Megvillantotta magát az AMD Radeon RX 6000

A héten nem csak a Zen 3-as architektúrára építkező felső kategóriás Ryzen-processzorokat mutatta meg az AMD, de a Big Naviként emlegetett videokártyájának teljesítményéből is kaphattunk egy rövid ízelítőt.

A hét közepén az AMD bemutatta, hogy mivel szeretnék megszorongatni az Intel legerősebb processzorát árban és teljesítményben is. A chipgyártó minden tekintetben előrelépést ígér a Zen 2-es CPU-khoz képest, azonban ennek meg is kérik az árát rendesen.

Az új széria zászlóshajója az AMD Ryzen 9 5950X lesz, amely 16 maggal és 32 szállal parancsol tiszteletet magának, és akár 4,9 GHz-ig is képes felgyorsulni egyszálas terhelésnél. Ez azonban nem lesz olcsó mulatság, 799 amerikai dollárért lesz hazavihető.

Őt követi az AMD Ryzen 9 5900X, amely egy 12 magos, 24 szálas bestia lesz, és akár 4,8 GHz-en is képes pörögni. Az ajánlott fogyasztói árát 550 zöldhasúra lőtték be.

Harmadik a sorban az AMD Ryzen 7 5800X a maga 8 magjával és 16 szálával, amely alapjáraton 3,8 GHz-en ketyeg, de egyszálas terhelésnél ez akár 4,7 GHz-ig is feltornázható. Érte 450 dollárért kell otthagynunk majd a kasszáknál.

A sort végül a várhatóan közönségkedvenc státuszba lépő AMD Ryzen 5 5600X zárja, amely 6 maggal és 12 szállal lesz felruházva, és alapból 3,7 GHz-en dolgozik, ami akár 4,6 GHz-ig is fel tud gyorsulni. Az ő árcédulája már jóval barátibb: a tervek szerint 300 dollárért lehet majd a miénk.

Érdekelnek a további specifikációk? Olvasd el a HWSW cikkét!

Az új Ryzen-processzorok mellett azonban az AMD megvillantotta az új videokártyájának, az AMD Radeon RX 6000-esnek is az erejét, ami így első ránézésre az NVIDIA RTX 3080-nal indulhat egy mezőnyben. Az árazásra és a részletes specifikációikra persze még várnunk kell, de az új Radeon RX 6000-es GPU 4K-felbontásban átlagosan 61 fps-t hozott a Borderlands 3 legmagasabb beállításai mellett, illetve 73 fps-t a Gears 5-ben mindent Ultrára tekerve. A Call of Duty: Modern Warfare 88 fps-e szintén megsüvegelendő teljesítmény, hiszen köztudott, hogy a tavalyi Call of Duty-epizód egy NVIDIA által támogatott cím.

A tervek szerint egy október 28-án rendezett eseményen hivatalosan is bemutatják majd az új Radeon RX 6000-es szériát - most csak a közösség kedvéért engedtek egy rövid betekintést a Big Navi teljesítményébe.

36 komment - szólj hozzá!