Lost Odyssey

  • Írta: Ca$h
  • 2008. február 23.
Link másolása
Több, mint egy évvel ezelőtt történt, hogy az éppen aktuális játékrendezvény kapcsán találkozhattunk az első Lost Odyssey trailerrel. Már akkor is érezni lehetett, hogy itt valami igencsak nagy dolog készül, de akkor még csak sejtésünk sem lehetett arról, hogy mi fog ebből kisülni. A készítők meglehetősen szerényen kezelték az információ kiszivárogtatást, talán pont ezért, talán azért mert valami megfogott minket benne, de szinte mindenki tűkön ülve várta… és most megérkezett. Hölgyeim és Uraim: kezünkben a Lost Odyssey!
ÜBERKONZOL: X360, PS3, PSP konzolok, kiegészítők, használt és új játékok olcsón!
LCD, Plazma, Projectoros HDTV-k, Házimozik, BluRay filmek!
Használt készülékek és játékok vétele, cseréje, beszámítása!
További infó: www.uberkonzol.hu, www.uberdigital.hu

Pár ember, akik 2004-ben kiváltak a Square Enix-ből, (többek között az eredeti Final Fantasy producere, Hironobu Sakaguchi és zeneszerzője, Nobuo Uematsu) úgy gondolták, hogy megmutatják a világnak, miszerint a hagyományos receptek alapján is lehet még olyan szerepjátékot csinálni, ami felveheti a versenyt a nagy elődökkel. Meglehetősen magasra helyezték a mércét, nem hinném, hogy sokan lennének, akik ilyet merészelnének tenni, de ők tettek egy próbát. Sokan azt rebesgették, hogy megérkezett az első igazi Final Fantasyt-verő játék, mindenki kedvenc X360 konzoljára… lássuk hogy sikerült-e ez a nemes cél ezeknek a bátor kölköknek.


Hátha van még közületek olyan, aki nem vette még meg és erre a cikkre alapozza minden reménységét. Ezeknek az embereknek üzenem, hogy a hír miszerint az első több dvd-s (szám szerint 4!!!) gamma X360-ra a Lost Odyssey lesz, igaznak bizonyult. Arra viszont senki sem számíthatott, hogy ennek a négy értékes és sokat érő lemeznek a „csomagolását" ilyen módon fogják megoldani. A megoldás a legmegfelelőbb jelző erre, hiszen három dvd egymás hegyére hátára van belegyömöszölve a tokba, míg a negyedik egy hagyományosan csöves, papír „bugyiban" lett mellékelve. Erre én csak azt tudom kérdezni: „Így kell kinéznie egy Final Fantasy trónjára pályázó gammának? A válasz erre eléggé egyértelmű, és nem hiszem hogy létezne olyan ember a földön, aki ne adott volna meg egy-két forinttal többet egy méltó csomagolásért. No comment, ez eléggé demoralizáló lesz mindenkinek, aki valamire is valónak tartja játék-gyűjteményét.


Miután túléltük a csomagolás általi sokkoló élményeket mindenkinek garantálni fogom, hogy a további események maradandó, életre szóló élményeket fognak nyújtani. Valahogy úgy érzem, hogy meglehetősen nevetséges lenne egy minimum 60 órás játéknak leírni a kerettörténetét, éppen ezért csak rettenetesen nagyvonalakban ismertetem veletek az alapokat, amik lehet, hogy nem fognak valami eredetinek tűnni, de éppen ezért teszem KÖTELEZŐVÉ a stuff beszerzését mindenkinek aki szereti a műfajt, hogy magatok is átélhessétek ennek az ellenkezőjét. Történetünk főhőse Kaim Argonath, akinek a történetébe, egy gigantikus csatajelenettel csatlakozhatunk be, az hogy mi fog vele történni már mindenki számára ismerős lehetett abból a bizonyos trailerből, amit már ezerszer megtekinthettünk. Mint ahogyan az sejthető volt, Kaim halhatatlan. Igaz, hogy nem emlékszik semmire, és hogy rettenetesen hősiesen viselkedett, a tény attól még tény marad; fogalma sincsen arról, hogy ki is ő valójában. Elvesztette az emlékeit, benne a szeretteit, a múltját, az életét, mindent ami valaha is fontos volt a számára, olyanná vált, mint valami céltalan porhüvely, mely félig élő félig holt. De szerencsére kiderül, hogy nem ő az egyedüli, aki ezt a sorsot örökölte, van még rajta kívül egy igencsak szemrevaló hölgy; Seth Galmore, aki ugyancsak nem emlékszik semmire, de valami módon ragaszkodik hozzánk. Ezzel kezdetét is veszi egy olyan utazás, ami biztos, hogy sosem fog elveszni az emlékezetünkben, élni fog bennünk amíg csak élünk. Gondolom mindenki tudja, hogy a Lost Odyssey egy szerepjáték, ebből a fajtából is a legjobb kategóriába tartozik. Mint ahogyan azt a bevezetőben már írtam, játékmenetében egészen az alapokig nyúl vissza, de van benne pár újdonság, amiről mindenképpen érdemes említést tenni.


A képesség rendszer

Ellentétben a többi szerepjátékkal itt meglehetősen érdekesen oldották meg a karakterfejlődést. Lesznek a játékban halhatatlan és halandó karakterek. Tekintettel arra, hogy a halhatatlanoknak nincsenek emlékei, a képességeiket a halandó karakterektől fogják tudni megtanulni. Alapállásban 3 lehetséges képességet tudnak egyszerre használni, de kalandjaink során számtalan alkalommal bele botlunk majd olyan varázsitalokba, amik eggyel növelik ezt a szánalmas számot. Összesen 30 képességet tudunk majd egyszerre használni, és 160 darabos választékból kell majd a legjobbakat kiválasztani. Azon kívül, hogy a halandóktól ellessük képességeinket, találni fogunk majd renget olyan varázstárgyat, amiket elég ideig használva képesek leszünk elsajátítani azok hasznos tulajdonságait. Tehát ha mindegyiket meg akarjuk tanulni, garantáltan nem fogunk unatkozni.


A gyűrű rendszer


Minden szerepjátékban vannak varázstárgyak, ezek közül is mindenki kedvence a gyűrű szokott lenni, lévén ujjunk eléggé sok van és rendesen fel lehet tunningolni magunkat velük. Nem lesz ez másképp ebben az esetben sem, a különbség csak annyi lesz, hogy sajnálatos módon egyszerre csak egy gyűrűt tudunk majd használni. Viszont mindenféle varázskomponenseket összeszedve, olyan gyűrűt rakhatunk össze magunknak, amilyet csak akarunk, illetve bizonyos helyeken ezeket a gyűrűket még egymással kombinálni is tudjuk majd. Viszont ami a legjobban tetszeni fog mindenkinek az a gyűrűk hatása a harcrendszerre. Amolyan klasszikus Final Fantasys módon természetesen itt is körökre bontott csatázásokkal lesz dolgunk, de ha a karakterünket felszereltük egy gyűrűvel, akkor szükségünk lesz majd egy kis ügyességre is, ha maximális sebzést akarunk okozni a csúnya gonosz szörnyeknek. Minden egyes alkalommal, mikor kézi fegyverrel támadunk, meg fog jelenni egy nagy kör az ellenfelünket körbeölelve, ilyenkor a jobb ravaszt nyomva tartva ez a kör szűkülni kezd és ha megfelelő időben engedjük el a ravaszt, akkor a támadásunk tökéletes lesz és maximális sebzést okozunk majd neki. Ez eleinte lehetetlennek fog tűnni, de higgyétek el nekem, bele lehet jönni, az egésznek csak az időzítés a lényege. Ez igencsak kellemes pikantériát ad majd a harcoknak, az amúgy is adrenalint pumpáló látványon kívül.


Kalandunk természetesen nem csak harcból fog állni (bár ehhez hozzátenném, hogy egy idő után már unalmasan sok lesz a csata), rengeteg alkalmunk lesz arra, hogy szebbnél szebb, varázslatosabbnál varázslatosabb helyszíneket körbejárva, mindenféle tárgy után kutassunk, mini-game-eket játszunk és emberekkel beszélgetve egyre több dolgot tudjunk meg arról, hogy kik is vagyunk mi valójában. A játéknak van még egy nagyon különleges sajátossága, amikor is időnként álom formájában visszanyerjük pár emlékünket. Ilyenkor amolyan powerpointos megoldással, kellemes képekkel és muzsikával kísérve nem lesz más dolgunk, mint olvasni és átadni magunkat annak a hihetetlen hangulatnak, amit ez a játék képvisel. Mi magyarok és szerintem a világon mindenki, már nagyon unja ezeket a világmegváltó szövegeket, amiket spam formájában, e-mailre szoktunk kapni, de ha adtok egy esélyt a játékkészítőknek és nem foglalkoztok az előítéletekkel, akkor ígérem nektek nem fogjátok megbánni. Persze ezeknek az emlékeknek a megértéséhez elég rendes angol tudásra van szükség, viszont a történet nem lehet teljes anélkül, hogy ezeket legalább egyszer végigolvasnánk.


Rengeteg mindent lehetne még írni erről a csodálatos játékról, de szerintem ennyi elég volt ahhoz, hogy magatok is kipróbáljátok! A Lost Odyssey egy olyan fantasztikus utazásra invitál minket, aminek bűn lenne ellenállni. Azután hogy végigjátszottuk, érezni fogjuk hogy valami egészen különleges dolog történt az életünkben. Lesznek, akik úgy fogják érezni, mintha más emberekké váltak volna tőle. Persze ez csak a fiatalabb korosztálynál történhet meg, de nem hiszem, hogy olyan nagy baj lenne egy picit jobban tisztában lenni az emberi értékekkel, illetve mindennel ami igazán fontos. Mi vén motorosok csak ülni fogunk a TV előtt, miközben mennek a feliratok a végefőcimnél. Szépen megvárjuk míg az utolsó sor is eltűnik a képernyőről, egy párat sokatmondóan bólogatva kivesszük az utolsó dvd-t az Xboxból, óvatosan elhelyezzük a többi játék között és tudni fogjuk, hogy igen… ezért érdemes volt élni, ez egy olyan utazás volt a fantáziánkon keresztül, ami sosem fog elveszni az emlékezetünkben ez sosem lesz egy „elveszett utazás"…

21.
21.
Ca$h
Meglássuk, de mndenképpen próbáld ki! ;)
20.
20.
dodee
FFXII kúúúúúrva jó volt,ha csak hasonlítani fog hozzá akkor nálam nyerő:)
19.
19.
Ca$h
18.
18.
zaz
Egyes!!!! Üljön le fiam!

17.
17.
Ca$h
:D A Fable-ért nem vagyok annyira oda, pontosabban mondva nem próbáltam ki az egyet, mert valahogy nem fogott meg, de ha te mondod biztosan így van! :D
16.
16.
zaz
Nagyon nagy játék!!!! Hogy agyonveri a FFX-et? Ez nem biztos, viszont az igen ,hogy egy szinten van vele! MUST HAVE!!!!

Bár én még nem végeztem vele..."spórolok" hogy minnél tovább tartson ez a fantasztikus utazás.



Ca$h, tudod mi lesz ehez fogható? Majd ha nyomjuk Co-op a Fable 2-őt én meg jól lemészárolom az ott lévő családodat:):)
15.
15.
Ca$h
Hát igen, minden FF ilyen. Viszont rájöttem arra, hogy csak bizonyos helyeken támadnak meg, ha egy helyben állsz akkor nem, zeház ha újra és újra átmész ezeken a pontokon akkor mindig meg fognak támadni... :S
14.
14.
Pekferi
bár nekem idegesítő volt benne, h szinte 5-10 mp-ként van harc ha mászkálsz...:S
13.
13.
Ca$h
Személyes véleményem szerint agyba-főbe veri a Final Fantasyt, még az FF X-et is, pedig az nem volt semmi! :D
12.
12.
Pekferi
11.
11.
Ca$h
Ahogy megjelenik le fogom tesztelni, csak türelem. ;)
10.
10.
Obi1
Remélem napokon belül.
9.
9.
LnB
ki fogom próbálni az fix, de elötte Lost-ot kéne, arról mikor lesz teszt?
8.
8.
Ca$h
Na igen, izlések és pofonok, de köszönöm szépen. :D
7.
7.
Aramisz93
Hihetetlen jó lett a cikk...tényleg! Gratulálok!
6.
6.
Ca$h
Beleestem abba a hibába, hogy alap helyzetnek vettem azt, hogy mindenki ismeri a FinalFantasy játékokat, mivel a Lost Odyssey minden szinten megfelel ennek a kategóriának ezért ezekre a rlszekre nem akartam kitérni, nehogy unatkozzatok olvasás közben, de tény hogy jobban részletezhettem volna a játék árnyoldalait is, ezért elnézést kérek minden kedves olvasótol. :)
5.
5.
Ca$h
Nem fogod megbánni, igazából nem akartam rosszat írni a játékról, ezért nem tértem ki az ezzel kapcsolatos részletekre,mivel ezek nem annyira rosszak hogy lerontanák az összképet, ha érted mire gondolok. A grafika nagyon szép,csak vannak olyan részek főleg közeli képek amiknél már nem produkál túl jól a játék, de látni kell ahhoz, hogy magad ismegítélhesd... ;)
4.
4.
LnB
örülök, hogy nem lett félreértés, és akkor megveszem ha ennyire dícséred :D
3.
3.
Ca$h
1: igen én is éreztem hogy többet kellett volna írnom, de szorított a határidő, neked azt üzenem, hogy mindenképpen vedd meg, mert minden idők egyik legjobb játéka...



FNorberto: kár, pedig nem szabad kihagyni...
2.
2.
FNorberto
Hátha a játékban fele annyi érzelem van mint amennyit ez a 4 lemez váltott ki belőled Ca$h akkor itt többről van szó mint játékről.(remélem érthetően írtam le)Felcsigázott a cikk,csak sajnos a körökre osztott harc,az nálam kizáró tényező.Egyszerűen nem tudom az olyat végig ülni.Pedig télleg nagyszerű játékot ismertem most meg.Remek cikk.Grat
1.
1.
LnB
"Hátha van még közületek olyan, aki nem vette még meg és erre a cikkre alapozza minden reménységét."

-igen én ilyen voltam nagyon vártam a cikket



"Rengeteg mindent lehetne még írni erről a csodálatos játékról, de szerintem ennyi elég volt..."

-hát akkor szerintem még írni kelett volna 1-2 bekezdést. Mert most ne érts félre de ebből a cikkből más nem derült ki, csak a gyürűs támadórendszer, és a történet/hangulat. Nem vagyok egy minden áron kötekedő ember, de én tényleg sokszor ezek a cikkek alapján döntöm el, hogy mivel játszak, és ebből semmi nem derült ki. Én értékelem ,hogy megírtad, a bele ölt munkát de szerintem ebben a formában ez nem játékleírás.



Az értékelésnél szerepelnek, hogy :

-Néhol a grafikai motor kevésnek bizonyul

-Eléggé siralmas frame-rate

-Egy idő után monoton harc

amik a cikkben nincsenek boncolgatva pedig ha a grafika nem is döntő sokak számára a választásnál (vagyis nállam annyira nem, sokan a grafikára ugranak) de az hogy az fps alacsony az elég komoly hiba, nem is beszélve a monotonitásról ami már sok játék vesztét okozta (lásd: Kingdom Under Fire: Circle of Doom, Jericho stb stb) és ezek tekintetbe vételével számomra (ha nem értem félre az értékelést) akkor magasnak tűnik a 9.6 pont.



Ne érts félre nem rossz indulatból írok Ca$h! tudom ,hogy sok minőségi cikk került kii a "billentyűdből" de ez nem azok közé tartozik.



Tisztelettel : G.Mihály

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...