Wonderbook: Walking with Dinosaurs teszt

  • Írta: zoenn
  • 2013. november 30.
  • ps3, teszt, wonderbook: walking with dinosaurs
Link másolása
Ki ne imádná a dinoszauruszokat? De vajon tényleg olyanok az őslények, mint amilyennek eddig képzelted őket? Az új Wonderbook-játék még felnőtt fejjel is képes meglepni, és egy kicsit szórakoztatni is.

Ha jól emlékszem 1993-ban, a Jurassic Parknak köszönhetően rajtam is úrrá lett a dinóláz, sok más korombéli kissráchoz hasonlóan. Napokig nyafogtam az utcai árusoknál fellelhető fröccsöntött figurákért, majd otthon véres és kegyetlen jelenetekkel szórakoztattam magam. Lefejezett LEGO-figurák és velőtrázó gyermeki ordítások tanúskodtak a békés hétköznapokról. Az egyik kispajtásom még az akváriumába is elhelyezte az egyik Diplodocusát – mondván jó lesz Loch Ness-i szörnynek –, ám a silány minőségű gumiból káros vegyszerek oldódtak ki, örök álomra kárhoztatva az aranyhalakat. A tavalyi év végén debütált Wonderbook-kiegészítő a PS Move-val és a PS Eye-jal karöltve vidám kiterjesztett valóságot ígért a Harry Potterért rajongó csöppségeknek. A Diggs Nightcrawler után újabb játékban hasznosíthatjuk a varázskönyvet. A BBC nevével fémjelzett Dinoszauruszok, a Föld urai című ismeretterjesztő sorozatra épülve számos minijátékot abszolválhatunk a Walking with Dinosaursban.


Mit kell tudni a Wonderbookról? Alapesetben van egy színes krikszkrakszokkal illusztrált könyv és a PS Move, melyek aktuális helyzetét látja a PS Eye-kamera, míg a képernyőn jó néhány millió évet ugrunk vissza az időben, megismerjük az őslények életét, s mi magunk is aktívan kivehetjük a részünket az eseményekből. Az irányítás pontos, elég a tévé előtt törökülésben ülnünk, a mozgáskövetéssel még a leköszönő generációban sincs gond. Alapesetben magunkat láthatjuk a kamera képén keresztül és körénk rendereli a világot a játék, máskor csak egy kis résen át követjük a történéseket, s végül magát a könyvet is láthatjuk közelről, a különböző interakciók során. Ahogyan a tavalyi Book of Spells, jelen darab is remek kiterjesztett valóságot kínál. Nyilván közel a harminchoz nem olyan érdekes az egész, mint egy tizenéves gyerkőcnél – egy unalomig ismert sztereotípia szerint játszva tanítanak bennünket.


A Walking with Dinosaurs egyébként öt fejezetre oszlik, melyek egyenként két szakaszból állnak. Elsősorban a tudásunk bővítéséről szól a játék, a már ismert információkat kamatoztathatjuk a feladatok során. Szerencsére a móka elég változatos ahhoz, hogy mindvégig fenntartsa az érdeklődésünket, meg is jutalmaz minket a játék gyűjthető kártyalapokkal, melyek további érdekességeket kínálnak a dínókról. A legfontosabb eszközünk persze a Move, amely jelentősen átalakul a képernyőn. Például fosszíliákat áshatunk a kontroller mozgatásával, etethetjük a derék jószágokat, vizsgálhatjuk a leleteket, üvölthetünk ragadozó módjára stb. Persze az időre menő feladatok összetettsége nem haladja meg egy kisiskolás képességeit, ráadásul a magyar nyelven diskuráló narrátor ügyesen rávezet minket az egészre. A jó teljesítményéért cserébe arany, ezüst, vagy bronz érméket kapunk. Persze a hibák felett szemet huny a játék, kudarcélményben nemigen lesz részünk. A fejezetek végén kvízkérdések várnak ránk, a felhalmozott tudásunkat vizsgáztatja a program, a rossz válaszokat persze nem díjazza különösebben: bénázásainkért kevesebb pont és jutalom üti a markunkat.


A maximalisták persze visszatérhetnek a korábbi fejezetekhez, ahol a tökéletességre törekedhetnek, hogy ezzel az összes kártyalapot megszerezzék. A könyvet viszont csak úgy érdemes lapozni, ahogy a játék is engedi, mert ha nagyon előreszaladnánk, abból csak kapkodás lehet. A Sony és a BBC összeborulása elég jól sikerült ahhoz, hogy az ifjoncok változatos és élvezetes formában bővíthetik tudásukat, ami kétségkívül izgalmasabb, mint egy ismeretterjesztő film előtt ülni (ahol még kólát és chipset is magukba tömnek, itt pedig ugye foglalt a kezük). Nem beszélve arról, hogy a szülők is jól járnak, hiszen míg a gyerkőc tátott szájjal playstationözik, addig a másik szobában jut idejük a kistesó gyártására is.


Nemigen lehet belekötni a Walking with Dinosaursba. Lehet, hogy néha leesik a framerate, néha nem veszi figyelembe a kézmozdulatainkat a játék, de kategóriájában belül igenis kiemelkedő alkotás. A legszebb az egészben, hogy magyar szinkronnal és felirattal került boltokba, így a gyenge angoltudásunkra nem hivatkozhatunk a vásárlás előtt. Nem árt figyelembe venni, hogy egy gyerekjátékról van szó, amely helyenként a felnőttek számára is érdekes lehet, mégsem mi vagyunk a célközönség. Ám ha az átlagnál jobban érdekel a dinók világa, s nem mondasz nemet az kiterjesztett valóságot kínáló címekre, akkor jó néhány órára le fog kötni a program, aztán lepasszolhatod a család aprónépének.

12.
12.
Searcher
#11: Meg úgy egyébként is passzol egy ilyen mondat ehhez a cikkhez... :p
11.
11.
Searcher
"Nem beszélve arról, hogy a szülők is jól járnak, hiszen míg a gyerkőc tátott szájjal playstationözik, addig a másik szobában jut idejük a kistesó gyártására is." Magyarán: amíg a gyerek játszik, addig a szülők kefélhetnek nyugodtan a másik szobában. Gratulálok, életszerű nagyon, látszik, neked sem volt még gyereked! :D
10.
10.
tabu3x
#4: a raptorokról mintha már bebizonyosodott volna, h tollasak voltak.
a gém amúgy jópofa, lehet gyerkőcnek megvan az egyik karácsonyi ajándéka...
9.
9.
InGen
#7: Move és Kamera + a játék. De úgy tudom van olyan pakk, amiben mindent odaadnak együtt.
8.
8.
RangerFox
#7: wonderbook könyv és szoftver
7.
7.
bcrics
barátnőmnek lehet beszerzem.
PS3-on kívűl mi kell még ehhez pontosan?
6.
6.
RangerFox
#5: Egy kínai pasas állította egy kis költségvetésű dok. filmben... Vagyha tényleg van, akkor kérlek írj privátot.
5.
5.
HeSiKe
#4: Pedig igenis van rá bizonyíték. :)
4.
4.
RangerFox
#1: Azok csak elméleti spekulációk, semmi nem támasztja alá az állítást.. A játék jó lehet, de nem nagyon az én világom, bár igaz ami igaz, szeretem a dinoszauruszokat.
3.
3.
Yanez
Ha anno meglett volna ez a cucc gyerekkoromban, sok szép emléket és izgalmas órákat köszöhetnék neki. Fôleg, hogy nagyon rajongtam a dinókért! Ma már kellemes mosollyal nézek egy ilyen játékra és olykor sajnálom, hogy kinôttem az ilyet. Vajon a mai mobil és tablet játékokon növekvô lurkóknak fog-e akkora izgalmat alkotni, mint mondjuk egy Angry Birds? Jó játék.
2.
2.
dBLOOD
Aki nem egy hatéves gyerek szellemi szintjén van.
1.
1.
Teuton
Relatíve friss a tudás, de bizonyítékok utalnak rá hogy nem kevés dínónak már tollas volt a háta; játékban mi a helyzet?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...