HWSW: Az egységes töltők felé halad az EU

  • Írta: fojesz
  • 2021. szeptember 26.
  • Hardver
Link másolása
Benyújtotta az egységes töltőkről szóló jogszabályi javaslatot az Európai Bizottság. Amennyiben az előterjesztést elfogadják, a gyártóknak két évük lesz arra, hogy érintett készülékeiket szabványos USB-C aljzattal lássák el.

Az Európai Bizottság a töltők csatlakozóinak és a gyorstöltő technológiának az egységesítését célozza. Ezzel hosszabb távon nem csak a fogyasztók járnának jól, de az elektromos hulladék is jelentősen csökkenne. A tervek szerint az okostelefonok, a táblagépek, a fényképezőgépek, a fejhallgatók, a hordozható hangszórók, illetve kézi játékkonzolok is ugyanazt az USB-C (vagy Type-C) aljzatot alkalmaznák majd, miközben a (gyors)töltési mód is egyezne az USB Power Delivery (USB PD) szabvány alapján.

Ezen túlmenően az Európai Bizottság szorgalmazza, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék. "Mindez kényelmesebb lenne a fogyasztók számára, továbbá csökkentené a töltők - gyártásból és ártalmatlanításból adódó - környezeti lábnyomát, ezáltal támogatná a zöld és digitális átállást" - olvasható a testület sajtóközleményében.

Az Apple nem igazán örül ennek - további részletek a HWSW cikkében!

30.
30.
delphijos
#29: Ja, és persze ha 30-ért veszel telefont, akkor lehet hogy igény "ezeröté" az aksi, de szerintem aki egy komolyabb telefonba ilyen aksit tenne, az meg is érdemli.
29.
29.
delphijos
#23: Én egyáltalán nem erről beszéltem, hanem az akkumulátor technológiáról. Biztos nem az a helyzet hogy van már jobb, de direkt szivatják az embereket a jelenlegivel. Az hogy a telefonban cserélhető ( otthon, házilag ) vagy sem, annak az akkumulátor technológiához semmi köze.
27.
27.
crytek
#25: Bármennyire is hihetetlen lesz számodra de az emberek többsége nem szolgáltatótól vesz mobilt. Úgy meg hajrá akkut cseréltetni szervízzel pláne gari idön kivül.pl 30 ezres telefonnál ki az a hülye aki 10 ezres cseréért szaladgál?
Inkább vesznek új mobil ez direkt így van kitalálva :)
26.
26.
Helium Prime
#23: Miért kellene új telefont venni egy aksi csere miatt? :):):)
A beépítet akkumulátorok biztonsági célt szolgálnak!
Például napokig bemérhető,tiltható,csengethető vagy éppen törölhető a telefon tartalma.Az egyém például wifi,mobilnet vagy sim kártya nélkül is megtalálható a GPS-es keresésnek köszönhetően.
25.
25.
Heldengeist
#23: Sőt, elő és hátlapot is cserélhettél rajta magadnak, amit megint "eteröté" vettél magadnak az aluljáróban. De azok a telefonok nem voltak vízállóak, amelyik az volt, az is csak addig, míg először akkut cseréltél benne, mert elért a szigetelés, aztán az a gumírozott bevonat úgy hámlott le, mintha leprás lenne a telefon. Meg ugye recsegtek-ropogtak, ha kézbe vetted.

Akkut meg a mostani telefonokban is lehet cserélni. Érdemes szervizzel csináltatni, ez tény, de lehet cseréltetni.
24.
24.
noresz98
23.
23.
crytek
#14: Nem direkt? Ugyan már. Anno kipattintottad az akkut és "ezeröté" vetté bele új akkut. Ma meg vegyél új telefont ha behal az akku.. Végülis tényleg nem direkt van :)
22.
22.
Heldengeist
Igazából szoftveresen nagyon sokat lehet csiszolni a telefonok üzemidején. Rengeteg bekapcsolva hagyott szolgáltatás zabálja az akkut olyankor, amikor arra nincs is szükség. Pl. kapásból a folyamatosan bekapcsolva felejtett wifi és bluetooth simán jelenthet mínusz egy napot.

De-googlefying is rengeteget jelent üzemidőben. Egy halom telemetria és adatszolgáltatás megy a háttérben, ami csak az akkut (és a magánéletedet) zabálja.

Egyébként a céges Samsung J5-ömet simkártya nélkül ledobtam otthon az asztalra bekapcsolva, csak wifin. Lazán elvan egy töltéssel másfél hétig otthon kb. tabletként használva.
21.
21.
Akutyafáját
#19: tudok* nem pedig bírok ,te agyhalott iskolás
20.
20.
Zuzmo
#16: Az első mobiltelefont tíz órág kellett tölteni, és félórát lehetett beszélni rajta. Mai áron kerülne vagy 3 millió forintba. Azóta voltak nikkel akkus nyomógombos telefonok, amiket első használatkor egy napig kellett tölteni, aztán lettek a lítiumos okostelefonok, amiket már úgy töltesz, hogy akarod, nem kell félni, hogy emiatt drasztikusan csökken a kapacitás. Közben mennyit változott a telefon felhasználása, képességei. A telefonból miniszámítógép lett, wifivel, bluetooth-szal, nfc-vel, gps-szel, kamerával stb.
19.
19.
noresz98
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni miért nem bírok képet rakni a írásomhoz valamié nem engedi
18.
18.
JohnSpartan
#16: Egy kèrdő mondta ami mindent meg magyaráz!

"Hogy lenne profit ha minden tökèletesen működne?"

Amíg az emberek nem tudják túltenni magukat azon a gondolkodás meneten hogy mindennek profitálnia kell addig minden csiga tempóban fog csak fejlődni.
17.
17.
Helium Prime
#16: Ez nézőpont kérdése!Mert,ha az utóbbi 100 év technológiai fejlődését tesszük az azt megelőző 1-2 ezer év mellé akkor egészen más a helyzet. :)
16.
16.
Merőkanál
#13: Ezt azoknak mond akik temérdek pénzt kapnak a technológia fejlesztésére , kutatásokra belegondoltál,hogy a legelső telefonok óta akkumulátortól függ a telefon üzemideje ? Az pedig nem ma volt mennyi idő kell még nekik valami nagyon lassan halad !!! ? Ugyan ez van az autóknál is az 1800 as évek óta kerekeken gurulva és benzint égetve haladnak a járművek.Hol vannak a repülő autók hogy a MÁVOT már ide se hozzam kádár rendszerből itragadt vaskonténerekben szállítanak embereket 2021 ben .. Gyerekkoromban gondolni sem mertem volna ,hogy a Technológia 2022 re is csak jobb ,gyorsabb de ugyanaz lesz minden ....Az Emberiség technológiai fejlettsége tetű lassú én így látom !
15.
15.
delphijos
Ja, amit még nem értek, hogy miért csak a telefonoknál kell az ár miatt hisztizni, és hülyézni azt aki szán rá ennyi pénzt ? Én pl. olyan 4 évente cserélek telefont, és akkor kamatmentes részletre megveszem a szolgáltatótól. Persze hogy tisztában vagyok vele hogy túlárazottak. De ez az én döntésem. De amúgy is ezer millió dolog van a világban ami nem feltétlen ér annyit amennyibe kerül, mindenki arra költsön amire akar / fussa. Aki több százezret fizet egy VGA-ért, az ő dolga, én ezért nem adnék ennyit , de miért hülyézném aki igen ? De a VGA csak egy példa volt természetesen.
14.
14.
delphijos
#12: Az akku technológia le van maradva, gondolom azért nem direkt szivatják az embereket, hanem nem olyan egyszerű. Ennek a megoldását azért én nem a telefongyártókra lőcsölném. Másrészt nem azt mondom hogy ez “tök jó így” de ha ezen hőbörgök attól nem lesz jobb, szóval csak azt mondom hogy egyelőre ez van, akinek ez gondot okoz, az készüljön fel.
13.
13.
Ooorky
#12: Fejlessz ki jobbat.

Mert a következő lépcsőfoknak szánt szilárdtest akkuknál még csökkenni is fog a kapacitás, cserébe azért, hogy ne legyen tűzveszélyes.
12.
12.
Merőkanál
#11: Ha neked az teljesen rendben van,hogy egy 400 ezres telefont power bankal kell hurcolni ám legyen . De lassan 2022 őt írunk és még mindíg 1-2 nap amit bírnak ezek a szarok ... Mondjuk aki kiad ennyit egy telefonért az meg is érdemli .Egy régi Iphone-t használok évek óta és az égvilágon semmi de semmi hiány érzetem nincs.
Működik ,megbízható elfogadom ,hogy minden nap tölteni kell de nem is került esztelen összegekbe használt autó árába ..... Ha már 2 napot kibír egy majd fél millás telefon ájuldozik mindenki milyen fasza pedig nem ! Nem itt kellene már tartani üzemidőben maga az akkumulátor egy Elavult technológia . Már nem 1-2 nap,hanem 1-2 hétnél kellene töltögetni ezeket a szarokat .. Iphone 13 már előre azt harsogják 120 Hz......Oké de ha bemered kapcsolni ne csodálkozz ha idő előtt lemerül...Noszensz .....
11.
11.
delphijos
#8: Mondjuk azt nem értem , ha ilyen intenzíven használod , de BELTÉRBEN, akkor miért gond hogy fel kell dugni töltőre ? Azért az hogy valaki olyan helyen használja folyamatosan így hogy nincs mód tölteni se , azért elég ritka….. ( annak meg akkor kell egy power bank )
10.
10.
Merőkanál
Bár a telefonok tudása rengeteget fejlődött , Miközben az akkumulátorok üzemideje még mindig egy két napnál tart Még akkor is a közel félmilliót csengetsz ki a telefonért…
Az energiaellátásban egész egyszerűen nem tudnak fejlődni az egész világon technológiai ugrás kellene ezen a téren de már nagyon
6.
6.
Ooorky
#5: Nekem is ez a bajom, 5000-es akku már nem fér bele 6" alatti telefonba, ezért olyan nagy tepsi mind...
5.
5.
Sandic1994
#3: Az Energizer 2 éve csinált 18 ezreset is, nem véletlenül nem terjedt el, egy féltégla lett a telefon. A gyártók szívesen raknának bele, csak a technológia még nem igazán tart ott, hogy beleférjenek egy elfogadható méretbe. Én például zsebben szoktam sokat hordani a telefont, és már előre írtózom attól, hogy a mostani 5,5 colost lecseréljem, pedig megérett már rá.
4.
4.
Sandic1994
Ezt már 1x eljátszották a micro USB-vel. Hurrá, most 3-4 évig minden telefonon ugyanaz az aljzat lesz, aztán jön megint egy újabb, ami gyorsabb lesz a Type-C-nél, és kezdődik elölről.
3.
3.
crytek
Inkább egységek akku kéne mondjuk 10 ezres.. tök jó hogy már nasat lehet hekkelni a mobilokkal azt fél naponta töltögetni ..hányás.
2.
2.
markoci555
"az egységes töltőcsatlakozó az innováció kárára válna"
igen, nem lehet majd eladni más töltőt az újabb, de közel semmit nem változott iphone-ra, az a rohadt EU
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...