Microsoft: a Starfield Xbox-exkluzívként többet ér majd

Link másolása
A Microsoft úgy becsülte, hogy a Starfield kelendő lenne PlayStation 5 konzolokon is, de szerintük Xbox-exkluzívként jobban megéri majd kiadni a játékot.

Tegnap, 2023. július 13-án nyilvánosságra hozták a Federal Trade Commission és a Microsoft közötti tárgyalás megállapításait. A bírósági dokumentumokból kiderült, hogy a Microsoft Gaming pénzügyi igazgatója, Tim Stuart úgy vélte, a vállalat csak PlayStation 5-ön több, mint 10 millió Starfield-eladást könyvelhetett volna el. De az Xbox-tulajdonos nem engedi át a Bethesda RPG-jét: szerintük így sikeresebb lesz a videójáték. 

A vállalat úgy gondolja, hogy a Sony konzoljain bukott veszteséget vissza fogja szerezni az előfizetésekből és az Xbox-vásárlásokból. A Starfield ugyanis az Xbox Game Pass-on keresztül is megjelenik Xbox Series X/S-en és PC-n. De vajon ennyi elég lesz? Mindenesetre a sci-fi kalandnak már biztosan nem lesz PlayStation-ös változata a megjelenése pillanatában. 

A Starfield 2023. szeptember 6-án jelenik meg Xbox Series X/S-re és PC-re.

17.
17.
KopyAti
Nem baj, vágjad csak magad alatt a fát MS. Ez sztem jó nagy bukta lesz szerencsétlen Starfieldnek.
16.
16.
crytek
Ugyanolyan légbőlkapott kijelentés mint sok más. 10 millió az meglehetősen erős. Szerintem boxon meg pc-n nem ADNAK el belőle ennyit 2 év alatt se..a ms megcáfolni ugysem fog majd jön a hangzatos "játékosszámmal"
15.
15.
delphijos
#14: Ja, hát a váltás részhez írtam csak hogy van ilyen lehetőség is hogy esetleg rábírnak valakit a vásárlásra. tényleges váltás nélkül.

Tény hogy annyira kinyílt a gaming piac, hogy a full casual emberek - értem ezalatt, hogy sokszor teljesen alavető dolgokkal nincsenek tisztában - adják ma már a többséget, mi és a környezetünk nem reprezentatív.

Sok fura "hiedelem" van ( már ha ezeket nevezhetjük annak ) de én pl. a környezetemben ilyet még nem hallottam hogy valaki azt hitte volna hogy COD csak PS-re van.... Az persze más ha a baráti kör egy platformon van, és nincs cross play... Mondjuk ebben nem vagyok releváns, ha valamit képtelen voltam eltanulni, az a kontrolleres FPS. Sose COD-oznék konzolon.
14.
14.
negyven2
#13: "de nem ördögtől való hogy valaki az egyik konzol MELLÉ vesz egy másikat"

Valóban nem az, de ez messze nem az általános konzolfogyasztási szokás. Ebben a közegben ahol mi is vagyunk, nagyon nagy következtetések nem szabad levonni, mert azért mi sokkal jobban rálátunk a legtöbb dologra (lényegében mi vagyunk az. un. hardcore, vagy hardcore-ab felhasználói réteg). Tágabb ismeretségi körmeimben nagyon sokan pl. azért vettek anno PS4-et, mert csak arra volt GTA meg CoD (mert ugye ezek PS-es marketing deal-ben voltak, vagyis a reklámok esetében a PS logó jött fel).

De anno One-on is találkoztam olyan emberkével egy party-ban aki azért akart venni egy PS Pro-t, mert csak PS-re jön ki az RDR2 (ezt látta reklámban), és neki az a kedvenc játéka volt PS3-on.

Olvastam valahol egy felmérést, hogy PS4 esetében a generáció végén, az összes PS4-es felhasználó kb. 15-20% birtokolta az összes eladott fist party cím 80%-át. Ez a 15-20% szám kb. minden PS-es generációban hasonló volt.
13.
13.
delphijos
Az ember kicsit hajlamos alapból feltételezni hogy a saját véleménye az általános. Pedig ez közel sem biztos. Az igazság az hogy valószínűleg sose tudjuk meg ki miért szánja rá magát a vásárlásra ( természetesen ez nem csak a gamingre igaz ). Exek ? Baráti társaság ? Megszokás ? Egy akció ? Szolgáltatások ? Ez lehet sose derül ki.

A "váltás" részbe annyiban kötnék bele, hogy lehet hogy egy KOMPLETT váltásra tényleg nehéz lehet rávenni a felhasználókat, de nem ördögtől való hogy valaki az egyik konzol MELLÉ vesz egy másikat. Ez meg azért mindjárt nem olyan fajsúlyos döntés rögtön. A game library se feltétlen visszatartó erő mindenkinek. Van több ismerősöm is aki végigjátszik egy címet, és sose veszi elő többet, totálisan közömbös neki hogy bármikor játszhatna vele mert már megvan.
12.
12.
Doomsayer
#11: "Vagyis hiába csinálna az MS 10 God Of War/TLoU/UC játékot, az nem igazán hozna előrelépést nekik. Igen lehet a kemény mag megvenné emiatt az Xbox-ot, de a nagy átlag aki eddig is PS-en nyomta a CoD/FIFA/GTA/etc. játékokat, az nem váltana úgyse."

Ez az egyik, a másik meg csak a saját kategóriám nevében, hogy aki nem vesz ilyenekért platformot az kvázi nem vesz ilyenekért platformot és pont. Ha csinálna a micro 10 nagy, szép és jó exet, azokért én ugyan úgy nem vennék xbox-ot, ahogy a PS exekért sem veszek PS-t. Az más, hogy van Xbox itthon, de olyan okból lett véve, hogy "legyen a másik szobában is valami és megy rajta a Game Pass". Tehát ilyen szinten nem életbe vágó, de legalább megy raja a GP és komp a mentése sok esetben a PC verziókkal, meg a cloud gaming-gel, ami amúgy is néha jól jön. Így nézve tehát speciel nálam, végül is a GP miatt lett egy box is és ha ez nálam így volt, akkor lehet másnál is.

Minden esetre nem mindenki vesz platformot exekért. Úgy értve, hogy sokan vagyunk akik sem PS-t, sem Box-ot nem veszünk az exekért. A Nintendo egy kicsit más kérdés, mert ott meg szinte csak exek vannak... illetve ami nem az, azt nem is érdemes ott játszani. De ugye ezt sem veszi meg mindenki az exekért. Amit te is mondasz, hogy ha van az embernek egy szeretett, bejáratott platformja és egy jó library hozzá, azt nem igazán lehet csakis és kizárólag az exekkel a másik platformra csábítani. És ez az utolsó mondat az, amit így érdemes mondani, mert a legtöbben úgy fogalmazzák meg pontosan ugyan ezt, hogy "az én exeim nagyon lélek meg szív meg jó és igazságos, de a másik exek az tucat, gagyi, béna és gyűlöletes"... De ez a megfogalmazás ebben a formában sosem igaz.
11.
11.
negyven2
#10: Amúgy nem Phil mondta hanem Nadella, de amúgy alapvetően nincs igaza? Te mint pl. egy PS felhasználó vennél úgy Xbox-ot, hogy ha minden MS játék egyből (vagy mondjuk egy év késéssel), de jönne PS-re is, miközben a PS játékok maradnának PS ex. címnek, és nem jönnének Xbox-ra?

Phil egyébként azt mondta, hogy a konzolháborút az előző generációban végleg elvesztették, mert a One/PS4-es generáció volt az első olyan ahol a digitális könyvtáradat (játékok, ismerősök), magaddal tudtad hozni a 9. generációba is (a teljes körül BC miatt még a kihalófélben lévő fizikait játékokat is).
Gondolom te se dobnád ki a rengett megvásárolt és használható játékodat, és a barátlistád se. Ezzen ok, miatt már valószínűleg lehelten (vagy szinte lehetetlen) olyan mutatványt csinálni mint amit a PS2-PS3 váltáskor, hogy hamarabb kihozva egy konzolt, ex. címekkel bevásárolva kiegyenlíted az esélyeket. Mert ugye az X360 is alulmaradt a PS3-al szemben a végére... ahogy igazából minden olyan konzol ami az adott időben a Ps közvetlen ellenfele volt. Ezért van az, hogy ebben az esetben a Wii/Wii U/ Switch nem játszik mert az már a kvázi saját ligájában játszik.

Vagyis hiába csinálna az MS 10 God Of War/TLoU/UC játékot, az nem igazán hozna előrelépést nekik. Igen lehet a kemény mag megvenné emiatt az Xbox-ot, de a nagy átlag aki eddig is PS-en nyomta a CoD/FIFA/GTA/etc. játékokat, az nem váltana úgyse.
10.
10.
mephi
Mit is mondott Phil az exkluzív címekről? Ha rajtuk múlna a dolog, akkor nem létezne ilyen fogalom?
Kíváncsi leszek a Starfieldre, biztos ki fogom próbálni GP-ban, de előrendelni tuti nem merném.
9.
9.
silkgoat
Ha nekem lenne cegem ami kereskedelembol el en sem akarnek megcelozni egy 50+ millios piacot, hogy majd doljon a penz :D
8.
8.
Spazz Maticus
#5: Kösz hogy ezt leírtad.
Csak az egyik legrelevánsabb infót "sikerült" kihagyni a cikkből hogy kellően clickbait legyen.
Persze hogy teljesen más így értelmezni a hírt, nekem meg a t#köm kezd tele lenni azzal, hogy már a kikapcsolódásként olvasott játékhíreknél is annak kell járnia a fejemben hogy mi igaz ebből, és az eredeti forrás után kell kutatnom, ha a valóságra vagyok kíváncsi.

Hogy itt is a klikkelés száma már ennyivel többet számit mint a tárgyilagos tényközlés...
7.
7.
markoci555
egyfelől nem tenném be pass-ba, legalább 1 évig, másfelől már lekésték az exkluzív harcot ebben a generációban, ezt a következővel kéne eljátszani egy másik játékkal, de az nincs a láthatáron, ha tényleg olyan messze van a tes 6, szerintem brutál pénzektől fognak elbukni most minden téren, gratulálok
6.
6.
NathanDrake
Ha Phill Spencernek, lett volna, vér a pucájába akkor nem rakja bele a Starfildet a game passbe. Mivel elég nagy projektről van szó szerintem még ő is kiváncsi lenne arra, hogy hányan vennék meg az első nap illetve mennyit adnak el belőle 1 hét alatt. Mivel ő is tudja, hogy nem sokan vennék meg mert a felhasználók belekényelmesedtek a GAME PASSBe és nem akarnak pénzt kiadni csak úgy mint a Méhes. Illetve a boxosok nem lennének olyan kedvesek Phillel és nagyon megszorongatnák a golyóit. Ha őszinték akarunk lenni őt csak azért istenítik mert kitalálta a gamepasst.
5.
5.
negyven2
És akkor most tegyük félre a dühöt kisgyerek mentalistást, és próbáljunk racionálisan nézni a dolgokat. Az egy dolog, hogy ebből és a forrásként linkelt cikkből is kimaradt, hogy ezt a kijelentést 2020-ban, 4 hónappal a Bethesda felvásárlásnak a véglegesítése elött mondták. Vagyis éppen, hogy kijöttek a jelen generációs konzolok. Illetve a megfogalmazásból, az derül ki, hogy ezt a számót, nem az MS számolta ki, hanem ezt kapták becslésnek a Bethesda-tól.

szerk: kimaradt a link:

https://twitter.com/stephentotilo/status/1679307950706372611

És itt érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon tényleg elment-e volna ennyi belőle, hiszen az ennél hypeosab PS ex. címekből, sem adnak el ennyit a fő eladási ciklusuk alatt (első egy év?). Maga az Indy brand közelében sincs egy Spider-Man-hez képest, de még egy Starfield se.

És akkor még nem is beszélünk arról, hogy ezen elv alapján, mi lenne ha minden MS cím jönne PS-re, mert azokból is biztos sok millió fogyna el, csak a h*lye MS nem akar pénzt keresni, mert egy Forza Horizon-ból is elmenne 10 millió [irony-off].
4.
4.
delphijos
Mindezek mellett azért azt se zárnám még ki hogy esetleg nem lesz zajos siker. Szerintem azért ez nem az a játék lesz amiért tömegek rohannak box-ot venni, akinek meg van, és számít a pénz, az meg tolja az megint elérhető filléres GP-vel. Én is szkeptikus vagyok hogy ennek igy bejön a fejlesztési költsége. És akkor még a haszonról nem is beszéltünk
2.
2.
Ryo san
Teljes mértékben egyetértek egyetértek az előttem szólóval! Ha egy év csúszással is,de kiadtam volna ps5-re is a bevétel normalizálása végett.
1.
1.
Zisten
"bukott veszteséget vissza fogja szerezni az előfizetésekből és az Xbox-vásárlásokból."

Ez pont egy olyan szám amit soha nem tudsz meg. Konzol eladásoknál ez max a megjelenésekor lesz érezhető, de ahhoz hatalmas kiugrást kell mutatnia az Xbox eladásoknak.
Ha az nem lesz, akkor az onnantól bukta. Tuti lesz olyan PC-n és Xbox-on is, aki megveszi teljes áron, de szerintem sokan inkább az olcsó Game Pass-ból tolja majd. De abból meg szerintem tuti nem jön be az ára, mivel az előfizetésekből befolyt összeg csak töredéke megy nekik.

A Sony konzolján meg tiszta látható bevételt hozott volna a cucc.

Mondjuk a helyükben kiadtam volna PS-re.(Ha más nem, akkor 1év késéssel.) Xboxon mindem exkluzív "ingyenes" a kiesett bevételt meg pótolják a Sony konzoljain beszerzett bevételek.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...