Ilyen lesz a PlayStation 5 kezelőfelülete

A Sony egyetlen dolgot nem mutatott még meg a PlayStation 5 kapcsán, ez pedig az új konzol kezelőfelülete. A ma kiadott videónak hála közelebbről is megnézhetjük magunknak a megváltozott dizájnt és az extra funkciókat.

A Sony egy 12 perces videóban mutatta meg a nagyközönségnek a PlayStation 5 kezelőfelületét. Az új dashboard természetesen emlékeztet valamennyire a korábbi konzolokéra, ugyanakkor a dizájn letisztultabb és modernebb lett, emellett új funkcióknak is örülhetünk majd.

A felvételen elsőként az új Control Centert nézhetjük meg alaposabban is, amit ezúttal is a PlayStation-gomb lenyomásával csalhatunk elő, hogy hozzáférjünk a legfontosabb beállításokhoz és az épp futtatott játékhoz kapcsolódó infókhoz anélkül, hogy ki kellene lépnünk belőle.

Már itt elérjük majd az új Activities funkció kártyáit, amely különféle feladatok és kihívások mentén teszi lehetővé, hogy belevágjunk a játékba, illetve ugráljunk annak bizonyos részei között - így akár azonnal pályát is válthatunk velük, ha erre lenne szükség. A kártyák folyamatosan nyomon követik azt, hogy miként állunk egy-egy küldetéssel, még azt is megbecsülik, hogy vélhetően mennyi időnkbe telik, míg kipipáljuk őket. Az Activities alapvetően PS5-ös funkció, de bizonyos PS4-játékoknál is elérhető lesz.

PlayStation Plus-exkluzív fícsör a Game Help, amely adott esetben ingame segítséget ad screenshotok vagy videók formájában - ezeket kép a képben módban tehetjük ki a képernyő szélére, hogy mindig szem előtt legyenek.

Maga a dashboard 4K-ban fut természetesen, és elérhető lesz a HDR-támogatás is, ezenkívül a DualSense kontrollerrel lőhető screenshotok és videók is 4K felbontásúak lesznek. Újdonság, hogy a saját készítésű anyagokat "spoiler alert" figyelmeztetéssel is elláthatjuk megosztás előtt.

Kényelmesebbé vált a partikhoz történő csatlakozás és a voice chat indítása is - utóbbi kapcsán érdemes lehet észben tartani, hogy a DualSense immár beépített mikrofonnal rendelkezik, így headset nélkül is azonnal elkezdhetünk beszélni. Ha úgy tetszik, a már említett kép a képben funkcióval játék közben is figyelhetjük egy barátunk livestreamjét.

A PlayStation 5 főképernyője is tartogat újdonságokat. Az Explore menüpont a már meglévő vagy "követett" játékaink kapcsán szolgáltat híreket, ezt a hírfolyamot a Sony maga szerkeszti - üröm az örömben, hogy kezdetben csak az USA-ból érhetjük majd el.

Annak viszont bizonyára mindenki örül majd, hogy a PlayStation Store immár a dashboard része, nem pedig külön alkalmazás.

28 komment - szólj hozzá!