A Steam betiltja a blockchain alapú játékokat

  • Írta: szlav
  • 2021. október 16.
  • Biznisz
Link másolása
Az NFT-k és kriptovaluták a videojátékok világába is beették magukat, a Valve azonban láthatóan nem tartaná jó ötletnek, ha a Steam is a bloackchaines adásvétel szekunderpiacává válna. Betiltották hát az erre alapuló játékokat.

A Valve határozattan lecsap a blockchain-alapon üzérkedő játékokra. A Steam publikációs szabályzatának legfrissebb kiegészítése szerint a platformon nem jelenhetnek meg olyan videojátékok vagy egyéb szoftverek, amelyek engedélyezik a kriptovaluták vagy NFT-k adásvételét. Habár egyelőre kevés példát láthattunk erre, a jelenség nagyon is valós: jelenleg is számos olyan játék létezik, amelyek valódi értéket képviselő valutára cserélhető javakként kezelnek játékbeli karaktereket vagy megszerezhető tárgyakat. Ezek a Steam kirakatába kerülve saját belső piacteret hoznának létre a platformot afféle frontként használva.

Mindezt persze könnyen hasonlíthatnánk a Valve saját piacteréhez, ahol a Team Fortress 2 sapkái vagy a Counter-Strike: Global Offensive kései komoly dollárértéket képviselnek - akadnak azonban fontos különbségek. A Steam Community Marketen generált összegek legális keretek közt sosem hagyják el a Steam ökoszisztémáját, csakis a platformon lehet elkölteni az eladott digitális javakon szerzett bevételt. Emellett a Steam Wallet tartalma centrális, nemzeti valutát jelképez, vagyis nincs kitéve a kevésbé elterjedt kriptovaluták közt elterjedt pénzügyi csalásoknak.

Érthető tehát, hogy a Valve igyekszik messziről elkerülni a témát, a szabályzat frissítésével még azelőtt megelőzik az esetleges jogi problémákat, mielőtt azok felüthetnék a fejüket. Nemrégiben egyébként hasonló volt Tim Sweeney álláspontja is: az Epic Games fejese alig néhány hete határozottan kijelentette, hogy ők is elkerülik az NFT-ket és a decentralizált pénzügyi technológiát, hiszen az jelenleg a pénzügyi átverések melegágya, mára azonban változott a helyzet. A legfrissebb fejlemények szerint (via The Verge) elképzelhetőnek tűnik, hogy az Epic Games Store a későbbiekben engedélyezi a blockchain technológiát használó játékokat, de csakis szigorúan megfigyelt kereket közt és a piactér saját fizetési opcióitól teljesen szeparáltan.

7.
7.
mestermagyar
#3: Nem csak a feketepiac használja. Vannak olyan termékek amikkel a kereskedés nem ütközik törvénybe és ennek ellenére kerülsz bajba/nem tudod beszerezni ha mégis hozzá akarsz jutni. Pl. volt egy French Bulldog nevezetű CBD bolt ami szigorúan az előírt maximális THC tartalom alatti (0,2%) termékeket árult volna, beleértve szívható kannabiszt. Ennek ellenére amint megnyílt megrohamozták a rendőrök mert egy teljesen tetszőleges, jogilag nem megalapozott megítélésből adódóan nem akarták a létezését.

Vannak jogilag nem tiltott vagy akármennyire szabályzott hatóanyagok vagy termékek amelyeket behozatalkor lefoglalhatnak.

Vannak piactéren vagy akár bankok által tiltható vagy visszavonható tranzakciók kizárólag abból kifolyólag hogy ők nem ítélik számukra elfogadhatónak miközben jogilag nincs akadálya.


Egy rendszer nem tökéletes és ebből kifolyólag szükség van az embernek magánéletre ami visszakövethetetlen vagy nehezen visszakövethető. Szerintem sokszor nemhogy a legális, de egyes illegális folyamatok is jogosnak tarthatóak ha az ember a személyes morális megítélése alapján annak tartja.


A titkosított médiumok tiltása a legrosszabb módja az illegális tevékenységek megelőzésének. Az egész internet titkosított kommunikáció folytatása által marad működőképes.


És végsősorban, tessék eldönteni hogy milyen megítélés alapján gondolod azt hogy tiltani kellene? A magyar jog ellenében folyó tevékenységgel van a gondod, avagy a saját általad morálisan negatívnak ítélt tevékenységek folytatásával?
6.
6.
mestermagyar
#2: Csak a bitcoinnak van véges bányászható számú coinja a méretéből adódó frissíthetetlenség folytán, a legtöbb másik valuta ezt fixálta, pl. moneronál be fog állni egy permanens fix bányászhatósági nehézségre.
5.
5.
Geribácsi
Egy éven belül áttérnek Proof to workről, proof to stake-re, és vége lesz végre a hisztinek.
3.
3.
Dízel
#1: Teljesen egyetertek. Ez nonszensz ami megy es nem az irigyseg beszel belolem, hogy en nem csinalom akkor mas se csinalja. De ez olyannyira kozel all a feketepiachoz hogy annal jobban nem is lehetne. Ellenorizhetetlen, bilinszervezetek hasznaljak es meg sorolhatnam. Tiltani kene igy mint barmilyen illegalis tevekenyseget.
2.
2.
csoki0619
#1: Aha, és azt mégis hogyan? Azok a törvények amik a valóéletben működnek, az interneten sokkal nehezebben alkalmazhatóak, sokkal több a kis kapu, és sokkal nehezebb számonkérni bárkit is. A net különben is nagyon kényes téma, cenzúrázni, keretek közé szorítani lehetetlen.
Sztem a crypto marad még egy ideig.

Na de sebaj, nyugtasson a tudat, h ennek a szarnak a bányászása véges, szakértők szerint olyan 2050 körül fog elfogyni. Alig várom már, veszek is rögtön egy 3090et és majd mutogatom az unokáknak, h nézd kisfiam, ezt a szart vadászom már 30 éve, végre meglett.
1.
1.
Extol
Ez a kriptománia már az agyamra megy. Illegálissá kéne tenni az egészet ahogy van és irtani tűzzel vassal aki vele foglalkozik
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...