Durcizik a Sony, most a PS6 devkitek visszatartásával fenyegetik az Activisiont

  • Írta: szlav
  • 2023. június 23.
  • Biznisz
Link másolása
Egyre több, jellemzően kevésbé elegáns a játékipari taktikázásra világít rá a Microsoft és az Activision Blizzard bírósági ügye. A Sony elárulta: ha a Microsoft felvásárolja a kiadót, akkor a kiadó nem kap devkitet a PlayStation 6-hoz.

A játékiparban bevett szokás, hogy a nagyobb kiadók és játékfejlesztők a piaci dátumnál jóval korábban hozzájuthatnak a következő konzolgeneráció gépeihez. Mindez abszolút érthető, hiszen a játékfejlesztés időigényes, sok erőforrást felemésztő művelet, főképp akkor, ha hatalmas költségvetésű, AAA-s címek készítéséről van szó. Az pedig a játékfejlesztők számára is komoly fegyvertényt jelent, ha már az új generáció elejére előrukkolhatnak egy-egy olyan új címmel, amely képes kihasználni a vadiúj gépek által adott lehetőségeket.

Éppen ezért nem túl elegáns húzás a Sony részéről azt nyilatkozni, hogy a Call of Duty-frencsájzt és más nagy IP-t mozgató Activision nem kaphatja majd kézhez a PlayStation 6 korai prototípusát, ha a Microsoft sikeresen felvásárolja a kiadót. Márpedig Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment elnöke pontosan ezt jelentette ki a minap az FTC bírósági meghallgatásán (via Insider Gaming).

A PlayStation-fejes azzal magyarázta ezt, hogy amennyiben létrejön a Microsoft és az Activision frigye, akkor a Call of Duty kiadójának nem az lesz a legfőbb célja, hogy profitot szerezzen magának az Activisionnek - helyette a teljes Xbox, mint platform és brand felfuttatása lesz a cél. Ilyen körülmények közt pedig a Sony nem engedheti meg magának, hogy korai devkitekkel és az ezzel járó titkos hardveres információkkal lássa el azt a kiadót, amely ekkor a rivális konzolgyártó alvállalata lehet.

Természetesen Jim Ryan álláspontja is érthető, azt azonban érdemes észben tartanunk, hogy mióta létezik Xbox, a Microsoft konzoljai többé-kevésbé teljes hardveres paritásban állnak a PlayStation mindenkori gépeivel és az árazásuk is hasonló volt. A legnagyobb eltérést jellemzően mindig is az olyan gimmicknek is felfogható extra fícsörök jelentették, mint a DualSense kontroller haptikus technológiája, illetve az olyan társhardverek, mint a PlayStation VR vagy a Kinect.

47.
47.
Ca$Hman
Hát haver, itt nincs valami nagy ranglétra, ez az internet világa :D Csinálj amit akarsz,profiltól függetlenül.
46.
46.
nemrobotvagyok
#45:
Mondjuk hogy egyetértek.
De nem teljesen értesz.
Nem feltétlen komoly veszteség, csak tett annyi energiát ebbe a profiljába az évek alatt, hogy kényelmesebb megtartani, mint újat kezdeni'zöldfülüként'.
Ha menesztelték, menesztelték.Meg kellett legyen az oka.

én pedig laza vagyok.






45.
45.
Ca$Hman
44: Nem te voltál aki hozzászólt Crytek blogján a dolgokhoz dícsérőleg, és most azt írod reméled kellő szerkesztő bírálta el a BAN-t? Te nem Crytek vagy véletlenül? :D A stílusod ez a merev kincstári, minden lazaságot mellőző stiló full ugyanaz mint nála xd

Egyébként mit kell elbírálni egy egész bizottságnak, édes istenem, az oldalra újra regisztrálni nem egészen 3 perc ha kibasznak xDDDDD Imádom mikor a sok kis balhere úgy éli meg ezt, mint egy halálos ítéletet :D Lol. Mondjuk aki az interneten éli az életét, mint Crytek, annak ez komoly veszteség lehet, főleg ha "igazságtalanul" csap le rá a BANHAMMER. Na de könyörgöm, gyerekek... :D
44.
44.
nemrobotvagyok
Nem tudom miről volt szó, hogy eltüntették a crytek felhasználót és hány szerkesztő egyetértése előzi meg a döntést.Bízhatunk hogy kellő és megfelelő.
Amennyit én láttam, annyiból (szinte veteránként vehető) maradt volna.
Kiderül.

- Közben meg látom(újra már?) a blog megvan.
43.
43.
Ca$Hman
Ha valaki tudja miért baszták ki cryteket, írja már meg légyszi, nagyon érdekelne mi volt az, amire azt mondták a moderátorok, hogy jó ez még crytek esetén is túlzás :D
42.
42.
Obi Wan Kenobi
#41: Igen, bár szerintem inkább a Gamekapocs fejlődött azzal, hogy megtalálták a neve mellett a ban gombot. Vagy csak már nem volt szükség az engagement gyártásra :D
41.
41.
honest guy
#40: Crytek bannolva lett? Pedig fejlődést mutatott. Már képes volt összetett mondatokat is írni, amik a posztokhoz kapcsolódtak, nem csak annyit hogy: -Bundléban már megvan!, -GP-ba várjuk!, -Majd 15 év múlva 1 euróért jó lesz!
40.
40.
Obi Wan Kenobi
Kicsit vicces, hogy a moderációba az, amit én írtam nem fért bele, de előtte két évig Crytek minden dumája belefért :D Gondolom boostolta a hozzászólássszámot, úgy tűnt, mintha olvasná bárki az oldalt. Mindenesetre Crytek banja nagyon örömteli hír.

A kettős mérce úgyis nagyot megy mostanában.
39.
39.
north
#38: OFF:
Ne örülj annyira, szerintem még itt van :D
38.
38.
norbi27
#37: Crytek biztosan ki lett bannolva. Nem tudom, milyen kiváltó ok kellett hozzá, hogy a szokásosnál messzebb guruljon a gyógyszere, de végre megtörtént.
Vannak még hiányzó kommentek, azt nem tudom hova tenni.
37.
37.
JackBauer7
Amúgy tudja valaki miért van az, hogy a kommentek sorszámának folytonosságában elég sok lyukat látok? :) Ennyi hozzászólást bannolnak a moderátorok, vagy csak én nem látok mindent?
36.
36.
JackBauer7
Én egy időben szerettem a COD-ot, de már csak ritkán szórakoztat. Szerintem az MS hosszú távon arra gyúr, hogy Xbox exclusive lehessen a COD, mert (már bocs) nem tudnak olyan címeket összepakolni, mint a Sony. Sokáig boxos voltam, de valljuk be, csúnyán elment mellettük a Sony. Életem legnagyobb videójátékos élményeit Playstation-ön éltem meg. The Last of Us, Uncharted, God of War, Spider-Man, Days Gone, stb, stb... Azért milyen kínos már ez az MS-nek. Csak nehogy úgy járjanak mint anno az Epic az Apple-lel (lásd Fortnite) és már csak azért is ki*asszák a COD-ot a PS-ről. Majd csinál valamelyik belsős stúdiójuk egy szebbet, jobbat! :D
35.
35.
delphijos
#10: 1. A konzolokon hardveres gyorsítás van az SSD-ről olvasás közbeni kitömörítésre. PC-n ezt vagy a CPU-val, vagy a GPU-val kell csináltatni, és még unified memory sincs.
2. Azért amióta a megtervezték a HW-t ( a box-ot is, meg a ps-t is ) eltelt már egy kis idő, az SSD-k is gyorsabbak lettek, jött a PCIe 4.0 , gyorsabb CPU-k, stb... Megjelenéskor ez a konzolos feature előnyt jelentett. Milyen elegáns ezzel előjönni amikor már lassan 3 éve piacon vannak.

Ja, és persze jó a DF, de azért messze nem olyan HW-val tesztelnek ami a full alap mainstream lenne. Érdemes megnézni pl. a VGA eloszlást steam-en:
https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/ Nem a 4090-ek hemzsegnek....
És PC-n pont ez a "nehézség is" hogy nem lehet úgy lőni a fejlesztésre hogy alig legyen olyan akinek megfelelő HW-je van.
34.
34.
Obi Wan Kenobi
#31: Téged tényleg viccesen könnyű triggerelni :D

Miből gondolod, hogy ilyen lennék?
33.
33.
crytek
#32: "pedig Bethesda játékok is vannak sony-ra!" Jobban mondva csak voltak... :)
32.
32.
Grabowsky30+
Kezd egy picit sok lenni a Sony vergődése! Eddig azon ment a vergődés, hogy mi lesz ha nem lesz COD a ps-en összedől a világ, holott a sony a nagy exlusive mester és a saját címei adják el a gépüket. Most meg konkrétan ők fogják gáncsolni a multi címek fejlesztését. Tök mindegy, hogy milyen százalékban van igazuk vagy sem, de ez már szánalmas. A Bethesdánál nem voltak ilyen problémái érdekes módon, pedig Bethesda játékok is vannak sony-ra! Ez semmi másról nem szól a sony-nál csak arról, hogy az ms minél kevesebb lóvét keressen az iparágban!
31.
31.
crytek
#30: Szegény te. Gondolom szerinted csak net meg a game létezik ami eggyé válik a való élettel és a munkával vagyis azonos a kettő.
Szegény családod. Biztos szégyellnek
30.
30.
Obi Wan Kenobi
#27: Szegény munkatársaid.
29.
29.
crytek
#28: Richter Dorog lehet jönni..
28.
28.
zoli12i
#27: Te meg az ész osztás élőben xd
Azt megnézném…
27.
27.
crytek
#25: Észt osztani a munkahelyen szoktam olyanoknak akik még nem tudják a gyártást. Na az ész osztás. Ami itt zajlik pedig szimpla vélemény nyilvánítás.
26.
26.
Obi Wan Kenobi
#24: Ez a meme tényleg kurvajó lett :D
25.
25.
Obi Wan Kenobi
#21: Crytek, azért egyszerűsítesz le mindent ennyire, mert így neked is felfogható, vagy csak simán nem érdekel? Egyik rosszabb mint a másik, de végeredményben még mindig egy gamert hallgatunk aki osztja az észt, csak épp az ész meg a mögötte lévő tudás hiányzik. De legalább jó hangos. A lehető legrosszabb kombó.
24.
24.
Doomsayer
#23: XD A mai nap fénypontja az "internet" kategóriában.
23.
23.
crytek
Ezek szerint ez a ms napja volt.. :)

https://twitter.com/Xbox_Series_XS/status/1672440427373273088
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...