Nem mindenki kapott Starfield tesztpéldányt

  • Írta: pandaril
  • 2023. augusztus 31.
  • Pletyka
Link másolása
Úgy fest, hogy a Bethesda megválogatta, hogy ki kap tesztpéldányt, így fordulhatott elő, hogy egyes médiumok már két hete megkapták a tesztpéldányt, míg mások egyáltalán nem.

Ma jár le a Starfield tesztek embargója globálisan, így számíthatunk rá, hogy elkezdenek záporozni a tesztek és értékelések a Bethesda várva várt játékáról. Viszont nem mindenhonnan, ugyanis több újságíró jelzése alapján nem mindenki kapott tesztpéldányt a játékból. És ráadásul nem is a kis újságokra kell itt gondolni, hanem a videójátékos sajtó meghatározó, vagy legalábbis fontos szereplőire.

A Eurogamer hivatalos X-oldala is kiposztolta, hogy miért fog késni a tesztjük, erre reagált Keza MacDonald, aki szerint a Guardian és a Kotaku sem kapta meg korábban a játékot. Utóbbi oldalról személyes tapasztalatból tudja, hogy nem tartozik a Bethesda kedvencei közé. A Eurogamer esete azért is vicces, mert az oldallal szoros partnerségben álló Digital Foundry viszont kapott tesztpéldányt, azonban azzal a kikötéssel, hogy azt nem bocsájthatják a Eurogamer rendelkezésére. A Rock Paper Shotgun sem kapott egyelőre még kódot, de egy ausztrál YouTuber (SkillUp) is arra panaszkodott, hogy nem érkezett neki tesztpéldány. Az ő esete elég egyértelmű: rendkívül kritikusan állt a Fallout 76-hoz, így nem csoda, hogy kegyvesztett lett.

Hogy a kódmizéria mögött mi áll, nehéz megmondani. Persze az is elképzelhető, hogy a felvásárlások miatt némi szervezeti átrendeződésen megy keresztül a Microsoft, és ez okozza az anomáliákat, ám a szelekció mintázata miatt akár arra is következtethetünk, hogy komoly szándékosság van a dologban. Úgy a Bethesdának, mint a Microsoftnak nagyon nagy szüksége van egy igazán sikeres játékra, így nem kizárt, hogy így akarják elérni, hogy minél jobb értékeléseket kapjon a Starfield a rajt pillanatában.

67.
67.
crytek
FSR 2.2 Review

https://www.techpowerup.com/review/starfield-fsr-2-2/

Computerbase VGA tesztje:

https://www.computerbase.de/2023-09/starfield-benchmark-test/3/
66.
66.
crytek
PCGH is tesztelt egyet gyötrelmes fps értékek..

https://www.pcgameshardware.de/Starfield-Spiel-61756/Specials/Starfield-Grafikkarte-Benchmark-Tuning-Tipps-1428215/

Elkészült a DSO performance tesztje is

https://www.dsogaming.com/pc-performance-analyses/starfield-pc-performance-analysis/
65.
65.
Ooorky
#64: Ha üres űrben akarok repkedni elindítom az Elite Dangerous-t, lol...
64.
64.
Doomsayer
Amúgy, amiről nagyon sok önjelölt és senkit sem érdeklő szakértő rinyál, hogy nem lehet körbegyalogolni a bolygókat meg az egész űrben nem lehet gyalog menni a bolgyók meg csillagrendszerek között, mert az tönkretetszi ezt az egész játékot...

És ehelyett a galaxis két pontja között, ha bármi dolgod van, akkor egy pár másodpercig tartó töltőképernyő után már ott is teremhetsz azonnal...

Az szerintem nemhogy negatívum, hanem inkább a lehető legnagyobb pozitívum a minden játékba kötelezően beleerőltetendő open world fertő megjelenése óta és nálam sokat hozzáad a megítéléshez.

Persze megértem, hogy a játékkal 1500 órákat eltöltő, évekig egyetlen játékot nyúzó alakoknak ez tönkreteszi a távolság érzetét, de tudod mit? Az, aki 1500 órákat játszik ezekkel, nekem ne magyarázzon arról, hogy rossz a játék és valami tönkre tette azt :)

Amúgy ez is egy jó videó a graf beállításokról, ami időt spórol azoknak, akik pont nem 4090-en akarják tolni ezt a *csodaszép* játékot:

https://www.youtube.com/watch?v=40iwgUjBmoA&list=WL&index=1
63.
63.
crytek
DF Tech Review

https://www.youtube.com/watch?v=aS_LWwRBzX0

Computerbase VGA teszt

https://www.computerbase.de/2023-09/starfield-benchmark-test/3/
62.
62.
Doomsayer
#61: "Ott van"

Nagyon durva. Ki gondolta volna? XD Amúgy telefon közepén voltam akkor, nem olvastam tovább. De mindegy, ez már mindenhogy menthetetlen :)
61.
61.
Ooorky
#59: Ott van az #58-ban, hogy premium-mal tolom.

Amúgy nagy franc az MS, xbox-on nem működik a kép/videórögzítő gomb a játékban, Windows-nál meg nem jön be az overlay a screenshot-oláshoz.


Ja és stream-eléssel is csak 6-ától lesz elérhető, addig marad a szenvedés PC-n.
60.
60.
delphijos
#59: Csak így van korai hozzáférés.
59.
59.
Doomsayer
#57 #58 Vagy nagyon hülye vagyok, vagy nagyon loser vagyok, de GPU-m az rég óta van és még sokáig érvényes, de nekem sem Xbox-on, sem PC-n nem megy, mert csak 6-ától elérhető. Hozzáteszem, NEM vettem meg a prémium kiadást. Eleve azt hittem, hogy a sima is elsejétől megy, de csak a prémium. Vagy ti megvettétek a prémium upgrade-et??
58.
58.
Ooorky
#55: Én is azért tolom mert benne van a GPU-ban.

Úgy voltam vele ha hozza a fallout 4 "minőséget" a fallout név "bemocskolása" nélkül akkor nekem 9240ft-ot megér a premium upgrade azért a 100+ óráért amit bele fogok rakni. Mert lehet rpg-ként egy nagy nulla, de a bethesda játékok tökéletesek arra, hogy belépek, mókolok 1-2 órát valami mellékküldetéssel aztán lerakom.

Komolyabb RPG-kre (BG3 stb.) úgy sincs se energiám, se időm, Wrath of the Rightious-t is megvettem aztán semeddig se jutottam.
57.
57.
delphijos
Mivel van GPU, beröffentettem a játékot. Nekem nincs bajom a grafikával, szerintem egész hangulatos. Tartalom az dugig van benne, aki erre gerjed az jó lóra tesz. Rengeteg cucc, hajó, alkatrész, fegyver, nyersanyag, stb…. A harc is egész élvezetes. Az űrcsata is elmegy ( az Everspace sokkal irányíthatóbb azért ) Ami nekem RPG-ként megöli a dolgot az az hogy annyira segg hülye az enemy AI, hogy 20-25 szinttel magasabb ellenfeleket is tök simán le lehet győzni. Ami azért elég kiábrándító. Főleg egy RPG-nél. Konkrétan sehol nem futottam bele olyan helyzetbe hogy “na, ide később kell visszajönni, mert túl erősek, fejlődni kell”.
56.
56.
Ooorky
#54: Ryzen 7 4800H + 16GB Ram + 1660Ti 8GB, ~3 éves Asus Tuf Gaming notebook.


Az, hogy hol játszom függ attól, hogy dolgozok-e (mobil+céges wifi), gyerekek nézik-e a tv-ben a bogyó és babócát (PC), van-e kedvem felkelni az ágyból (Xbox).
55.
55.
Extol
Amit én láttam képeket kifejezetten gyenge a látványvilág, olyan amilyen már Alien Isolation-ban is láthattunk anno. A növényzet a városban amit mutattak kifejezetten ocsmány, még szerencse hogy nem sok növény van a puszta bolygókon.
Én nem foglalkozok fele, majd x év múlva nyomott áron
54.
54.
Doomsayer
#53: Egyébként engem is majdnem legyőzött a hype meg a játékkedv tegnap ezzel a Starfield-del, de ellenálltam. Még csak most kezdem a CH3-at a BG3-ban, de jól esik 1-2 hét szünet 100+ óra után (és egy kis lövöldözés a Control-ban). Minden esetre volt egy ideje 25€ Micro egyenlegem és mivel kb 24€ lett volna a premium upgrade, majdnem elnyomtam rá. De aztán mivel mega nagy Bethesda RPG rajongó nem vagyok, úgy döntöttem, hogy nem előlegezem meg a dolgot. Inkább beváltottam a lét a Dió 2 remasterre meg a DMC5+Vergil csomagra. (Hogy minek? Nem tudom. De jelenthetem, hogy elérték a Diablo 2-ben a 30 fps-t Series X-en...)

De marha jó lesz amúgy, ha nem csak a 3080-am bizonyul gagyinak a Starfield-hez, hanem a Ryzen 5600X is... Na mindegy, ezen nem idegeskedek, mert ahogy a játék kinéz, 1000%, hogy nem az én készülékemben lesz a hiba. Amúgy szerintem így, vagy úgy meg fogom találni a módját a (skálázott) 4K + 60 fps-nek. Ha meg nem, akkor meg ... well... Leszedtem az X-re is, amire való a játék.

Te végül is melyik R7-en tolod, ha nem titok? Vagy van tech infó blabla tapasztalatod, amit jó tudni? Illetve a a játék, nálad tapasztalható jelen PC-s teljesítménye alapján melyik platformon fogod tolni inkább?
53.
53.
Ooorky
#50: Tegnap este belőttem az MSI Afterburnert, azt hittem valami túlhevül azért akad be időnként (az elmúlt ~ másfél évben csak AGe of Empires 2 DE-t toltam a gépen).


De nem, egyszerűen megeszi a Ryzen 7-est.
52.
52.
delphijos
#47: A 1440p az NEM 2k. Az 2560 × 1440-es felbontás.
51.
51.
Doomsayer
#49: Konzolon is upscale van, ott is ilyen VGA-tól 720p ig terjed általában a skalazasi alap legrosszabb esetben. Normál szituban meg 1080p vagy 1440p az a 4K. Natív nem igen van. Annyi, hogy konzolra jobban tudnak optimalizálni.

*szerk

Nekem inkább az az aggodalmam, hogy a framerate-t bízzák majd rá a DLSS3-ra és az FSR3-ra, ami két valós képkocka közé 1-2-3 kamu képet generál. Ez is nyilván nem egy feltétlen rossz dolog magában és nagyon sok játéknál valóban tök jó is. De ugye más, ha az ember eldöntheti, hogy belője-e, vagy az alapból 25 fps játékot így fogják 120 fps-nek beállítani/bekamuzni.

Mert igazából a felbontás skálázás az már lefutott ügy. Miért? A PS4 és Xbox One generációt adták a boltban úgy 2012-től, hogy 4K képes konzolok. Persze hivatkoztak rá, hogy 1080p lesz, de az sem nagyon lett. Most ott tartunk, hogy a PS5 dobozán az van írva, hogy 8K (!!!), a 4K120 mellé és ez utóbbi az Xbox dobozán is rajta van. És mint látjuk, a legtöbbször 900p és 1440p között mászkáló dinamikus felbontásról tolják fel checkerboard skálázással 4K-ra a képet ezeken a 8K meg 4K120 konzolokon, rendszerint FSR1, vagy 2 segítségével. Szóval a felbontás "harcot" már elvesztettük. Ha lehet, akkor az fps harcot nem szeretném, ha így félre lenne magyarázva, de ahogy az ipart ismerem ...
50.
50.
crytek
CPU teszt... hamarosan csak befutnak majd a VGA tesztek is..

https://www.pcgameshardware.de/Starfield-Spiel-61756/Specials/cpu-benchmark-requirements-anforderungen-1428119/
49.
49.
Obi Wan Kenobi
#45: Van egy ilyen jövőbeli félelmem, hogy amíg konzolon vállalhatóan fognak futni a játékok, addig PC-n majd rábízzák az upscaling-re a stabil frameratet..
48.
48.
crytek
#44: Már meg is kapta a dlss és intel xess modot....
47.
47.
Helium Prime
Series X-en natív 1440p-ről(2k) skáláz 4K-ra Series S meg kb 900p ről 1440-re! Szóval X verzió pazarul néz majd ki a tévén a Digital Foundry videójából kiindulva,de a kistestvér sem szégyenkezhet az árához képest!
46.
46.
Doomsayer
#45: Igen. Személyes próba nélkül nem nagyon akarok beleszakérteni még, de amúgy... igen. :)

Afelé meg elég szép léptekkel haladunk, hogy a CP2077 egy egész jó megjelenésnek tűnjön.
45.
45.
Ooorky
#44: Pont ezt akartam írni, OK, hogy az 1660Ti nem egy mai csirke, de 1080p-ben CP '77 simán ment rajta medium-on 55-60fps-sel (és sokkal jobban nézett ki, mint a Starfield), ez meg low-on alig 40-50 fps FSR nélkül, FSR-rel meg hiába 60 fps, néha úgy néz ki, mint egy félkész csirkebecsinált.
44.
44.
Doomsayer
Most megnéztem a szememmel pár videót és azt látni, hogy Xbox-on (bármelyiken) mega stabil 30 fps jó fajta (kikapcsolható) Motion Blur-rel és egy nagyon patent sima élmény. PC-n viszont eléggé GPU igényes a játék, DLSS-t nem támogat, csak FSR-t, de valahogy AMD kártyákon akár 50%-al is gyorsabb lehet helyenként az alsó kategóriában. Mondjuk ez pont a legsúlyosabb helyen készült mérés, vélhetően és várhatóan nem a legnagyobb város közepén jobb lesz a dolog.

https://www.youtube.com/watch?v=lGL3fczSXaI&ab_channel=DanielOwen

Hát én 3080-al megyek neki, ha meg nem lesz jó, akkor leszedem X-re és a többit majd megoldja a TV frame smoothing dolog, ami a Switch-et szokta megmenteni a nem 60 fps-től.
43.
43.
Ooorky
#22: "sokakkal együtt akik oda jártak rajtatok röhögni"

Kár volt a szófosás ezután a tipikus autista válasz után.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...