Sorra állnak ki a játékipari szereplők Ukrajna mellett

  • Írta: fojesz
  • 2022. március 5.
  • Biznisz
Link másolása
A napokban már mi is beszámoltunk róla, hogy több játékipari szereplő is felfüggesztette a tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban, és úgy tűnik, folyamatosan bővül az Ukrajna mellett kiállók listája.

A CD Projekt RED és a Microsoft után az Electronic Arts is bejelentette, hogy felfüggeszti a kereskedelmi tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban, hogy így fejezze ki szolidarását Ukrajnával.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ezekben az országokban a cég egyetlen játékát vagy más tartalmát sem lehet megvásárolni, és a virtuális valutáit sem árulják tovább. A döntés értelmében bezárnak a saját digitális üzletei és a játékbeli boltjai, továbbá már egyeztet a platformtulajdonosokkal, hogy az ő felületeikről is kerüljenek le az Electronic Arts-termékek. A cég nemrég belengetett egy másik korlátozást is, egy korábbi hír szerint a kiadó törli az orosz csapatokat a sportjátékaiból.

Hasonló lépésre szánta el magát a Layers of Feart és a The Mediumot is jegyző lengyel Bloober Team is, a fejlesztőcsapat leveszi a játékait a Steam kínálatából Oroszország és Fehéroroszország területén. A stúdió jelezte, hogy a döntésük nem az érintett országok lakossága, hanem a háború ellen szól, ugyanakkor remélik, hogy nyomást tudnak vele gyakorolni a helyi közvéleményre.

Kiáll Ukrajna mellett az Amazon Games is, amelynek az alelnöke a TechRadarnak erősítette meg, hogy bár terveztek ilyet, leállítják a New World című MMORPG-jük orosz lokalizációját. Valamivel érdekesebb a World of Tankset is jegyző Wargaming helyzete, hiszen az minszki székhelyű: ennek ellenére a vállalat jelezte, hogy egymillió dollárt adományoz az Ukrán Vöröskeresztnek, emellett erőforrásokat csoportosít át, hogy segítse a kijevi stúdiójában dolgozó 550 embert. Nekik korábban küldik a fizetéseiket, szállást keresnek, és az utazásukat is támogatják, amennyiben elhagynák a várost.

A történtekben érintett a Nintendo is, miután az eShop orosz felülete karbantartás alá került, és ezzel lényegében lehetetlenné vált a játékvásárlás Oroszországban. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a kiotóiak részéről ez nem egy tudatos állásfoglalás, mindössze arról van szó, hogy az eShop fizetéseit feldolgozó szolgáltatás felhagyott a rubel elfogadásával. Hozzájuk hasonlóan egyébként a Sony sem jelentett be egyelőre semmilyen retorziót: ahogy megírtuk, a Gran Turismo 7 megjelenését lefújták az országban, de csak szép csendben - ezt nem követte formális bejelentés a témában. A Nintendo érdekeltségébe tartozó The Pokémon Company mindenesetre felajánlott 200 ezer dollárt Ukrajna támogatására.

24.
24.
crytek
#21: És azt se lehet letagadni hogy mindezt ok nélkül sose tették....

De most valami miatt hirtelen az ukránok lettek a hősök csak tudnám mire. Mondjuk a képbe pont beleillik hogy egy poénos csávó a vezér mert ez az egész egy kabaré ami most megy
23.
23.
GAMEROD
Nem kell sok idő hogy visszatérjenek hozzájuk, a negyedéves nyereségről senki nem szeret lemondani.
22.
22.
Josi21
#21: 2 hét és nem lessz minek vonulni... Vállról indítható nyugati fegyver is megállít egy 2. Világháborús roncsot. Normális nato fegyverek most érnek oda. Ukránok inkább meghalnak, mintsem gyarmat legyenek... Jópár Ukrán kollégám ment haza harcolni, pedig itt Norvég földön elég jól éltek.
21.
21.
zozo76hun
akarhogy csuritek-csavarjatok a dolgot, egy valamit nem lehet letagadni:

AMERRE AZ OROSZ HADSEREG VONUL, NEM MARAD UTANUK CSAK ROMOK ES HALAL.
19.
19.
nemfontos
#14: A proli rész pedig magyarázatra szorul. Az mihez is kapcsolódik?
18.
18.
nemfontos
#14: Úgy látom egyáltalán nem sikerült megértened amit írtam. Legalábbis a válaszod alapján csak erre tudok következtetni.
Hint: a játék gyártókról és az USA cégek általános viselkedeserol írtam.
Talán ha még egyszer elolvasod akkor sikerülni fog értelmezni is.
17.
17.
Fata Morgana
16.
16.
Ooorky
Szó sincs itt Ukrajnáról.

Ez csak üzlet.
Egyszerűen a rubel akkora kilengéseket produkál, hogy lehetetlen belőni az árakat, így eladni se lehet az árut, mert lehet bukó lenne.
Így a háborúra hivatkozva leállítják a online shop-okat amíg elül a por.
15.
15.
Fata Morgana
14.
14.
taktaharkányi
#13: Én is feltennék egy apró kérdést csak amolyan gondolatébresztőnek. Másoknak a bűne feljogosít engem arra, hogy bűnt kövessek el? Lesz erkölcsi alapom téged mondjuk pofánverni mert láttam mást, ahogy pofánvert valakit a múltban? Befolyásol a politikai játék a színfalak mögött azon, hogy most emberek vannak akik el kell hagyják az otthonaikat? Ezek az ujjal mutogató proli gondolatébresztők kiknek szólnak? Olvassam fel az óvodás gyerekeimnek? Mert ők érvelnek így. Imádkozz, hogy a büdös életbe ne kerülj ilyen helyzetbe, és ha majd bárhova fúj a szél, ne olyannal sodorjon össze az élet, aki ha akar, fog találni "jogos érvet" arra, hogy ne segítsen neked.
13.
13.
nemfontos
Azért feltennék még egy apró kérdést csak amolyan gondolatébresztőként. Amikor az USA csinál hasonlót... pl amikor Szaddám Huszeint elrendezték... (ott egyértelműen gazdasági okokból ráadásul) akkor miért nem jöttek ezek a kijelentések? Miért nem szüntették be a játékárusítást ezek a cégek? Vagy miért nem számolták fel magukat ha amerikai cégről van szó?
12.
12.
nemfontos
#11: megjegyzés.
Nekem az fáj igazán, hogy akik "szuverén országoznak" azok valahogy nem veszik figyelembe hogy kicsit több mint 100 éve tőlünk lopott területekről is szó van... Az ott élőket pedig azóta is vegzálják.
megjegyzés vége.

Érdemes lenne - persze nem itt a gamekapocs forum -on - rendbe tenni, hogy a "gonosz orosz megtámadja szegény ártatlan ukránt" interpretációja a helyzetnek egyáltalán nem fedi a valóságot. Ennél sokkal komplexebb a helyzet.

11.
11.
Turley
#10: kimoderált üzenet
10.
10.
Fata Morgana
A saját véleményem az, hogy egy "testvérháborúba" belefolyni nem a leg-bölcsebb dolog.
Ukrajna elnöke Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij egy "bohóc" sosem szabadott volna megválasztani, nagyon híres az USA-val való szimpatizálása, amit nem egyszer ki is nyilvánított és a segítséget is tőlük reméli.
Ezt az egész cirkuszt 2015-óta követem, megvannak a saját forrásaim, melyek nem a hazug sajtópropaganda dezinformációi amit a fősodrú média sajnos, az emberekkel megetet.Látni is hogy mennyire ízlik a népnek, inkább birkáknak aki a TV helyett inkább a történelmet tanulmányoznák, ahelyett hogy felülnek minden média butaságnak.

Itt nem Vladimir Putyin a rossz ember hanem az az ostoba, Zelenszkij ha igazán szeretné a népét lemondana az jó édes k........!
9.
9.
Fata Morgana
#8: Csak azért mert a szomszédban??
Amióta az eszemet tudom, mindig is folytak háborúk ezen a bolygón, ez a mostani sem különbözik a többitől, sajnos.
Mikor a katona időmet töltöttem, pont Jugoszláviában folytak összetűzések.
8.
8.
Caleon
Fura kommentek ezek annak fényében, hogy a szomszédban embereket ölnek, városokat rombolnak porig.
6.
6.
crytek
Nem semmi hogy az ukránok hogy eltudták adni magukat...beszarás...és csodálkozunk hogy mennyien benyalták az oltásos bullshitet
4.
4.
godach
Nem kiállnak, hanem aljas módon kihasználják figyelemfelkeltésre.
3.
3.
zoli12i
Akkor lesz warez durván
2.
2.
Nothing
Ukrajna mellett vagy Oroszország ellen?
Azért remélem, a tetris nem lesz betiltva...
1.
1.
Szudzsio
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...