A Saber Interactive mentheti meg az Embracertől a magyar Zen Studios-t

  • Írta: zoenn
  • 2024. március 16.
  • Biznisz
Link másolása
Most már hivatalos, hogy a Saber Interactive kiválik az Embracer Groupból egy 247 millió dolláros üzlet keretében. A stúdiónak lehetősége van a 4A Games és a Zen Studios felvásárlására is egy erre vonatkozó opció miatt.

Most már nem titok: a Saber Interactive kiválik az Embracer Group anyacégből, és egy magánbefektetőkből álló csoporthoz kerül, ahol újra független maradhat - nem volt véletlen, hogy a héten minden Embracerre utaló nyomot eltüntettek a honlapjukról.

Az ügylet során a svéd médiacég rengeteg stúdiótól megválik (de nem az összestől), melyek korábban a Saber égisze alatt működtek. De mi a helyet a Metro-játékok fejlesztőjével, a 4A Games-szel és a Zen Pinball-sorozatról elhíresült budapesti Zen Studios-szal, akik korábban szintén a Saberhez tartoztak?

Az Embracer és a Saber Interactive közti megállapodás magában foglalt egy olyan opciót, amely a 4A Games és a Zen Studios felvásárlására vonatkozik. Noha "kereskedelmi okok" miatt a nem említettek pontos árat a két stúdióra vonatkozóan, de azt mondják, "legalább a csapatok piaci értékének" megfelelő árért, vagy magasabbért cserélhetnek gazdát. Ez 81 millió dollárt és további körülbelül 31 millió dollárt jelent.

Nem árt hozzátenni, hogy ha a Saber él is a 4A Games megvételének lehetőségével, az Embracer tulajdonában álló Plaion megtarthatja az összes meglévő és jövőbeli PC-s és konzolos Metro-játék licenc- és kiadási jogát, azaz nem mondanak le a Metro 4-ről. Mint ismert, a Metro kiadója, a Deep Silver tavaly olvadt bele a Plaionba. Hasonló lehet a helyzet a Zen Studios termékeivel is, de ha mindez megvalósul, legalább fellélegezhet a magyar fejlesztő is. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Mi a helyzet a Saber jelenlegi projektjeivel?

Tim Willis kreatív vezérigazgató az X-en beszélt arról, hogy a csapatnál továbbra is fejlesztés alatt van a Warhammer 40.000: Space Marine 2, a John Carpenter’s Toxic Commando és a Jurassic Park: Survival is, és "alig várja, hogy hamarosan több infót is megoszthassanak róluk mindenkivel".

Az olyan stúdiók, mint a 3D Realms, a New World Interactive és a Slipgate Ironworks továbbra is a Sabernél maradnak, míg mások, mint az Aspyr Media, a Beamdog, a Tripwire Intearctive nem szakadnak el az Embracertől. A svéd konglomerátum 14 projekt tulajdonjogát is fenntartja, amelyeket eddig a Saber felügyelt, ezek közül kettő megmarad közös vállalkozásnak (az egyik a Star Wars: Knights of the Old Republic remake-je lehet). Kicsit tehát zavaros a szituáció, bízunk benne, hogy hamarosan letisztulnak a dolgok.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...