Giana Sisters: Twisted Dreams villámteszt

Mariát az Álmok Világa tartja fogva. Börtönét sárkány őrzi, kapuit lakat védi, segítséget csak nővérétől, a bátor Gianától remélhet. Újabb kickstarter játék jutott el a világhírnévig, bemutatkozik a Twisted Dreams.

Százkilencvenezer dollár, közel negyvenötmillió forint. Ennyi támogatást sikerült a Black Forest Games fejlesztőinek összeszednie közösségi finanszírozásból. Ha van egy kis pénzed, fektesd induló projektekbe, a nagytőkés kiadók napjai meg vannak számlálva. A Giana Sisters: Twisted Dreams a Commodore 64-re 1987-ben megjelent The Great Giana Sisters folytatása, és egyben a Nintendo DS-en 2009-ben debütált Giana Sisters újragondolása. Oldalnézetes platformer kalandok, két különböző, mégis egybefolyó álomvilág, akció, izgalom és szeretet, ez vár rád a nővérek meséjében.


Meg kell mentenünk Mariát a gonosz markának szorításából, az idő ellenünk dolgozik. Nővérünk számít segítségünkre, nem egy átlagos álom, mit átélünk, de nem is egy hétköznapi hős, kinek bőrébe bújva útnak indulunk. Giana képes irányítani álmait, jobbik énje világos, vidám helyeken jár, míg rosszabbik énje rémálmokkal harcol, a játék különleges történetet dolgoz fel, egyéni és ritkán látott élménnyel társítva azt.


Hősnőnk tudatosan építi fel maga körül a két álmot, kedvére ugrálva közöttük. Így juthat csak közel ugyanis nővéréhez, két énje eltérő tulajdonságokkal és képességekkel rendelkezik, s a két világ is teljesen különböző. Átváltozásnál megújul a környezet, a fények, a növények, a talaj, az ég, minden komorabb, vagy vidámabb lesz, ajtók nyílnak ki, s csukódnak be előttünk, pallók mozdulnak meg, falak dőlnek le, vagy épülnek újjá. Izgalmas és kreatív láncolatát éljük át a folytonos változásoknak, mindkét dimenziónak megvannak a maga veszélyei, s jutalmai, unatkozni nem fogunk.


A grafika remek. A Giana Sisters: Twisted Dream egyedi látványvilágát saját fejlesztésű motor biztosítja, a pályák háromdimenziósak, hőseinket viszont kétdimenzióban irányíthatjuk. A Black Forest Games programozói nem vették félvállról a küldetésüket, a legjobbat akarták kihozni magukból, s ez sikerült is. A játék PC-s verziója tavaly októberben az elsők között vett részt a Steam Greenlight programjában, melynek köszönhetően a rajongók beszavazták őt az online áruházba, sikerült leszerződni a GOG.com oldallal, idén márciusban pedig végre megjelenhettek Xbox LIVE-on is, elősegítve cikkünk megjelenését.


A játék rengeteg kalandot kínál, s ha ez nem lenne elég, a hagyományos kampány mellett dúskálunk a különleges játékmódokban is. A score attack menüpontot választva gyémántok gyűjtésével, és ellenségek megölésével kell minél több pontot szereznünk, a time attackre nyomva végig kell rohanni a pályákon, amilyen gyorsan csak tudunk, a hardcore mód megszünteti az összes checkpointot, az utolsó, über hardcore pedig idegrendszerünket vágja haza, garantáltan. Úgy kell végigvinnünk benne a játékot, hogy egyszer se halhatunk meg, ha mégis megtörténik, akkor az első pálya legelején születünk újjá. Nem próbáltam, szeretnék még kicsit élni, egyszer tán rábízom Fojeszre, ő Mario meg Rayman maratonokkal edzi magát az ilyenekre, tán meg se kottyan neki.


Ha szereted az egyéni ötleteket, és az igényesen kidolgozott arcade játékokat, akkor a Giana Sisters: Twisted Dreams jó választás lesz. A világok közti váltás lehengerlően egyedivé, és kivételesen hangulatossá teszi a játékmenetet, rengeteg ügyességi és akcióelem van benne, sajnos nem ér fel a Nintendós nagyokhoz, de letölthető játékként megéri a pénzét.

8.0

Giana Sisters: Twisted Dreams villámteszt értékelés 8.0

Pozitívumok:

  • Igazi Kickstarter siker, mely öt hónap késéssel most végre megjelent konzolon is
  • Egyéni ötleten alapuló játékmenet, váltás a jó és rossz világok között
  • Igényesen kidolgozott platformer stílus
  • Gyönyörű látványvilág
  • Alternatív játékmódok

Negatívumok:

  • Minőségben nem ér fel a nagyokhoz
22 komment - szólj hozzá!