A japán Microsoftnak bejött a négynapos munkahét

A Microsoft az utóbbi időben a négynapos munkahetet tesztelte a japán irodáiban, a kísérletet pedig abszolút sikernek könyvelték el. A háromnapos hétvégére engedett alkalmazottak 40 százalékkal jobban teljesítettek.

Sokan kacérkodtak már a négynapos munkahét ötletével, de csak kevesen vállalják be, hogy fejest is ugorjanak bele. A Microsoft japán kirendeltségénél mégis adtak egy esélyt ennek, rendszeresítették a háromnapos hosszúhétvégét, a kapott eredmények pedig meglepően biztató képet festenek.

A The Guardian beszámolója szerint, talán nem túl meglepő módon, az alkalmazottak általánosságban boldogabbnak vallották magukat, 92 százalékuk az újonnan bevezetett rendszert preferálta a hagyományos, ötnapos felálláshoz képest.

Ennél érdekesebb azonban, hogy radikálisan nőtt az effektív produktivitás: akár 40 százalékkal hatékonyabb munkát végeztek a heti háromnapos pihenőre küldött dolgozók. Összességében az egy héten elvégzendő feladatok mennyisége nem csökkent, tehát intenzívebb munka várt a Microsoft dolgozóira, mégis sikerrel vették a kihívásokat annak ellenére, hogy 20 százalékkal kevesebb időt töltöttek az irodában.

A rendszer hatékonysága mellett szól továbbá az is, hogy az alkalmazottak jóval kevesebb szabadnapot kértek ki, a négynapos hét során kevesebb papírt nyomtattak, az irodák kevesebb áramot használtak, és persze a gépkocsival utazók heti benzinfogyasztása is csökkent.

21 komment - szólj hozzá!