The Callisto Protocol - igazi horror a videokártyáknak

  • Írta: sirdani
  • 2022. december 2.
  • Hír
Link másolása
Eljött a nagy nap, végre elrajtolt a régóta várt horrorjáték, ám a premier eddig közel sem alakult felhőtlenül. Sokak számára ugyanis a legrémisztőbb dolog nem maga a játék, hanem az, ahogyan fut.

Múlt héten, amikor lerántották a leplet a The Callisto Protocol gépigényéről, rögtön megkezdődtek a találgatások, hogy a relatíve barátságos elvárások miként egyeztethetőek össze az előzetesek alapján gyönyörűnek tűnő látványvilággal. Mármint a GTX 1070 nem egy rossz kártya, de azért már nem is feltétlenül nevezhető mai darabnak, a hivatalos tájékoztató szerint mégis elégnek kellene lennie ahhoz, hogy zökkenőmentesen élvezhessük Striking Distance Studios legújabb alkotását. Most viszont pár órával a megjelenés után úgy néz ki, hogy azok nyerték a tippversenyt, akik szerint a GTX 1070 jó, ha elég lesz egyáltalán a játék elindításához.

A Steam felületén a játék jelenleg többnyire negatív értékelésen áll, számszerűsítve alig súrolja a pozitív vélemények aránya a 30 százalékot. A játékosok egybehangzóan a teljesítményt nevezik meg a negatív értékelések okaként, nem ritka, hogy RTX 3080-nal, de még RTX 4080-nal sem képesek tartani a 60 fps-t, még alacsonyabb felbontás mellett sem. Az akadozás mellett pedig a rendszeresen előforduló összeomlások sem tesznek jót a közvéleménynek, sokan már The Stuttering Protocol gúnynéven hivatkoznak a játékra.

A hibák a konzolos játékosokat nem sújtják ennyire drámaian, bár a kisebb-nagyobb belassulások ott sem idegenek. A játékot illetően Szlav kollégánk már fejest is ugrott a horrorisztikus kalandokba, úgyhogy hamarosan nem csak írásos kritikával, hanem videóteszttel is jelentkezünk. Néznivalónak addig is errefelé találjátok a játék élőszereplős előzetesét, itt pedig a launch trailerbe pörgethettek bele.

30.
30.
delphijos
#29: Azért tisztázzuk, hogy az emberek persze nem MAGUKNAK vesznek játékot karácsonykor, de ez már ezerszer bizonyított tény hogy rengeteg szórakoztató cucc ( konzol, játék ) ebben az időszakban fogy. A január meg igenis az uborkaszezon, sok ember kiköltekezi magát, és olyankor vesz kevesebb dolgot. Az hogy itt konkrétan ez most jobb lett volna vagy rosszabb ( a csúsztatás ) már sose derül ki.
29.
29.
crytek
#28: Ez hülyeség + mendemonda. Főleg játékoknál amiket akkor vesz az ember amikor megjelenik nem napszakhoz van köve.

Valamit valamiért

https://www.google.com/finance/quote/259960:KRX?hl=hu&window=5D

Nekik is jó lett volna ott fent a csúcson maradni...
28.
28.
delphijos
#25: Ez a karácsonyi szezon azért kicsit speciális. Ilyenkor azért benne van hogy még így is jobb üzlet hogy kijön valami így, minthogy januárra tolják, amikor “senki nem vesz semmit”.

Egyébként amúgy elég szép a játék, meg minden, de pl. a Scorn összességében sokkal “parásabb” , “nyomasztóbb” érzés volt, pedig ott konkrétan félni nem kellett. Itt pár jumpscare ami néha van… A sztori meg a SOSEM LÁTOTT “szörnyek lesznek az emberekből” típusú, nagyon eredeti. Nem rossz azért , de nem ez váltja meg se a horror se a sci-fi műfajt.
27.
27.
crytek
#26: Na megjött a másik okos is.. aki bunkózza a többit ,mert ki meri mondani egy játékról ami köztudott hiszen az egész világ ezzel van tele... jár a kakaó
26.
26.
Ps fanboy
Látom megint itt vannak az okoskák, akik megszakértik ki mit kúrt el stb...
De van itt olyan bunkó, aki játszott is vele?
Mert az, hogy "hát eddig nem rossz", meg ilyenek, az lófaszt se ér...
Milyen ez a szar?
25.
25.
crytek
#24: Nekem nem kell bemutatni. Én is ezt mondom hogy egy játékot az első napok határoznak meg. Ebből hiába adnak majd el teszem azt 20 millió db-ot arra fognak emlékezni hogy ilyen moslék volt az indulás ugyanis a játékost ez érdekli nem az hogyan szedi meg magát a kiadó. Majd egyszer a sokadik ilyen után leesik a részvényeseknek is hogy inkább tolnak heteket hónapokat a kiadási dátumon cserébe nem feleződik/ harmadolódik a cég értéke a tőzsdén

(Egyébként ilyenkor biztos isten hogy sok bennfentes shortolja a részvényeket 100% hogy ilyen is van a háttérben ez így nagyobb kasza nekik...később meg visszaveszik majd olcsóbban azt amikor "kikupálják" a játékot és vissza áll az ár eladják az fogtak egy szépet a fos starton..)
24.
24.
delphijos
#23: Az a baj hogy a neten a rossz hír ( meg a negatív kritika ) futótűzként terjed, a panasz mindíg hangosabb. Akármilyen gyors a pacth, lehet elkéstek kicsit...
23.
23.
crytek
"Kevesebb mint 24 órával a megjelenés után befutott a hotfix, ami elvileg megoldást kínál a PC-s verzió legégetőbb problémájára."
"Mindenesetre a fejlesztők is elismerté a hibát, és már tegnap közölték, hogy gőzerővel dolgoznak a hotfixen, ami ma, a kora reggeli órákban be is futott. Ezt a Striking Distance Studios ígérete szerint további javítások követik majd, tehát még távolról sem végeztek az optimalizálással."
22.
22.
KratoS
#20: Az kevés. Ott még ki sem jutsz az első helyszínről, és ezen a szakaszon még csak egy lőfegyver van. Változnak az összecsapások is, a sztoriból meg semmi nem látszik. Rohadt nagy csalódás ez... Refundolni meg max 2 óra gameplayel lehet csak.
21.
21.
DragonBleacPiece
#20: nagy volt a felhajtás körülötte, de lényegében egy sétaszimulátor jumpscarekkel (sajnos), de arra rávett hogy a dead space 1-et kipróbáljam, annó megjelenésekor csak egy pentium 4-em és 2 giga ramom volt szóval kimaradt
20.
20.
Csabzz
3,5 órát toltam bele, iszonyat repetatív lett a harcrendszer egy idő után,és eléggé gyatra ha már többen jöttek ellened, a jumpscare-ek tömkelege miatt egy idő után már nem igazán volt hatásosak. Nem akartam elhinni hogy kb tényleg nem tudnak eltekinteni a Dead Space-től és kb arra építve csinálnak egy majdnem ugyanolyan játékot, de még rosszabbul is szvsz. Annyi hogy szebb, de ennyi. Refund Protocol volt nálam, és ez volt az első refund amit valaha is toltam. Nagy csalódás :/
19.
19.
Doomsayer
#17: Mondjuk jól nem jött ki nekik. PUBG Company, új néven Krafton, biztos megszokták, hogy milyen jó minőséget adnak ki. Hát ahogy megjelentek az értékelések Steam-en 22% volt, többnyire negatív. Világra szóló balhé, kiadó részvényei bezuhantak, befektetők bepippantak, a népek több, mint fele refundolta a játékot. Szétalázták a kiadót/fejlesztőt/játékot Steam fórumon, a többiek leárazásra várnak, vagy torrent... Közben Digital Foundry teszt PC szekcióban mondta az Alex (Boner in Berlin), hogy akart bővebben foglalkozni ezzel a játékkal, de nem fog, és azt javasolja, hogy mi se tegyük, mert i9 + 4090-en 0.7 másodperces akadások vannak benne neki. El van rontva az Xbox verzió is, csak Series S-en megy rendesen és még sorolhatnám.... Közben meg kiírják twitterre, hogy egyes felhasználóknál előfordulhatnak kisebb gondok...
Hát ezt eléggé megették és biztos, hogy megbánták a kiadónál. Mindezt egy olyan probléma miatt, amit 12 órán belül egész vállalhatóra lehetett patch-elni? Félig sem komoly a helyzet.

/facepalm
18.
18.
KratoS
#17: Ebben igazat kell adjak mert tény, de biztos vagyok benne hogy nem Schoffieldék erőltették a megjelenést.
17.
17.
crytek
#14: Itt a kiadók azok akik elkényelmesedtek. Mert megtehetik mindenféle retorzió nélkül, hogy egy szart adnak ki a rajtra. A játékos pedig persze hogy elvárja egy 25-30 ezres játéktól, hogy csak letölti és minden szarság nélkül játszon ahogy kéne.

De csinálják csak, a sok debil ugyis értékelés alapján vásárol aztán amikor tonnányi negativot látnak inkább várnak így sok teljes áras eladást buknak ahelyett hogy toltak volna rajta pár napot..
16.
16.
KratoS
#14: Az első napos patch helyrerakta a stuttert, már simán lehet 4kval és rt-vel kísérletezni is.
15.
15.
Kamukaze
#13: Eddig kb 1 db AAA-s címet láttam, amin nem volt semmiféle védelem és még is döbbenetes eladásokat produkált. Akik bíznak a játékuk sikerében, (van ilyen is) azok úgy gondolják nincs szükségük védelemre.
Gyereeee Crytek gyerreeeeee, ne tartsd vissza, akaroooom!
14.
14.
markoci555
én teljesen megszoktam, hogy régebbi játékoknál akár órákat ölök abba, hogy jó esetben normálisan fusson valami (vagy akár csak elinduljon...), megláttam a brutális negatív értékelést, de megnyugodtam, miután csak az idióták szólogatják le, az utánanézés teljes hiánya mellet, miszerint nincs optimalizálva...
a legtöbben annyira nem képesek, hogy átpipáljanak valamit, vagy rákeressenek és átírjanak egy fájlt
lehet jönni azzal, hogy ez egy új játék és elvárható, hogy azonnal fusson, de én erre csak azt tudom mondani, amit egy veterán játékos mondott egy metroidvania játék alatt a térképet hiányoló hülyegyereknek: el vannak kényeztetve a mai játékosok
13.
13.
hedzsooo
Meg 1x raneztem most este erre a cimre, PC-n allitolag Denuvo DRM is bejatszik, lehet az sem segit a jatek teljesitmenyen sokat...:)))
12.
12.
crytek
#11: Mivel sok review azt mondja easyn is baromi nehéz kétlem hogy végiglehet lövöldözni a játékot...

#10: PS5-ön nincs gond Series X-en nagyobb volt a gond.
11.
11.
Doomsayer
#10: És tényleg igaz, hogy nem survival horror a játék, hanem corridor shooter? Még csak 10 perce tudok véleményeket nézni, de azt mondják, hogy annyi lőszer van, hogy magaddal sem tudod vinni, csak előre lehet menni, és semmi tárgyhasználat nincs, ráadásul még horror sem, csak gore. Azért kérdem, mert a survival horror, aminek reklámozták az nem egyenlő a szörnyes call of duty-val.
10.
10.
Macifasz
#6: PS5-ön nekem durván 3 óra játék után semmi teljesítménybeli problémám nincs vele. Performance módban tolom, és eddig csupán két alkalommal esett le az FPS, de csak pár másodperc erejéig. Ezt a két alkalmat leszámítva viszont betonstabilan fut.
9.
9.
KratoS
#8: Igen ez működik. Az egérsimítást is érdemes kilőni. Egyébként nagyon jó game.
8.
8.
Doomsayer
Pár óra múlva kint a patch. Addig is:

Open config file:
%localappdata%\Local\
CallistoProtocol\Saved\Config\
WindowsNoEditor\Engine.ini

Add this above [/script/windowstargetplatform.
windowstargetsettings]: [/script/engine.renderersettings]
r.CreateShadersOnLoad=1


Amúgy a dlc dolog után egy ilyet megengedni... Hát no comment.
7.
7.
hedzsooo
Amugy sokan Steamen is csak a videokarit emlegetik, h nekik milyen van... De meg most is rengeteg jatekos HDD-re telepit uj jatekokat is, 2022-ben...

Szerintem sokaknal az is okoz teljesitmenyben gondokat, hogy nem SSD-re telepitenek tovabbra sem. Meg a 16 GB RAM is eleg alap kellene , manapsag, + minimum 1 korrekt sebessegu 4 magos proci uj jatekokhoz... Mert az RTX 3080 onmagaban meg nem fogja hibatlanul elvinni a jatekot. Mar-mar szinte kedvem lenne most meg megvenni a jatekot csak hogy en is tesztelhessem... de inkabb rahagyom a tesztelest masokra ezuttal. :D


Ja, 1ebkent most neztem, h a Marvel's Midnight Suns is elegge vegyes fogadtatasban reszesult de oszinten szolva az vegkepp nem lepett meg mar! :D XD

Szerintem teljesen jogos, h sokaknak nem nyerte el a tetszeset hogy joforman dupla arat kell fizetni hogy 1 single-player jatekba megkaphassuk a skineket...
Aztan az arazas mellett meg ratyin is fut, sokaknak le/kifagy a jatek, osszeomlik, visszadob az asztalra... Ezt sem fogom megvenni, amig minimum 50%-os learazast kap majd, pedig meg erdekelt is volna.
6.
6.
crytek
Nem csak pc-n van probléma a futással, konzolon is.De emelett egy nagyon jó game

"Néhány teljesítmény- és checkpoint-problémától eltekintve ez egy fantasztikus játék, amely tiszteleg a korábbiak előtt, és néhány új, izgalmas módon nyitja meg a műfajt. Ha a túlélőhorror és a sci-fi címek rajongója vagy, ez az év egyik legjobb játéka." By deepL :)

https://www.digitalfoundry.net/the-callisto-protocol-the-df-tech-review-ps5-vs-xbox-series-x-s-pc-stutterstruggle-analysis
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...