Elhunyt Clive Sinclair, a ZX Spectrum megalkotója

Hosszas betegség után, 81 éves korában elhunyt a ZX Spectrum megalkotója, Sir Clive Sinclair, aki karrierjét zsebszámológépekkel és zsebrádiókkal alapozta meg. Legismertebb alkotása, a ZX Spectrum 1982-ben került boltokba.

Sir Clive Sinclairt a többség valószínűleg az 1982-ben piacra dobott ZX Spectrummal köti össze, de a 81 éves korában, hosszas betegség után elhunyt feltaláló a 70-es évek elején még zseb-számológépekkel és zsebrádiókkal kezdte a karrierjét.

A nagy áttörést az 1980-ban bemutatott ZX80 hozta meg, ami az első olyan kifejezetten otthoni felhasználásra szánt számítógép volt, ami elérhető árcédulával tényleg minden háztartás kötelező kellékévé vált. Ezt követte a ZX81, majd 1982-ben megérkezett a ZX Spectrum, ami nagyban hozzájárult a mai brit játék- és szoftveripar megerősödéséhez, fellendüléséhez. Olyan klasszikus játékokat köszönhetünk a ZX Spectrumnak, mint a Manic Miner, a Chuckie Egg, a Jetpack to Lords of Midnight, a Knight Lore vagy Horace Goes Skiing.

Mint minden feltalálónak és befektetőnek, természetesen neki is voltak kevésbé jól sikerült próbálkozásai. Ilyen volt a hordozható Sinclair TV80 zsebtévé vagy a Sinclair C5 elektromos tricikli.

Munkáját 1983-ban II. Erzsébet királynő is elismerte, ekkor ütötték lovaggá.

Nyugodjék békében!

3 komment - szólj hozzá!