Ridge Racer 6

  • Írta: Ca$h
  • 2006. június 16.
Link másolása
Pár héttel ezelőtt éles vita alakult ki itt a GK-n az X360 árával kapcsolatban, amit kedves kollegám InGen meg is oldott egy website címének elküldésével. El is látogattam oda és bevallom nem hittem a szememnek. Nem tudom, hogyan csinálják a srácok, de olyan áraik vannak, hogy az arcom teljesen leszakadt tőlük. Azóta se találom a darabjait, úgyhogy most is így arc nélkül írom nektek eme cikket…
Rögtön meg is osztottam az új infót a bátyámmal, aki nem sokat teketóriázott, vett egy X360-at. Úgyhogy a hosszú hétvége a játékok jegyében telt el, aminek nem kevés cikk lett az eredménye. Először akkor a Ridge Racer 6-ot veszem nagyító alá. Gondolom sok embert foglalkoztat a kérdés, hogy ha vesz egy új boxot, akkor mennyire fontos hozzá a HD felbontást ismerő TV. Azt kell hogy mondjam, (mivel szerencsére módomban állt annak idején Fojesszel kipróbálni az új X-et HDTV-vel együtt) hogy egyenlőre a sima hagyományos tv is megteszi. Ezen is valami hihetetlenül gyönyörűek a játékok, először nem hittünk a szemünknek mennyire.

Nem tudom, hogy milyen szinten kell bemutatnom, az eleinte only for PS játékot a Ridge Racert, de most úgy fogok hozzáállni a kérdéshez, hogy még senki sem ismeri. Bevallom nekem is teljesen új volt a stuff, valahogy sosem vitt rá a lélek, hogy nyomuljak vele. Pedig kizárólag csak jókat hallottam róla, és többször is szemeztem vele a játéktermekben, mert ugyebár az első részek ott jelentek meg. De a tegnapi nap során rá kellett jönnöm, hogy nem véletlenül érte meg a 6. részt. Maga a játék nagyon hangulatosan jelentkezik be, bekapcsolod az X360-at, és a játék egy ősrégi Pac-Mannel indul, hát igen, gondolja a user, nem olyan régen, még innen indultunk. Aztán a logók után, jön az intró minek a főszereplője az elengedhetetlenül kötelező, angyali arcú, párduc testű europid-japán keverék csajszi, akinek a szépsége már-már vetekszik Tifával az FF VII – Advent Childrenből. Adott nekünk ez a kiscsaj, aki lassított felvételben, gizda zene kíséretében játszik egy kisautóval. Az autó leugrat az asztalról, és már vált is a kép, jelenetek sokasága idéződik fel a játékból, gyönyörű grafika, csúszkálások, ugratások 1000rel. A kocsi visszakerül a lány kezébe, újra csak egy kisautó, ránk mosolyog, megjelenik a felirat Ridge Racer 6. Mi meg azt gondoljuk, hogy hát igen, ez úgyis csak az átvezető anim volt, a játék nem ilyen lesz. De mekkorát téved az aki ezt gondolja, mert a jelenetek ingame-ek voltak. Köszöntelek titeket a nextgen korszakban és ez még csak a kezdet.


A játékban renget egy és több játékos üzemmód közül lehet válogatni, mi nem nagyon törődtünk semmivel, csak a carrier móddal. Ez egy eszméletlenül hangulatos kis animációval indul, amikor is egy női géphang közli velünk, hogy üdvözöl az új Ridge Racer Univerzumban. Később kiderül, hogy nem véletlenül hívják univerzumnak, hiszen összesen 111 pálya fog ránk várni, amik keresztbe kasul keresztezik egymást. Minden egyes pálya teljesítése után választhatunk, hogy merre indulunk tovább. Lehetőleg arra törekedjünk, hogy a kisebb szakaszokra osztott területen belül az összes pályát megcsináljuk, mert ekkor jelennek meg az új autók, és az új verda skinek, amiket érdemes összegyűjteni.


A Driftelés

Mint azt minden Ridge Racer rajongó tudja, ebben a játékban a driftelés elengedhetetlenül fontos kellék, amire az egész játékmenetet alapoznunk kell. Mint ahogy a Burnoutban veszélyesen kell vezetnünk ahhoz, hogy töltődjön a burnout, itt driftelnünk kell ahhoz, hogy növekedjen a nitró szintünk. Egyébként pont ide vágó téma, hogy nemsokára jön a mozikban az új Fast and the Furious film, a Tokyo Drift, ami pontosan erről szól. A japcsik nagyon nagyra kultiválják ezt a csúszkálásos versenyformát, ez nekik a versenyzés netovábbja. Visszatérve a témára, hosszú órákba telt, míg rájöttem, hogy mi a leghatásosabb módja annak, hogy hatékonyan drifteljünk. Nem kell semmi mást tenni, csak versenyezni, mint minden hasonló játékban, és ha egy olyan kanyarhoz érünk, amit, normálisan nem tudnánk bevenni, akkor el kell engednünk egy pillanatra a gázt, majd gyorsan újra megnyomni, és már csúszunk is, szóval nem kell féket használnunk igazából egyszer sem a játék során. Természetesen a pályákat úgy tervezték, hogy rengetegszer kelljen csúszkálni rajtuk, de nem szabad minden egyes kanyarban kisodródni, mert akkor túlságosan le fogunk lassulni, és pillanatok alatt visszaeshetünk 5-6 helyet a versenyben. Gondolom azt mondanom sem kell, hogy ellenfeleink istenzsírkirálycsászár módjára versenyeznek, hibázni nem nagyon lehet.


A nitrózás


Összesen három nitróval rendelkezünk, amiket egyszerre és külön-külön is működésbe tudunk hozni. A nitrók bekapcsolására két gombunk is van, az egyik, egyet hoz működésbe, a másik kettőt, ha pedig mind a kettőt megnyomjuk egyszerre, akkor mind a hármat. A nitrókkal való operálás meglehetősen fontos a játékban, érdemes mindig a megfelelő pillanatra időzíteni használatukat, igazából nem érdemes egyesével használni őket, csak akkor ha túlságosan lemaradtunk. Természetesen minél többet lövünk el egyszerre, annál tovább tartanak és annál nagyobb sebességre gyorsulhatunk fel velük. Szerencsére, ha sikerül nitrózás közben is produkálnunk egy szép hosszú csúszást, akkor sokkal gyorsabban töltődik újra, mint alap esetben. Ezért ha ügyesek vagyunk, képesek leszünk úgy nitrózni, hogy pont mire lejárna, újra fel is töltődik. Szóval csak ügyesen és okosan velük, a gyakorlat teszi a mestert.


A játékról igazából csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Remek a hangulata, igazi házibuliba való gamma. Csodaszép grafikája van, nagyon jó zenék mennek játék közben, igaz néha olyan viccesek tudnak lenni (mint például arab szöveget éneklő faszi, techno zenére), hogy az ember a röhögőgörcstől nem képes koncentrálni. Szerencsére azt is megtehetjük, hogy a winchesteren tárolt saját zenéinket berakjuk magunknak, ami még pluszban rádob a hangulatra, tisztára, mintha pc-vel játszanánk. Természetesen nem lenne a játék Ridge Racer, ha nem beszélne hozzánk folyamatosan egy Dj, aki bár eleinte rendkívül idegesített minket, de aztán rájöttünk, hogy valami eszméletlenül jó fej a csávó. Nem tudom, hogy mennyi szöveget vettek fel a készítők, de még 5 óra játék után is tudott újakat mondani, és olyan vicceseket, hogy a röhögéstől alig láttuk a tv-t. Szóval mindent egybevetve, egy igazán szuper kis arcade játék ez a Ridge Racer, ami méltó ellenfele nagy kedvencemnek a Burnoutnak és az én tollamból barátaim, ez nagy szó!!!

Jaman! Tanx for the support! Yo! Bradaman T. Respect! Oralé! 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...