Szakszervezetbe tömörülnek a kanadai videójáték-fejlesztők

  • Írta: aronsz
  • 2024. május 1.
  • Érdekesség
Link másolása
Quebec közel 15 ezer videójáték-fejlesztőnek ad otthont, a kezdeményezők abban reménykednek, hogy az összes stúdió életét jobbá tudják tenni egy széleskörű szakszervezet segítségével.

A Game Workers Unite Montreal (GWU) – ami egész eddig nem szakszervezetként működött – és a kanadai Országos Szakszervezetek Szövetsége (Confédération des syndicats nationaux – CSN) összefogott a videójáték-fejlesztők érdekében – számolt be a Polygon.

A GWU állítása szerint Quebec nagyjából 15 ezer iparági munkásnak ad otthont, és olyan stúdiók rendelkeznek irodával a tartományban, mint a Behaviour Interactive, a Ubisoft, a Warner Bros. Games, az Electronic Arts vagy éppen a Gameloft.

A résztvevők elmondása szerint a videójátékok egyre népszerűbbek, azonban az embereknek fogalma sincs, hogy kik, vagy hogyan csinálják őket, épp ezért a helyzetük sem minden esetben rózsás, így most ez egy kiváló lehetőség arra, hogy közös érdekképviseletet alakítsanak ki.

A GWU egészen eddig nem működött szakszervezetként, de segítette a szakszervezetek törekvéseit, illetve a dolgozók tömörülését. Most azonban a CSN-el együttműködve sokkal több lehetőség áll majd rendelkezésükre. Minden stúdióban külön szakszervezet fog alakulni, azonban mind a GWU és a CSN alá fognak tartozni, ami lehetővé teszi, hogy a szélesebb körben problémát jelentő kérdésekben egységesen tudjanak fellépni.

Mi is sokszor beszámoltunk róla, hogy az elmúlt időszakban egyre növekvő problémát jelentenek a leépítések a videójáték iparon belül. Sokan a szakszervezetektől várják a megoldást, nem véletlen, hogy a tavalyi év második fele óta többek között a lengyel játékfejlesztők, az Avalanche Studios, a Starfield fejlesztői és az Activision alkalmazottjai is hasonló útra léptek.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...