54 milliárd dollárt bukott a Tencent Kína legújabb szabályozása miatt

  • Írta: szlav
  • 2023. december 22.
  • Biznisz
Link másolása
Alaposan megrendült az ázsiai videojáték-piac, miután a kínai törvényhozók nyilvánosságra hozták az üzletágat érintő legújabb, igen szigorú rendeleteik első vázlatát. A Tencent és a NetEase részvényei is zuhanórepülésbe kezdtek.

Senki számára nem újdonság, hogy Kína hatalmas piacot képvisel a globális videojáték-piacon, annak ellenére, hogy az országban leginkább a free-to-play monetizációs struktúrára építő mobilos és PC-s játékok a népszerűek. Mivel azonban az efféle játékok, illetve a hozzájuk kapcsolódó költések igen addiktívak, a helyi törvényhozók évek óta küzdenek azért, hogy szigorú szabályozás alá vonják a gyermekek számára is elérhető (és gyakran kifejezetten őket célzó) mikrotranzakciós pénznyelőket.

Nos, bátran kimondhatjuk, hogy ha a tegnap bemutatott előírások nem is ütnek feltétlenül szöget az erre építő óriásvállalatok koporsójába, a részvényesek homloka egész biztosan verejtékezni kezdett. Habár egyelőre még csupán a rendeletek első tervezetét hozták nyilvánosságra, ez elég volt ahhoz, hogy alig fél nap alatt a Tencent elveszítse a részvényei 16%-át (ez 54 milliárd dollárértéket jelent!), a NetEase tőzsdei értéke pedig 30%-ot zuhanjon.



De hogy miről is van szó pontosan a rendeletek vázlatában? Ahogy említettük, az előírások elsősorban az online játékokat, a free-to-play címeket és a mikrotranzakciós költéseket vették célkeresztbe. A szabályozások értelmében tehát:

  • Minden online játék köteles lesz megszabni egy költési limitet.
  • Minden online játék köteles lesz beszüntetni a napi bejelentkezési jutalmak rendszerét.
  • A videojátékokat streamelők nem részesülhetnek nagyobb pénzadományokban.
  • Tiltásra kerülnek a véletlenszerűsített, loot box-szerű vásárlások.
  • Az online játékok jóváhagyását a szabályozó hatóságoknak a játék megjelenésétől számított 60 napon belül kell feldolgozniuk.


A fenti szabályozások tervezetét olvasva tehát világossá válik, hogy szorul a hurok a Tencent és a NetEase ázsiai portfóliójának gerincét képviselő free-to-play, mikrotranzakciós játékok nyaka körül.

8.
8.
delphijos
#7: Ez oké is. De a napi jutalom az nem pénz. Azért ahhoz nem kell minden nap órákat nyomni. Én inkább a max. költés része miatt beszéltem. Az úgyse az átlagot érinti, cserébe az említett “bálnák” akik elköltenek most mondjuk 1000 dollárt havonta ( és ezzel kvázi lehetővé teszik hogy 100 másik ember ingyen játsszon ) eltűnnek, és úgy kell átalakítani a rendszert hogy minél több emberrel fizettessenek. Nem vagyok biztos benne hogy így lehet “megvédeni” az embereket a függőségeiktől. Ahogy írtam, azt nagyon károsnak tartom hogy fizetsz , de nem tudod mit kapsz, és utána kvázi azért fizetsz többet hogy hátha azt kapod ami “kell”. De ha le van irva hogy “itt a lópáncél, 10 dollár” az tiszta helyzet, döntse el az ember hogy kifizeti vagy sem. Ennyire ne akarják már az embereket gyógyegérnek nézni. Százmilliókról beszélünk, és azért ezeknek elenyésző része az aki kórosan függő, azok úgyis keresnek majd mást, cserébe a többit büntetik. Ugyanazt látom ebben mint abban hogy ha minden játék rögtön elérhető valami előfizetéses rendszerben ( pl. GP ) akkor ha tagadjuk, ha nem kevesebb belőle a bevétel, és nem fognak annyit pénzt beleölni a következőkbe. Én hiszem higy ez a minőség rovására megy hosszú távon.
7.
7.
Doomsayer
#6: Ehhez annyit, hogy bár a Genshin-nel nem játszottam, de a Star Rail-lel már egy két hónapot igen, és ugye abban is jól el lehet játszani. De a napi bejelentkezési jutalmak, bár egyrészről valóban egyfajta addikciót váltanak ki, vagy ha nem is váltanak ki ilyet, akkor is úgy érzi az ember, hogy valami fontosról maradt le, ha nem jelenetkezik be, azért pont hogy az ingyen játszóknak szokták ezek fenntarthatóvá tenni a játékmenetet az ingyen osztogatott fontosabb item shop-os cuccokkal. Mindettől függetlenül elismerem, hogy nem jó ez a gyakorlat, hogy nagyon rondán fogalmazva a "gyengeelméjűeknek" függőséget okoznak ezek és védeni kell az embereket ettől, mert csak a lehúzás miatt van ez és nem a játék kedvéért. De így nem látom egyelőre, hogy ezen jutalmak nélkül hogyan maradjon fent a f2p. Talán szörnyekből lehessen kiütni a dolgot, az egy jó megoldás, de azt gyűlölik az ilyen játékok több okból is, amibe nem akarok most belemenni. Egyébként nem azokat hívom védelemre szorulónak, akik kedvük szerint havonta, hétvégente 1-1 órára, vagy akár naponta 10-15 percre belépnek ezekbe, hanem akiknek az életük rámegy és minden új karakter megjelenésekor (tehát 1-2 hetente) szerencsejáték-spirálba kerülnek valami agyilag zokniság miatt.
6.
6.
delphijos
Csak hogy egy nagyon kicsit az ördög ügyvédjét játsszam. Szó sincs róla hogy sajnálnám a cégeket, elég jól keresnek ezzel. De azért azt tudjuk hogy ezeket a játékokat sokszor a “bálnák” tartják el. Azok akik sokat költenek, cserébe a többi játékos tud ingyen / alig költve játszani. Lehet hogy agyonrendszabályozva ezeket, egyszerűen szarabb játékok jönnek, amikre kevesebbet fog költeni hosszú távon a cég, és a végén pont a játékosok többsége szívja meg végső soron. Persze nem azokra a játékokra gondolok ahogy ingyen “lehetetlen” továbbmenni, de azért sok olyan van ahol egy fillér költés nélkül is minőségi időt lehet eltölteni. A Genshin nekem jó példa ( mondjuk ez az egyetlen ami ilyen játék és játszom vele, és egy fillért nem költöttem ) ami pont azért tud sok embernek ingyenes maradni, állandóan fejlesztik, mert van olyan játékos aki meg sokat költ benne. Ami szerintem is fontos, hogy az ember tudja PONTOSAN hogy miért fizet. A pénzért adott random cucc az valóban lehúzás. Szokás szerint ez is csak egy vélemény, és egy kicsit más nézőpont.
5.
5.
Extol
Nem hullnak könnyeim. Vesszen a férgese
4.
4.
markoci555
arra vagyok kíváncsi, ez majd mit húz le magával, mert annyi ****t felvásárolt, köztük elég jó csapatokat is
3.
3.
Lacek896
A drága Wargaming-re is ráférne már valami hasonló a Wot kapcsán.
2.
2.
Doomsayer
Ez a kemény, nem a kád széle. Ez igen, minden elismerésem. De most gondoljunk bele, a nyugati milliárdosok milyen sírás-rívást éhenhalást fognak rendezni, ha ez ide is elér.
1.
1.
belaman
nem gondoltam volna, hogy Kínát dicséret fogja illeti bármiben, de ez szép.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...