy megalapozd a jövőd. Persze felelőség ott a tiéd mint mindenhol máshol is. Probálkozni kell főleg azoknak akiknek nemigen lesz lehetősége az életben magas fizetést elérniük és nem szándékoznak kölcsönökbe bocsátkozni.
19.
19.
GAMEROD
Szerintem senki ne fűzzön hosszútávú reményeket a kriptovalutákhoz. Ugyanaz mint a piramisjáték, csak addig fut a szekér, amíg el nem fogy az út, azaz a befektetők. Egykét lopás vagy árfolyam zuhanás, aztán el is pártol a többség és bedől az egész. Egykét ember meggazdagszik, főleg az alvilág mert nekik fizettek bitcoinnal mikor még occsó volt, mára szépen meggazdagodtak, vehetik a drogot meg a fegyvereket.
18.
18.
tsulok
#17: "Aztán ha eléri azt a pontot ahol ez már nem fenntartható, akkor leáll a termelés és kipukkan."

Azt hogy mennyire nehéz kibányászni egy blokkot az határozza meg, hogy az elmúlt 2 hétben mennyi blokkot bányászták ki. Szval ha nem éri meg, akkor jóval kevesebben fognak bányászni -> kevesebb számítás kell egy blokk megtalálásához -> újra megéri bányászni. Az tud gondot okozni, hogy túl könnyű a bányászás mert akkor egy nagy farmmal át lehet venni a teljes chain irányítását. De ehhez nagyon olcsónak kell lennie a BTC-nek -> nem éri meg átvenni az irányítást.

Egyébként az se biztos, hogy marad a POW, lehet átváltanak majd POS-re. Akkor eleve nem is kell nagy számítási erő a bányászáshoz.
17.
17.
Ooorky
#14: Egyszerűen fogalmazva: a pénz értéket az adja mire tudod elkölteni, mennyi szolgáltatást, fizikai tárgyat kapsz érte. Ugyanakkor maga a pénz már nem jelenik meg mindig fizikai alakjában, sokszor csak egy adat egy adatbázisban ami vándorol egyik helyről a másikra miközben vásárolsz, főnököd átutalja a fizetésed stb.
Bitcoin egy olyan pénz aminek nincs valós megfelelője, nem tudod automatából kivenni, itt maga az adat az érték, amit valós tárgyakra válthatsz.
Problémája, hogy egyre nehezebb kitermelni, nyereségesen már csak a kínai farmok tudják ahol az állam közvetlenül a szénerőművek áramát adja el nekik, ironikus módon a bitcoin jelenlegi értékét az elégetett szén piaci ára határozza meg. Amíg vannak olyanok akik egyre több és több más értéket (tárgyat valutát) hajlandóak érte adni, hogy fedezzék az előállításhoz szükséges egyre több hardvert és elégetett szenet addig fújódik a lufi. Aztán ha eléri azt a pontot ahol ez már nem fenntartható, akkor leáll a termelés és kipukkan.
16.
16.
mestermagyar
#15: Internet INGYEN?! Hol élsz te? :D Az internetes tartalom a legnagyobb példa hogy hogy lehet megkerülni a tudatunkban azt hogy valami pénzbekerül. Ez a legzseniálisabb üzleti fogás benne és egyben a legnagyobb átverés amikor hangoztatják.
15.
15.
Geribácsi
#14: Ez elég jó összefoglaló:
https://www.youtube.com/watch?v=elbe-WVN9og

A bibol... izé BANKÁROK szerint lufi, csalás, piramisjáték, Ponzi átverés stb. (de nekik az internet elterjedése sem tetszett ugyi: "Információ, kommunikáció az embereknek? Ingyen? Nemááá")
Mások szerint paradigmaváltásra kényszerítő áttörés:
https://www.youtube.com/watch?v=EfsLO55RMr8

14.
14.
br1Koo
Valaki elmagyarázná, hogy mi is ez a bitcoin konkrétan?
12.
12.
zozo76hun
sztem, mivel nem lehet ellenorizni/lekovetni/megadozatni a kripotovalutat, elobb utobb a kormanyok tuzzel/vassal tiltani fogjak.
11.
11.
mestermagyar
#10: Ha jól értelmezem, akkor most a kriptovaluta problémája (de lehet pozitívuma is) a delikvensek szerint az hogy a teljesítmény ára már egységenként mérhető? Nekem ebből az jön csak le a napnál is világosabban hogy az interneten a cselekvőképesség ott van ahol a hardver. A kriptovaluta csak napvilágra hozta ezt a tényt és mostmár rájöttek a hardvergyártók is.
7.
7.
crytek
#2: Dehogy fogják. Követhetetlen, lenyomozhatatlan...
5.
5.
vmiki88
#4: Jah, vegye a sok paraszt a videókártyákat emiatt, a többiek meg le vannak szarva. :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...