Todd Howard szerint ha akad a Starfield a PC-n, az nem a játék hibája

  • Írta: pandaril
  • 2023. szeptember 9.
  • Hír
Link másolása
A játék rendezője egy interjú során fejtette ki véleményét a játék optimalizációját illetően, meglátása szerint a PC-seknek érdemes lehet elgondolkodniuk a gépük fejlesztésén.

A Bloomberg készített interjút Todd Howarddal és Phil Spencerrel, amely során neki szegezték a játékosok által megszavazott kérdést a Starfield rendezőjének, miszerint miért nem optimalizálták a játékot PC-re. Az egyértelmű megrökönyödés után Howard kifejtette, hogy egy next-gen PC-játékról van szó, ami feszegeti a technológiai határokat, így nem ártana, ha a játékosok fejlesztenék a gépeiket modernebb alkatrészekkel.

A válasz természetesen megosztotta a játékosokat, sokan nem is értik a dolgot, mivel nem tapasztaltak semmilyen problémát a játék futtatásában. Mások viszont felháborodtak a játék next-gen jelzőjén, mivel lépten-nyomon töltőképernyőbe ütköznek és az RTX 4090-es kártyájuk is alig tudja tartani a 60 fps-t helyenként (megjegyzendő, hogy a kommentelő ezt a DLSS 3 mod használatánál tapasztalta, így itt nem feltétlenül a Bethesda a ludas).

Azok, akik nem tapasztaltak problémát, vagy megoldódott számukra, javarészt arról számoltak be, hogy SSD-re telepítették a játékot, így a töltőképernyők ideje is drasztikusan csökkent. A játék rendszerkövetelményei alapján nem kell annyira elvetemült gép a futtatásához, igaz, a minimum elvárás teljesítése nem lesz elegendő a 60 fps-hez.

20.
20.
GAMEROD
Be lehet lőni egy normál pc-n is, persze kell egy normális ssd, nem a leggagyibb ami semmi technológiát nem támogat, mert azokkal ugyanolyan lassú mint hdd-vel. Nem kellenek felesleges élesítés és skálázás beállítások, aztán elég jól játszható és nem ronda.
19.
19.
zoli12i
A kommenteket olvasgatva de jó, hogy ott hagytam anno a picsába a PC-t.
17.
17.
delphijos
#8: “Hatalmas igazság, megvette valaki a gépét egy konzol áráért, vagy annyiért se 6 éve, azt nyávog , hogy nem megy minden 4k 60fps-el...”

A l@aszt hatalmas igazság. Senki a világon nem mondott ilyet. Attól hogy nyomsz egy ilyen “mondok egy nagyot” szöveget, még nem lesz igaz. Xanatos már leírta mi van. A konzol port úgy ahogy rendben van, a PC-s meg - tisztelet a kivételnek - oda van hányva, és ez a duma megy. “Vegyél jobb hardvert”. De nem 6 éves géppel akarnak 4K Ultra minőséget. ( 4070-em van, nem 6 éves , de nem is csúcs , ÉS ÉN SEM ) Ennek a játéknak a grafikai design-je jó, szépek a fények, de közel sem olyan minőség hogy valami extrém HW-t igényelne. Az FSR 2 ( tudom hogy AMD szponzoráció, de elég gáz hogy erre szükség volt egy ilyen cimnél ) nem valami acélos, már a DLSS mod is sokat segít RTX-en, csak ismétlem, egy ilyen cimnél röhej hogy ezt egy mod-nak kell hoznia, mert annyira kellett a szponzor…. ( Ja, mellesleg az AMD nagy mellénnyel hirdette hogy ők nem várnak exkluzivitást ) Ennyit a “hatalmas igazságodról”.

Mellesleg a cikkben is:

“ az RTX 4090-es kártyájuk is alig tudja tartani a 60 fps-t helyenként (megjegyzendő, hogy a kommentelő ezt a DLSS 3 mod használatánál tapasztalta, így itt nem feltétlenül a Bethesda a ludas”

mekkora ferdítés és bullshit. Lehet hogy a DLSS mod nem tökéletes, de azért kellett használni, mert DLSS NÉLKÜL se ment…. Egy 4090-en. Az meg nagyon nem a mod sara…..
16.
16.
crytek
#15: A game ipar mint pl a kormányunk sajnos mindenki beletörödött hogy ez van ezen mi sose fogunk tudni változtatni. Vagyis dehogynem ,legkönyebb lenne a game ipar bojkottja de hát sokan beledöglenének ha nem indulhatna el bármi a megjelenés első percében...
Optimalizálás jobbára csak konzolon van (de sokszor még ott is már döcögős)

Van ez a klisé megszoksz vagy megszöksz, de asszisztálni attól még nem kell hozzá hogy ezt jó dolognak tartja valaki hogy itt ez nem is kiemelkedő grafikájú game azt brutál gép kell neki...és ami a vicces hogy sokan a Star Citizen-t alázzák pl emiatt holott köröket ver erre grafikában meg sok másban is
15.
15.
Heldengeist
#12: Azért egy 3080 még ma sem gyenge kártya. Kb. egy szinten van a 4070-nel, ami egy MSRP $600-os kártya. Ha ezen nem megy normálisan egy játék, nem a gép az elavult, hanem a játék van elcseszve.
14.
14.
Doomsayer
#13: Rendben, belátom, hogy igenis igazad van most. Mármint nem fordult most fel az életem és a gondolkodásmódom, vagy hasonló, de amit most írtál az magában igaz. De nem változtat azon, hogy a játékokhoz gép kell.

Szerk

Vagyis hát én nem tudok változtatni rajta, hogy gép kell a játékhoz. Vagy megveszem, vagy nem, de ha nem, attól még ugyan úgy ratyiul megy minden és nem történik semmi.
13.
13.
xanatos0911
#12: A PC-s hardver fejlődési üteme egy jó ürügy lett az optimalizáció hiányára, plusz gondolom különböző megállapodásokkal van megspékelve a dolog. Attól még, hogy a játék most jelent meg egy hete az nem jelenti feltétlenül azt, hogy a most létező legdrágább csúcshardver kellene hozzá, hogy maxon jól fusson. Szerinted két évvel ezelőtt a fejlesztési ciklus akkori szakaszában mivel tolták a fejlesztők és tesztelők? Mert biztosan nem 4080/4090-ekkel. Amikor ezt a játékot elkezdték fejleszteni akkor a csúcskártya az GTX Titan/GTX 1080 lehetett maximum vagy meg az elozo generacios Titan + 980Ti. Nyilván telepakolták az évek folyamán minden jóval, de ne mondd már, hogy 4080/4090 kellene egy non-RT cím futtatásához maxon :) Egyébként még így sem lenne igazad, mert pont a 4090-es tulajok sírnak leginkább, hogy a hardver teljesítményéhez képest alacsonyak a számok és ez alá is van támasztva azzal, hogy sem a GPU fogyasztása, sem a terheltsége nem éri el azt a szintet, amit kellene, tehát valahol valami tényleg nem stimmel.
12.
12.
Doomsayer
#11: Soha nem volt az a dolga, hogy 3 évvel később az aznap megjelent játékokat fullon futtassa. Az a 4080 és 4090 dolga.

De amúgy jussunk már el odáig, hogy az én hibám, hogy új alkatrészek vannak időnként a piacon, meg az, hogy 25+ év PC gaming után ha a régi, pár éves gépemen nem fut úgy a játék, ahogy szeretném, akkor arra gondolok, hogy fejleszteni kell. Gondolom te is, meg logic5 is úgy kezdtétek, hogy mekkora baromság. XD

Ez a kemény, nem a kád széle. :)
11.
11.
xanatos0911
“Itt a gépem 5600X, 3080 FE meg 32giga DDR4. Három éves. Nem értem, hogy miért kéne neki a ma megjelent játékot fullon futtatnia? Nem az a dolga egyszerűen és soha nem is volt neki ez a dolga. Érted, *nekem* kéne már gépet fejleszteni. Érted. A Ryzen a 7000-es szériánál jár, az Nvidia a 4000-nél a Radeon meg ugyancsak a 7000-nél, a RAM meg DDR5 már egy ideje.”

Éljen a kapitalizmus!

Ekkora baromságot is rég olvastam. Soha nem volt az? A 3080 volt a consumer csúcskártya anno a 3090 mellett, 2 éve és 358 napja btw. Amikor kijött igenis az volt a dolga, hogy maxon futtassa a játékokat, hiszen egy darab kártya is többe került, mint egy komplett konzol. Az, hogy pl. a Ryzen 7000-es szériánál tart (6000 nem volt, csak laptopokban, tehát ezzel fölösleges dobálózni) még semmit sem kéne, hogy jelentsen MINIMUM követelményekben. Az, hogy te azt gondolod, hogy kijön a következő generáció és már kéne is frissíteni mindenkinek a hardvert az tejesen egyéni szocproblem. A játékokat alapvetően az adott konzolgeneráció fogja meghatározni a legfelső szinten, mivel arra a hardverre is ki kell adni őket. Nézd meg meddig tart egy konzolgen és meddig egy pc-s hardver gen. Kb 3 pc-s generáció jön és megy egy konzol életciklusa alatt. Pontosan az általad tanúsított gondolkodásmód miatt tudják egyre többször megcsinálni a fejlesztők/kiadók azt, hogy nem optimalizálnak PC-re, mert a hülyéje majd úgyis megveszi az újabbat/drágábbat amin jobban fog futni (jó esetben).

Ezen kívül a játék majdnem 8 évig készült. Ezt a tényt és az engine-t tekintve ebben a játékban semmi “next gen” nincs. Félreértés ne essék, én nem szeretném szidni magát a játékot, mert még az elején tartok és nekem egyelőre tükörsima és röccenésmentes élményem van (AMD setup). Sok Nvidia user viszont másképp tapasztalja és ha a játék maga nem is a fo problema, akkor is legalább a driverek optimalizalasan lehetne bőven dolgozni pl. az Nvidia-nal. Ezen kívül azt látom, hogy a két végletet képviselő táborban vannak a legnagyobb gondolok ami a játék tejesítményét illeti, régi hardverrel nehéz jól futtatni még minimumon is, illetve a játék nem használja ki a csúcshardvert annyira, amennyire kellene. A kettő között lévő tábornak pedig megy a játék és kész, inkább játszanak, minthogy FPS-t méregetnének.
10.
10.
logic5
#7: Nem is minősítem inkább azt, amit itt összehordtál, de azt gondolni, hogy egy 1080-tól 720p-ben 30FPS neked jó, na az a vicc!
9.
9.
Ooorky
#7: Egy opciót kihagytál, én 6-a óta streamelve tolom a notebookon, jó öreg X360 vezetékes gamepaddal (mai napig a legjobb a fogása számomra).
8.
8.
Ca$Hman
7: Hatalmas igazság, megvette valaki a gépét egy konzol áráért, vagy annyiért se 6 éve, azt nyávog , hogy nem megy minden 4k 60fps-el... Én is azt mondanám a fejlesztő helyébe, hogy ez egy drága hobbi, tessék rászánni a zsetont, ha meg nem, venni egy series x-et , ps5 -öt, és beérni a konzolos szinttel. Ami teszem hozzá nem rossz, nekem az esetek nagy többségében tetszik amit Series X-en látok, de ha nem tetszene, eladnám és vennék egy PC-t, ha meg nem futná rá, nem a fejlesztőt hibáztatnám, mert csóró vagyok, vagy mert sajnálom a pénzt a hobbimra. Más eset , ha szimplán szar a port, pl. Jedi, Callisto stb, ott jogos a nyávogás, de itt nem erről van szó.
7.
7.
Doomsayer
Ahogy elnézem a kommentszekciót, itt sem sok a PC-s, de legalábbis úgy senki nem beszélt, mint egy PC-s, aki látta is a játékot. Az áram pazarlás megy ezerrel a játékról meg csak egy szólt. Miközben itt vagyok én a 3 éves gépemmel, ami ugye egyáltalán nem új meg nem is next gen, mert az óta minden generéációt váltott PC-n. De nekem High-Ultra keveréke grafikán és 1440p-ről való 4K-ban fix 60-al megy mindenhol New Atlantis-t kivéve, ahol 48-60 között billeg. Nem vágom, hogy mi a baj a játékkal.

Nincs shader comp, nincs crash, töltési idő is gyorsabb, mint Series X-en, grafika jó, zene a jó, hangzás jó, szinkron jó és a hagulat meg atomjó és szinte bugmentes a játék. Ez egy tök jó játék PC-n (is) és nem ilyen ocsmány szar hulladék, mint a Last of Us, Jedi Survivor, Callisto meg ezek. És ha a rozsdás, lepukkadt gépemen a játék kétszer úgy fut, mint Series X-en, ami egyébként egy kiemelkedően jó verziója a játéknak, akkor bár távol áll tőlem, hogy a Todd Howard-ot vagy a Bethesdát védjem, de akkor tényleg én is jó szándékkal mondom, hogy akiknek ez a Starfield nem megy játszhatóan, azok fontolják meg a fejlesztést.

Itt a gépem 5600X, 3080 FE meg 32giga DDR4. Három éves. Nem értem, hogy miért kéne neki a ma megjelent játékot fullon futtatnia? Nem az a dolga egyszerűen és soha nem is volt neki ez a dolga. Érted, *nekem* kéne már gépet fejleszteni. Érted. A ryzen a 7000-es szériánál jár, az Nvidia a 4000-nél a Radeon meg ugyancsak a 7000-nél, a RAM meg DDR5 már egy ideje. Nem akarok bunkó lenni, de ha én megértem, hogy a régi gépemen nem megy fullon a játék, akkor azok is, akik 3-4-5 generációval előbbi és akkoriban is gyengének, vagy középkategóriásnak számító alkatrészekkel még mindig tudnak játszani (!), miért kérdezik meg a producert, hogy miért nem optimalizálták a játékot? Ehhez nagyon butának kell lenni és emellett is totál rinocéroszbőr kell valakinek az arcára. Én is megrökönyödtem volna.

Lehet, hogy eljutottunk arra a pontra és színvonalra, hogy elképzelhető, hogy valakinek most újat mondok, szóval heed my words:
Ha valaki 2023-ban, vagy bármikor PC-n akar játszani és úgy, hogy az aznap megjelent játékot a kornak megfelelő legnagyobb felbontásban, full-rotty grafikán, amit a játék bír, beton stabil 60-144 fps-el és villám gyors töltési időkkel, akkor annak kell hozzá egy megfelelő gép is. Ha ez nincs, akkor nem fog a játék a fent leírtak szerint üzemelni. Azért nem nehéz megérteni ám. Ha van egy 1200-es Lada a segged alatt, akkor nem fogod lenyomni az idei M3-as BMW-t. A Trabant-ot meg a Wartburg-ot lenyomod, de nem az Audi R8-ast. Akkor most az M3-as és az R8-as a hibás? Nem. A Lada a hibás? Nem. Csak régi a Lada. Ugyan ezt képzelje el valaki, csak számítógéppel.

A Starfield még GTX 1080 kártyával is jól megy abban a felbontásban, amire az a kártya való (1080p @ FSR 67% = 720p @ 30 fps) szóval nem vágom, mi a baj. Aki meg nem szeretne gépet fejleszteni és a legújabb játékokkal akarja tolni, annak meg ajánlom a Series X-et a Starfield-hez, ami 4K @ FSR 67% = 1440p @ 30 fps. Aki meg sem gépet nem akar venni, sem konzolt nem akar venni, az meg minek magyaráz és tesz megállapításokat a számára csak képzeletbeli játékokról? Lehet, csak nem fogják okosnak tartani az illetőt.
6.
6.
zoli12i
Todd nagyon elszállt magától már. Phill nagyon rossz hatással van rá.
5.
5.
crytek
A pc-s társadalomnak ideje lassan hozzászokni hogy a nativ mint fogalom megszüníik létezni mert minden szar csak dlss/xess/fsr es nyomorultságokkal fognak csak "értelmes" sebességben futni pc-n..ezzel megágyazva az ilyen és ehhez hasonló rusnya de legalább az 1 millás gépen megvan a 60fps-ed szaroknak..
4.
4.
Extol
Kedves Todd, ez nem biztos hogy így van. Ezt a témát most sok tech csatornán/fórumon tárgyalják.
3.
3.
Daniel21
Persze... "Vegyen mindenki legalább 7900XT-t vagy RTX 4080-at, hogy meglegyen 1080p 60fps stabilan... Ja, meg mindenki elmehet a pi@@@@@..."
2.
2.
markoci555
konzolokon 30-al fut, pc-sek meg itt sírnak, közben itt a bitang nagy luxus, hogy grafikai beállításokkal azt csináljunk amit akarunk, elérve a kívánt fps-t
nekem ne mondja már, hogy a jelenleg legjobb teljesítményű piacon kapható kártya nem tudja 60-al futtatni a játékot
lehet utálni a játékot, csak ne menjünk már át full kreténbe

ULTRA beállítások, 4K:
https://www.youtube.com/watch?v=23sgZb4hw0k
1.
1.
norbi27
Bugos a game.
"Na és, attól még élvezitek a játékot, nem?"
Üresek a bolygók.
"A Mars is üres volt, amikor felfedezték, mégsem unatkoztak."
Rosszul fut a játék PC-n.
"Ideje gépet fejleszteni."

A Bethesda fejesek szintet léptek kommunikációban. Meg arcban is.
Még jó, hogy nem kellett a kérdezőnek bocsánatot kérni a kérdésért.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...