Az angol versenyhatóság beleállt az Activision Blizzard felvásárlásába

  • Írta: pandaril
  • 2023. április 26.
  • Biznisz
Link másolása
A CMA a cloud gaming szolgáltatásra, a Microsoft itteni részesedésére és a piac alakulására alapozta a döntését, a Microsoft máris fellebbez ellene.

Az utóbbi hónapok állandó témája az Activision Blizzard felvásárlása. Az ügy alakulása majdnem olyan fordulatos, mint egy Bond-film: eleinte minden hatóság ellenezte a felvásárlást, majd az angol CMA úgy nyilatkozott, hogy nem a felvásárlás nem borítaná fel jelentősen a játékpiacot és jóváhagyná azt. Erre reagált a Sony is, mivel megalapozatlannak vélték a hatóság álláspontját.

Most pedig a CMA hivatalosan is ellenzi a felvásárlást, de nem azért, mert a korábbi álláspontját visszavonná. Az döntés mögötti oknak a cloud gaming piacot adták meg. A több millió dokumentum átvizsgálását követően arra jutottak, hogy a globális felhő alapú játékok piacának 70%-át uraló Microsoft még jobban eltorzítaná ezt a szegmenst, ha hozzájutna olyan címekhez, mint a Call of Duty, a World of Warcraft vagy az Overwatch. A redmondi cég számos szerződést kötött más szolgáltatóval, hogy ezzel is bebizonyítsa arra irányuló szándékát, hogy egy sikeres felvásárlás esetén más platformokon is elérhetővé tenné a játékaikat.

A CMA viszont nem találta kielégítőnek az erre a megállapodásokra vonatkozó adatokat, véleményük szerint a másik félnek túlságosan is a Microsoft rendszereihez kellene igazodnia, és ezek a megállapodások figyelmen kívül hagytak olyan szolgáltatókat, akik a Windows rendszeren kívüli ökoszisztémák számára szeretnék elérhetővé tenni a játékokat.

A Microsoft természetesen fellebbezett a döntés ellen, bár ezúttal sem sikerült a hatóság minősítése nélkül nyilatkozniuk. Brad Smith, a Microsoft elnökének véleménye szerint a döntés a cloud gaming piac hibás felfogását, illetve a piac működéséről szóló ismeret hiányát tükrözi.

Hogy a fellebbezés milyen eredménnyel jár majd, még nem tudni, azonban ha nem sikerül időben meggyőzniük az angolokat, úgy bukhatják az egész felvásárlást. Ha július 18-ig nem sikerül nyélbe ütni a felvásárlást, akkor 3 milliárd fontnak megfelelő kötbért kell fizetnie a Microsoftnak az Activision Blizzard részére.

38.
38.
delphijos
#37: Bakker, te kéred ki, aztán az "átlagos" szóra egyből ez jött ki belőled:
"CSak a sony de csak mert 70-80 később 100$-os címei a jók.."
Ki a franc beszélt itt egyáltalán a Sony-ról ? Főleg hogy még csak nem is konkrétan MS címekről beszéltem, hanem a GP tartalomról. És még csak azt se mondtam hogy szar játékok...
37.
37.
crytek
#36: Fanbojkodás kártya te vagy az? Amikor már nincs más a tarsolyban bedobtad nem igaz?

Na mindjárt vége melónak és megyek is haza busszal azaz mivel busszal járok busz fanboj vagyok. Sőt reggelire tejet is szoktam inni pohárból akkor tej és pohár fanboj is vagyok. Jó ez a fanbojság mert bármit csinálok egyből fanboj leszek :)
36.
36.
HMoody
#30: Senki nem ivott a medve bőrére. Pont ez a kommented mutatja, mennyire gyerek vagy gondolkodás téren és hogy csak fanboykodsz. Én azt írtam le, hogy megy ez a valós életben.
35.
35.
delphijos
#34: “Ja kicsit sem mert valamit letol 2$-15$-ért a 70 helyett”

Hát ez az. Előfizet, letolja azt az egy játékot, és lép. Aki folyamatos előfizető ( és abból van a pénz, nem ezekből az alkalmiakból ) az mennyiség miatt van.

A második felébe meg nem is megyek bele, részemről ez nem valami óvodás platform vita ( amúgy nekem is SX van ) , a játékok többsége igenis átlagos, vagy olyan ami már évekkel ezelőtt jelent meg. Az állandó előfizetők nem azért az egy AAA címért maradnak. Lehet itt gúnyolódni, meg jópofáskodni, de ÁLLANDÓ ( folyamatosan fizető ) bázishoz egy ilyen jellegű szolgáltatásnál jobb taktika az hogy egy drága AAA cím helyett ugyanazért a fejlesztési költségért jön három átlagos. És az átlagos != szar , csak nem AAA. ( amúgy egy ilyen is lehet rossz )
34.
34.
crytek
#33: "A többség most is a mennyiség miatt használja" Ja kicsit sem mert valamit letol 2$-15$-ért a 70 helyett. De ha te mondod biztos úgy van :)

"átlagos játékoknak" őőőő várj tudom itt mi a csavar felvázolom: minden olyan game átlagos amit a ms akármelyik megvett studiója készít. Ugye hogy eltaláltam? :) CSak a sony de csak mert 70-80 később 100$-os címei a jók..
33.
33.
delphijos
#31: Vagy, az előfizetéses modell megmarad az “átlagos” játékoknak. A többség most is a mennyiség miatt használja, nem egy-egy címért. Ha valaki ezért megy, az nem marad….
32.
32.
delphijos
#27: “ A felsoroltak bedarálása meg totálisan hidegen hagy mivel egyik sem érdekelt”

Na ez a tipikus full idióta érvelés. Mint a “leszarom hogy drága az üzemanyag mert nincs kocsim”. Ha nem érted , legalább maradj csöndbe. Úgyis értékes időt veszel el a kommenteléssel a játékidődből.
31.
31.
Parano1d
#22: Nyilván nem éri meg rövid távon, de itt a piacszerzés a cél, nem a presztizs.
Ha leuralják a piacot, majd jól meg fog emelkedni a GP havi díja, hogy megérje.
Azért kellenek az AAA címek, hogy bevonzák a játékosokat, ha ez meglesz majd átalakítják a modellt, hogy megérje.
30.
30.
crytek
#29: Disney-vel is így kezdődött és lement a deal ott is.. én nem innék előre a medve bőrére még..
29.
29.
HMoody
#27: "A felsoroltak bedarálása meg totálisan hidegen hagy mivel egyik sem érdekelt akit meg igen hát így járt. Ez az élet velejárója."

Szerencsére a hatóságokat és törvényeket pedig azt nem érdekli, hogy Méhes uraságot mi hagy hidegen. Ez a felnőtt élet velejárója. :)
28.
28.
HMoody
#6: Igen, a játék részlege. De az MS nem abból a pénzből vásárol fel, ami abból jön. Ezt hívják az anti-tröszt törvények tissztességtelen piacszerzésnek. Erről megy a vita a hatóságok által hónapok óta. Ha abból a pénzből venné, ami a játékpiacról jön, akkor senkit nem zavarna.
27.
27.
crytek
#24: Drágulásnak indult volna... Ezzel feldobtad a napomat :)
Amd is dràgulásnak indult azt a kutya se nyúlt hozzájuk.. Drágulni minden drágul évről évre mert aki dolgoznak azoknak a fizetését is emelni kell így eleve van egy "alap" szintű drágulás minden évben kb mindenhol.
A felsoroltak bedarálása meg totálisan hidegen hagy mivel egyik sem érdekelt akit meg igen hát így járt. Ez az élet velejárója.


"Én inkább arra gondolok hogy konkrétan az AAA nagy költségvetésű címek apadnak el szép lassan egy ilyen előfizetéses konstrukcióban"

Aki nem akar game passba adni címet az nem ad ez nem kényszer. Msnak meg sose voltak ilyen címei így tulképpen nem is értem miről beszélsz mi apad el honnan :)
26.
26.
delphijos
#25: Én inkább arra gondolok hogy konkrétan az AAA nagy költségvetésű címek apadnak el szép lassan egy ilyen előfizetéses konstrukcióban. Nem éri meg, ha az árából 3-4 kis cím kijön. És a mennyiséget promózni is könnyebb.
25.
25.
zoli12i
#22: Mert ez csak marketing beetetés, hogy majd minden is day1 lesz. Ilyen Atomicheart szintű indie cuccokkal eltudják játszani egy darabig.

Ez a csalogató szöveg arra jó, hogy az ilyen crytek szellemi szintjén lévőket be tudják hülyíteni. Amint meg lesz a megfelelő előfizetői szám, mindjárt nem lesznek day1 AAA címek. Már a 300ft-os beugró ár is kuka...
24.
24.
delphijos
#23: 1. Ez miért lenne jó ? Van ARM-os Windows. Nagyot megy…. Ja, nem. Az egyetlen ARM alapú laptop az az Apple M-es sorozat, a többi kb. csak van. És nem azért mert az Nvidia nem tudta megvenni.
2. Cserébe a más platformokon ( tablet , telefon ) viszont szinte egyeduralkodó ARM szép lassan drágulásnak indult volna…:

Tényleg nagy kár érte. Másik példa. Az hogy az Oracle-nak engedték a SUN felvásárlást , milyen jót tett a piacnak… meg az MS Nokia…. MS Skype…. MS Mixer…. Meg millió más….
23.
23.
crytek
#20: Nagyon szomorú hogy van ilyen. Pedig de jó volna fasza ARMes laptop nvidia igpvel megfejelve stb.
Mindig a jó dolgok vannak korlátozva debil indokokkal
22.
22.
delphijos
#21: Hát én meg pont ezt nem hiszem hogy tömegével jönnének nagy kültségvetésű AAAAA címek úgy hogy day 0 GP-sek. Ez a "presztizsen" kívül egyszerűen nem éri meg. Mit ahogy látjuk a video streaming szolgáltatóknál, hogy a drágán, csak a saját platformon megjelenő címeket elkezdték visszafogni, mert egyszerűen az se éri meg.
21.
21.
Parano1d
#19: Hát a Series S nem volt a legjobb döntésük, de mivel már piacon van, meg megígérték, hogy minden jön rá, nem nagyon van választásuk, mint fenntartani.
Mivel a fejlesztők is folyamatosan támadják érte, ez egyértelmű.
PS Plus extra nyilván egy kötelező válasz volt, meg persze jól megy, mivel a PS tulajoknak ez az alternatíva van, és azért még mindig jóval többen vannak.
Csak azt mondom, hogy ha az új megjelenésű amúgy 60-70 Eurós játékokból, és itt a multiplatform címekre gondolok elsősorban, elérhetőek lesznek havi néhány dollárért, míg pl. a PS-en teljes áron csak, azzal nem tud versenyezni Sony.
Mert azt senki ne gondolja, hogy egy AAA Day one GP játék, ugyanúgy fog jönni első nap PS Plusba is, mint ahogy a Sony belsős játékai sem fognak jönni, csak utólag.
Amíg nem produkál játékokat a MS addig nincs probléma, de ha egyszer tényleg elkezdenek potyogni arra nehéz lesz válaszolni.
20.
20.
delphijos
#17: Ezt már egyszer mondtam neked, hogy ez az üzleti világ, nem az óvoda. Amikor előjöttél azzal hogy "majd az MS nem ad felhőt a Sony-nak". Abba meg már bele se megyek hogy az hogy nem hagynak egy céget minden kontroll nélkül nőni, oka van. Nem kell erre az ügyre birka módon úgy nézni hogy most mi lesz GP, meg hova jon a COD. Ezek más üzletnél is megvannak. Az ARM-NVIDA is azért lett elkaszálva, mert túl nagy lett volna az Nvidia kontrollja az ARM piacon. Nem az a tét hogy crytek-nek ingyen lesz minden GP-ben vagy sem.
19.
19.
zoli12i
#16: Annyira rossz helyzetben nincs a Sony a szolgáltatás terén, mert szárnyal a Plus, meg a gép eladások is. Plus Extrába jönnek a belsős címek idővel, míg GP-be nem tudnak mit belerakni, mert nem gyártanak semmit (vagy nem tudom mit csinálnak).

Egyébként a MS-nek nem a GP fenntartása lesz a legnagyobb kihívás/vízválasztó a közeljövőben, hanem, hogy 2 géppel kezdték meg a generációt. A baj az, hogy 2 gép közül a gyengébbiket/olcsóbbikat (Series S)veszik az emberek, azt a gépet, amire a fejlesztők jelezték, hogy nem tudnak rá jelen generációs játékokat kiadni.

Saját belsős címek is azért késnek (Forza), mert nem tudnak rá fejleszteni, mert gyenge a gép. A Baldur Gate is ezért jön hamarabb PS-re.
18.
18.
norbi27
#17: "moslék elnyomók", "féreg cma"?

Egy M$-al kapcsolatos cikkben ilyet írni, és pont a szabályozó hatóságról... LOL
De nincs gond, engedd csak ki a gőzt, időnként ugyanis ki kell a terapeutád szerint.
17.
17.
crytek
#15: Az üzleti világ pedig ilyen, a moslék elnyomokat erővel lehet csak megingatni..Nehogymár ez a féreg cma azt higgye ők a minden
16.
16.
Parano1d
#13: Szerintem amúgy a Sony legnagyobb félelme, nem az, hogy MS felvásárolja az Activision/Blizzardot attól fél jogosan teszem hozzá, hogy a Cod, meg a többi nagy cím Gamepass lesz.
Már így sem igazán tud a Microsoft ajánlatával versenyezni, ha még több AAA cím lesz az első naptól a GP része, még rosszabb helyzetben lesz.
Nyilván ehhez meg el kellene kezdeni játékokat is fejleszteni MS részéről, mert eddig azért olyan sokat nem raktak le az asztalra.
15.
15.
zoli12i
#14: Kb. mintha egy 5 éves gyerek szellemi szintjén állnál.
És a legrosszabb, hogy azt hittem korábban, hogy csak trollkodsz.
14.
14.
crytek
Kiváncsi vagyok a msra hogy meddig megy el és van-e vér a pucájukban. Simán benyögném ezeknek a nyomorékoknak hogy ok akkor mostantól se game pass se konzol eladás se windows se windows frissités se office stb oldjátok meg, azt ha befejeztétek a bohockodást majd keressetek minket..
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...