Bionic Commando Rearmed

  • Írta: Chocho
  • 2008. szeptember 13.
Link másolása
A mostani cikkemet akár úgy is elkezdhetném, hogy „egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy japán cég”... Ám de nem fogom, lévén a Nintendot, s annak félisteni státuszra emelt első konzolját, a Nintendo Entertainment System-et (a továbbiakban csak NES) mindenki ismeri. Vagy játszott vele, vagy csak hallott róla, de kötve hiszem, hogy a játékosok kollektív emlékezete valaha is megfeledkezne róla. Addig legalábbis biztosan nem, míg létezik Capcom.
Már megvan annak jó 20 éve is, hogy az NES-re megjelent egy korszakalkotó akciójáték. A Bionic Commando a Contraval és a Megamannel egyetemben igazi csodának számított akkoriban. A korához képest remek történettel, gyönyörű grafikával és forradalmi ötletekkel bírt. Nem is kellett tehát sok hozzá, hogy mikor a Capcom egy régi nagy név újraélesztését tűzte ki célul, a BC-ra essen a választás. Mielőtt azonban az igazi nagytestvér megjelenne, amolyan reklámfogásként elkészítették a klasszikus Bionic Commando modern grafikával felvértezett egy az egyben portját. De vajon megéri-e beizzítani a PSN-t/Xbox Live!-ot/Internetet a már egyszer átélt játékért?

Retro feelin'

Akik esetleg nem ismernék a játékot, álljon itt a történet, majdnem teljes terjedelmében. 2029-ben felfedeznek egy titkos dokumentumot, melyet egy már rég letűnt katonai rezsim hagyott hátra. Ez az úgynevezett Albatrosz Projekt, egy meg nem valósult fegyverprogram. Ám balsors, a terv egy gonosz imperialista, Generalissimo Killt parancsnok kezébe kerül. A federációs erők, hogy megfékezzék Killtet, a helyszínre küldik Joseph Gibbson, alias Super Joe ügynököt. Valami azonban balul üt ki, és Super Joe nyomtalanul eltűnik a bevetés alatt. A federációs erők utolsó reménye bennünk, játékosokban van. Feladatunk megtalálni Super Joe-t, és ha már úgyis arra járunk, megfékezni Killt parancsnokot.


Bár a játék történetén nem változtattak egy sort sem, sajnos be kell látnunk, hogy ez még ma is egy elég jó kis háttérsztori egy akciójátékhoz. Fűszer a már így is ínycsiklandó receptre a sok humoros, magát komolyan nem vevő karakter és dialógus, melyek sokat dobnak a program hangulatán. Ha pedig valami elvihet a hátán egy ilyen remake-et, hát a hangulat az. Hisz mi másért is ülne le valaki 20 év után ugyanazon játék elé, ezúttal az atomerőműveket is megszégyenítő Playstation 3-mal?


20 év múlva

A játékmenet sem változott fikarcnyit se. A világtérképen kiválasztjuk, hová is dobjon le minket a helikopter. Ha ez megvolt, kezdődik a pálya, melyen a célunk megtalálni és meghackelni a különböző számítógépes állomásokat. A hackelés afféle minijáték keretein belük történik, és ha sikerrel jár, újabb nyomot tudhatunk magunkénak Super Joe hollétével kapcsolatban. A klasszikus felépítést kitoldották egy tucat új pályával, ám ezek sem tartanak tovább pár percnél. Minden szint végén vár minket egy aktuális boss, akit csak megfelelő trükkel győzhetünk le. A boss-harcok élvezetesek és szórakoztatóak is, de azt azért nem mondanám, hogy felejthetetlen pillanatokat tartogatnának. Fegyvereink egyébként a már megszokott géppisztoly-rakétavető vonalon mozognak, az ellenségek pedig ezekhez mérten váltakoznak a játékban (van, amelyik golyóálló, van, amelyik rakétaálló, és így tovább).


Ami viszont a játék sava-borsát adja, az a főhős, Nathan Spencer bionikus karja. Ezzel a karral minden olyat megtehetünk, amit egy hétköznapi emberrel közel lehetetlen lenne. Sőt, a játékban még ugrás gomb sincs! Ezt is a karunkból kilőtt kötéllel helyettesíthetjük. Felkaphatunk vele robbanó hordókat, megoldhatunk egyszerűbb puzzle feladványokat, vagy épp felkapaszkodhatunk a plafonra, hogy biztonságos távolból lőhessük szét a felszerelt turetteket. A Bionic Commando számára a kar használata valahogy olyan, mint a Half-Life 2-nek a Gravity Gun volt. Millió apróbb ötlet és részlet mellett ez lesz az egyetlen olyan, amit sosem fogunk elfelejteni. Külön öröm lesz, amikor lehetőségünk akad elkapni és magunkhoz húzni egy ellenfelet, hogy aztán Nathatn (becenevén csak „Red") egy klassz jobbegyenessel kidobja őket a pályáról.


A múlt árnyai


A játék az eredetivel teljesen megegyező módon oldalsó izometrikus nézetet alkalmaz. Ahogy szaladunk, a kép velünk együtt scrolloz a következő helyszínre. Mindennek hála a beláthatás tökéletes, mint ahogy a célzás és a kar használata is. Ami viszont már koránt sem olyan, amilyennek lennie kéne, az maga az irányítás. PC-n teszteltem a játékot, s néha az idegeimre ment, hogy Red vagy túl lassan, vagy túl gyorsan reagált egy-egy billentyűnyomásra. Egyesek váltig állítják, hogy konzolon a joystick miatt jobb az irányítás, de akárhogy is, ez bizony hosszú távon idegesítő. Mivel pedig a játék amúgy sem a könnyű kategóriába tartozik, nem ártott volna ezt tovább finomítani.


Magát a nehézséget még elviselném, lévén a játék így is rövid. Tapasztaltabb játékosoknak 3-4 órába telik majd kipörgetni, de még az újoncoknak sem tart tovább egy délutánnál. A grafika és a hang tökéletes port. Előbbi gyönyörűen kivitelezett, igazi csemege, utóbbi pedig a klasszikus 8 bites muzsika épp hogy polifonozott változata. Igazi retro-gyöngyszem, minden régi rajongónak könnyeket csal majd a szemébe. Ha igazán szőrszálhasogató akarok lenni, akkor egyedül a gépigénybe tudok belekötni. A drágaság csakis Shader Model 3.0-t támogató videokártyán hajlandó elindulni, mi több, a fejlesztők egy olyan bugot is bejelentettek, melynek „köszönhetően" a játék nagyon könnyen szaggatásokat produkál egymagos processzorokon. Tudom, hogy ezek a játékszerek ma már elfogadható árkategóriába esnek, mégsem hiszem, hogy egy ilyen apróságnál, mint a Rearmed, ez megbocsátható lenne.


Igazság szerint a Rearmed az, ami: a régi klasszikus Bionic Commando mai játékosoknak szánt demonstrációja. Ha szeretted az eredetit, vagy kíváncsi vagy, esetleg egy rövid, de annál velősebb szórakozást keresel a gépnél, mindenképp ajánlom a Bionic Commando Rearmedet. A teljesen újgenerációs változat megjelenéséig kellemes bemelegítés lesz. Ha viszont nem szereted a nehéz kihívásokat és hajhullást kapsz az esetleges irányítási hibáktól, kerüld, mint a tüzet!

23.
23.
vergil
az biztos az télleg jó lesz
22.
22.
elite_hun
23: nem tom mikor jön de nagy játék lesz
21.
21.
vergil
mikor jön az igazi Bionic Comando tudjátok az a faxa ameylik 3d-s meg midnen mert za télleg jó de ez annyira nem tetszik de nem olyan rossz
20.
20.
Celeborn
Na, most megnéztem máshol. Ott Geforce 6600GT-t írnak minimumnak. Ami valóban SM3-as. Vicc. Ehhez az ocsmány grafikához ilyen gép kell? Ahh, fel is húztam magam. Vicces, hogy nem nagyon volt olyan játék, ami ne futott volna el a gépemen, és erre egy ilyen kis izé kevesli... Lehet, sok volt ma a 14 óra munka... kicsit ingerlékenyebb vagyok.
19.
19.
Celeborn
Nade hivatalosan a Radeon 9800 elég hozzá. Ezt írják. Márpedig azért az régebbi kártya, mint az enyém. Meg kipróbáltam, hogy ha korábbi videókártyás gépre teszem fel, akkor egyszerűen kiírja, hogy a renderelő rendszert nem bírja elindítani. Vagy ilyesmi. Szóval simán szar az a program.
18.
18.
Chocho
#19: Írtam is, hogy csak SM 3-mat támogató kártyával indul el. A Tiéd nem ilyen.
17.
17.
Celeborn
Hát. Nekem ikermagos procim van, 2GByte RAM, Radeon X850XT videókártya... és nem tudom, hogy akadozik-e vagy sem, mivel kép sincs. A zenét azt hallom, de látni csak a nagy feketeséget. Olvastam fórumokon, hogy sokaknak ez a baja (a legális verzióval is). Szóval ez elég gáz...
16.
16.
Gula
ien sz...a nem koltottem zsét...kiprobaltam a warez werziot és ez tényleg azoknak ajanlott akik:

1-erős idegrendszerrel rendelkeznek

2-akik valamikor ilyesmivel is jatszottak
15.
15.
LiMiT
Nekem sincs überfasza gépem, de ez akadás nélkül megy! Egyetlen egy ici-pici akadás sincs!!!
14.
14.
Batri
nagy gépigény? hmm én nemvettem észre..nekem röccenés nélkül megy, pedig nem csúcskatos a gépem
13.
13.
Chocho
12.
12.
kenny22
11: mondjuk sehogy? :) de azért ez rémisztő...
11.
11.
Chocho
#10: XD Amúgy engem is elég érzékenyen érintett a gépigény... Ha ez így megy, hogy fog a nextgen?
10.
10.
kenny22
9: kössél! :) a lényeg ugyan az marad! :)
9.
9.
Chocho
#8: Ez 3D. :) Csupán a kamera elhelyezkedése adja a 2D-s játékmenetet.
8.
8.
kenny22
"PC-n gyenge irányítás és nagy gépigény jellemzi" amikor ezt a mondatot olvastam azt hittem hülyeség, de most próbáltam ki... csak annyit róla hogy majd visszatérek rá ha 4 magos procim és felsőkategóriás vgam lesz... Basszus és elviselem ha akad, de ez nem csak szimplán akad hanem beáll 5 fps-re és attól csak lejjebb megy, mondjuk nincs egy extrém teljesítményű gépem, de én (naívan) azt gondoltam, hogy ez csak 2d úgyse kell hozzá mai gép... tévedtem...
7.
7.
LiMiT
Bobby a te véleményedre a seggem se kíváncsi! Pezsgő te meg játsz vele!! Mert nagyon is jó!! :D
6.
6.
Chocho
#1: Köszönöm szépen.



#4 és #5: Ízlések és pofonok.
4.
4.
Pezsgõ
bocsi ha valakit megsértek vele de ez egy kalap szar
3.
3.
Daks
LIVEon es PSN-en is fent van ha jol tudom
1.
1.
Aramisz93
Jó cikk.!



Hol is lehet ez pcre leszedni?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...