Darkest of Days

  • Írta: Daks
  • 2009. május 2.
Link másolása
Szerinted mi volt a világtörténelem legsötétebb, legvéresebb időszaka? Pompeji katasztrófája? Netán az amerikai polgárháború? Vagy a hitleri világégés? Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy ezeket most újra átélheted, az első sorból harcolva a végzet ellen?
Az 8Monkey Labs és a Phantom EFX által fejlesztett Darkest of Days segítségével részt vehetsz a valaha volt legkeményebb csatákban, harcolhatsz Lee tábornok oldalán, ott lehetsz a 140000 orosz katona életét követelő tannenbergi ütközetnél, vagy az első sorból figyelheted, ahogy a náci tisztek útnak indítják az auswitzi halálvonatokat. Összesen öt történelmi helyszínre kalauzol el minket a játék, a feladat pedig nem kisebb lesz, mint megváltoztatni a múltat, hátha tetteinknek köszönhetően egy szebb jövő köszönt az emberiségre.


A történet az 1800-as évek második felében indul. Alexander Morris átlagos katonatiszt, aki felesküdött a hazájára, és akár saját magát is képes feláldozni az államok becsületéért. Éppen egy indián invázió kellős közepén harcol, amikor egy semmiből előtűnő, különös idegen megmenti őt a biztos haláltól. Kiderül, hogy az őrangyal a jövőből érkezett, az emberiségnek pedig szüksége van hősünkre, hogy beállva az időutazók sorába, helyrehozzon néhány dolgot, amit a történelem elrontott.


Az első helyszín Pompeji lesz. A kicsiny római város sorsa Krisztus után 79-ben egy augusztusi délutánon végleg megpecsételődött, mikor minden előjel nélkül kitört az addig kialudtnak vélt Vezúv. Az eget vulkáni hamuból képződött felhő feketítette be, a napokig kavargó por és a szüntelenül eső kőzápor minden életet elpusztított a városban, az utcákat két emelet magasan ellepő törmelékréteg pedig közel 1600 évre maga alá temette a teljes lakosságot. Időutazó kalandorunk feladata itt nem kisebb lesz, mint felkutatni és megmenteni egy embert, akinek a leszármazottjai vélhetően gyökeresen megváltoztatják majd a jövőt. Ám természetesen, mint minden állomáson, itt is lesznek majd bőven, akik meg akarnak állítani bennünket.


Az ókori kalandok után egyenesen az amerikai polgárháborúba csöppenünk majd. Az Unió és a Konföderáció 1862-es antietami ütközetében egy Jonathan Welsh nevű közlegény megmentése lesz a feladatunk, célunk véghezviteléhez pedig mind az északi, mind a déli oldalon is harcolnunk kell. Természetesen úgy kell majd intézni az egészet, mintha a sors irányítaná az eseményeket, nem szabad egyszer sem lebuknunk, hiszen akkor oda a küldetés.


Később az első világháborúból is kapunk egy kis ízelítőt, egészen pontosan a 140000 orosz katona életét követelő tannenbergi ütközetben kell részt vennünk. Ahogy az előző állomáson, itt is olyan küldetéseink lesznek, melyet csak úgy tudunk majd megoldani, ha mindkét harcoló oldalon csatába indulunk. Ahogy a megoldás, úgy a feladat is ismétli majd magát, a megmentésre váró kulcsfigura ezúttal pedig egy Matvey Petrovich nevű tiszt, aki szintén fontos, befolyásoló figurája lesz a jövőnek.


A negyedik alkalommal egy második világháborús koncentrációs táborban kell majd mesébe illő szökést véghezvinnünk, ennek részleteit a készítők azonban hét lakat alatt őrzik. Annyi biztos, hogy az első sorból élhetjük majd át, ahogy a halálvonatok elindulnak a táborokba, és a saját bőrünkön érezhetjük mindazt a szörnyűséget, amit a hitleri Németország az emberiség ellen elkövetett.


Ha minden igaz, akkor a George Armstrong Custer halálát is okozó 1876-os Little Big Horn csata lesz időutazós pályafutásunk utolsó állomása. Az amerikaiak és az egyesült lakota sziú, csejenn és arapaho indiánok összecsapása szintén véres eseménynek ígérkezik, a fejlesztők pedig ide egy extra nagy meglepetést is terveznek majd, ami várhatóan megváltoztatja nem csak a képzeletbeli jövőt, de a játék teljes egészét is. Lesz tehát bőven izgalom!


A multiplayer ezúttal kimarad a játékból, bár ahogy a Bioshockban, talán itt sem fog hiányozni. A Darkest of Days teljes egésze a single player kampányra lesz kihegyezve, egyszemélyes akciókat kell végrehajtanunk benne, még co-opra sem lesz lehetőség. Bár ahogy a legtöbb játékban, az NPC-k itt is segítenek majd nekünk, útba igazítanak, ha kell, és olykor különböző, semleges témákról is el lehet velük beszélgetni.


Külön érdekesség, hogy egyes küldetések során nem csak a kornak megfelelő fegyvereket használhatjuk, de bevethetjük a jövőből hozott automata gépágyúinkat is. Ennek részleteit egyelőre nem árulták el a fejlesztők, de biztosra veszem, hogy ezek csak masszív tömeggyilkosság esetén kapnak főszerepet, hiszen mindennek vége lenne, ha csak egy ember is el tudná később mesélni, hogy mit látott a csatatéren.


A játékot az 8Monkey Labs saját fejlesztésű Marmoset motorja hajtja majd, PC-n és Xbox 360-on egyaránt biztosítva a látványos, szép összecsapásokat. Ahogy a mellékelt képek is mutatják, a grafikára nem sok panaszunk lehet, a készítők szerint a motor pedig egyszerre akár több mint száz ember mozgatását is elbírja a képernyőn. Az öreg vasat használóknál természetesen ez konfiguráció kérdése is lesz majd, ám ha egy közepesen erős gép mellett még rendelkezünk egy PhysX kártyával is, akkor semmi félnivalónk nem lehet.


A fejlesztések immáron három éve folynak, és bár a Phantom EFX előtte csak kaszinójátékok gyártásával foglalkozott, nincs okunk aggódni. A nyerőgépes szoftverek állítólag csak azért kellettek, hogy megfelelő pénzmag gyűljön össze egy felső kategóriás játék fejlesztésének megkezdésére, a cég ugyanis bármire kész volt, hogy megmentse az ötletet a nagytőkés kiadóktól. A programozási munkálatok már az utolsó szakaszhoz értek, még a grafikán és az Xbox-os porton finomítanak egy kicsit a srácok, és augusztusban már mehet is a polcokra a cucc!

13.
13.
DON GONDOCS
Kárhogy eltűnt a süllyesztőben, pedig a téma adja magát.
12.
12.
adriano28
#14: sok helyen meglehet venni pl.: neten is

és le is lehet tölteni
11.
11.
gynorbi
Játszottam vele, szerintem igen gyenge játék ... :/
10.
10.
Daks
hahahha na igen, itt meg is bukik a dolog sajnos :)))
9.
9.
InGen
Igen, mert a magyarokra jellemző, hogy csak úgy veszik a játékokat, mint a cukrot... a torrentboltból ;)
8.
8.
YTy
Megcsinálhatnák (valakik) a magyar vonatkozású vátozatát, amit külföldön nem is de itt vinnék mint a cukrot xD, mert vátoztatni lenne mit...
7.
7.
Daks
szerintem nagyon jo otlet, egyszer volt jatekdesigner verseny es egy hasonlo otlettel palyaztam.... hmmm lehet atbasztak? :D
6.
6.
huszti
én azértelső sorból nem szeretem átélni ezeket a dolgokat, de azért kösz.
5.
5.
milerik
"cég ugyanis bármire kész volt, hogy megmentse az ötletet a nagytőkés kiadóktól"



szimpatikus hozzáállás =) . az ilyen mentalitású fejlesztőgárdákat kéne megkímélni a "w@rez-től" . . .
3.
3.
Krekk
Jó lett nagyon a cikk! A játék remélem hasonlóan jó lesz, eddig érdekesnek tűnik nagyon! Töri tanulás közben nem egyszer megfordult a fejemben, hogy mondjuk a 48as szabadságharcot pár tankkal és apache helikopterrel lazán nyerhettük volna, persze itt ilyen nem lesz, de azért hasonló a modern fegyverekkel megtörténhet kicsiben;)
2.
2.
drip
Hűűű az anyját eddig nem hallottam a játékről de az előzetes alapján nagyon megtetszett..pont nem rég beszéltük haverral,hogy mekkora lenne,már ha az ilye nagyob történelmi eseményeket egy játékba sűrítenék :)

Már várom
1.
1.
bete32
Remek játéknak igérkezik. Már nagyon várom :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...