GDC 2009: OnLive - a jövő játékplatformja

  • Írta: fojesz
  • 2009. március 24.
  • Bejelentés
Link másolása
Úgy tűnik, az idei GDC hemzseg az új platform-bejelentésektől: az OnLive létezéséről régóta tudni, de hivatalosan még csak most várható a bemutatása.
Úgy tűnik, az idei GDC hemzseg az új platform-bejelentésektől: az OnLive létezéséről régóta tudni, de hivatalosan még csak most várható a bemutatása.



Az OnLive várhatóan komoly hatással lesz a játékiparra, hiszen lehetővé teszi, hogy a legújabb konzolok és a legmenőbb PC-k nélkül futtassuk otthonunkban az aktuális játékokat. Hogyan? Nem olyan bonyolult, elmagyarázzuk!

Steve Perlman, a szolgáltatás fejlesztésének vezetője árulta el a részleteket: az OnLive használatához szükség lesz egy speciális, erre a célra kifejlesztett set-top boxra (hasonló doboz például a TV-adás továbbítására alkamas dekóder is), amely az internetre és a TV-hez, monitorhoz csatlakozik - játszani már így is fogsz tudni, semmilyen más eszközre nem lesz szükséged a kontrolleren kívül. Az OnLive elérhetővé teszi számodra a megállapodásban résztvevő kiadók produktumait: a Warner Bros., a Ubisoft, az Electronic Arts, az Atari, az Eidos és a Take-Two már csatlakozott, s a lista még tovább bővül majd. A játékokat megvásárolhatod vagy kölcsönözheted, utána pedig letöltés nélkül, rögtön futtathatod őket szaggatásmentesen, maximális grafikai beállítások mellett, a programok ugyanis az OnLive szerverein futnak. Az OnLive az idei év végén startol, várhatóan két tucat játék lesz kezdetben elérhető. A további érdekességekért lessétek a hivatalos honlapot, ahol jelenleg is visszaszámlálnak - kilenc óra múlva kiderül, hogy miért.

38.
38.
gergoke88
Tragikus:) nem lehet leírni de sztem mindenki tudja miért sírok, am kiváncsi leszek az öreg Bill mit fog szólni hozzá....
37.
37.
wynner0
36:1000 mérföldet írtak... elég ha berlinbe raknak egyet
36.
36.
peterpal7
Aki USÁba él jelentkezzen a béta programjukra!!! XD

http://www.onlive.com/beta_program.html
35.
35.
felegyi
Én inkább maradok a "fizikai" hardvereknél!
34.
34.
IceColdKillah
Ez mind szép és jó, csak sztem nem mindenhol lesz elérhető. Például nálam a PS Store pont a régió miatt nem működik. Az ötlet maga kiváló, de mint mindig vmi gikszer biztos be fog csúszni....
33.
33.
peterpal7
Ha ez elterjed sikeres lehet a cucc: http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=227498


Én neked szurkolok OnLive :D!!!

32.
32.
Ragnarök
Hát nem tudom... jónak néz ki meg minden, csak kíváncsi vagyok mi lesz a többi céggel ? Meg, hogy ez magyarországon egyáltalán kivitelezhető-e.
31.
31.
ptogamer
A Crysis SE nekem megvan fem doboz meg minden nagyon durva!
30.
30.
Dcrysis02
31:Ne is mondd,most hogy várnom kell a megrendelésekkel egy hónapot,vállaltam közben egy kis plusz melót hogy beszerezhessem még ezt a két gyönyörűséget:

http://cdgalaxis.hu/PC/14129/crysis-special-edition-femdobozos.html
http://cdgalaxis.hu/PC/16364/fallout-3-es-pancelos-figura.html
Gondolkozom a WAW Collectors edisönön is de majd ha lemegy az ára.Crysis SE-je is tíz rongy volt annó.Most meg fele annyi. :)
29.
29.
dareal
no azért persze nem azt mondom, hogy teljesen halott ötlet, de az biztos, hogy minden játékra azt mondani, hogy a rendszer alkalmas a futtatására, az egy nagy blődség. egyszerű, alap játékokhoz jó lehet, bár én imádom a frissen megvásárolt játék dobozát a polcra kitenni, a kézikönyvet a reggeli klotyón való alkotás közben átolvasni (bár manapság már nem nevezném kézikönyvnek a játékok mellé adott kis papírfecnit, bezzeg 10-15 éve, tényleg igazi könyveket adtak a játékok mellé, minden keménykötésű dobozban volt (régen egy alap játék kb olyan szintű csomagolást kapott, mint most a legtöbb collectors edition)))
28.
28.
dareal
28: tudom én, hogy a 720p lópikula, épp ez az egyik bajom, hogy náluk 720p felbontáshoz (talán a jelenlegi max) 5 mbit kell.

egyébként nagyon érdekelne, hogy pl mi lenne egy olyan szimulátor pakkal, mint ami nekem telepítve van. 250+150 giga telepítve, illetve ami rohadtúl nem elhanyagolható, hogy itt biza nem azt kéne figyelembe venni, hogy minden 720p felbontású játék 5mbitet igényel. hülyeség.

mivel pl pont egy szimulátor esetében nem csak a grafika az, amit meg kell jeleníteni, számtalan olyan esemény van, ami mondhatni vizuálisan meg sem jelenik, _pedig_ épp az az, ami miatt a szimulátor alá rohadt nagy gép kell.



de maradjunk csak a grafikánál. egy kis számolás és máris kiderül, hogy bukott dolog.



x-plane, ez alapból 100 gigás játék, a magyar pakk amit csináltam 50 giga. feltételezzük, hogy debrecenből elindulok egy gripen-el, mondjuk győr-ig (a játék méretét és egyéb méreteket nem vontam be a számításba (pedig illene), csak a magyar scenery pakkot). az út pár perc. ez alatt persze nem kerül betöltésre mind az 50 giga, az kb olyan 10-15 giga (gyors számolást végeztem, 1 tile = 2-3 giga, debrecengyőr 5 tile). az út, csutka gázon pár perc. no, pár perc alatt, de legyen 10 perc, hol tölt le egy 8 megás (nem is 5 megás, amit ők állítanak!) net kapcsolat 10-15 gigát? sehol. ekkor még csak a táj textúráját számoltam bele, abban 1 darab fa, 1 db épület, sőt, még a replülő sem volt benne (~100 mega).
26.
26.
Dcrysis02
22:

720p,egy évtizede volt elterjedt :)

Én inkább amiatt aggódom hogy ha ez az OnLive áttörést ér el nagyobb szinteken,akkor a moddolásnak annyi lenne.A nyers adatok nélkül,nem lenne olyan hosszú életű egy játék mint mostanság.
25.
25.
Mathia$
18: igaz! maradunk a konzoloknál! Sony és MS forever!
24.
24.
-Gabex-
Egész jónak hangzik, de várjuk csak ki a végét...
23.
23.
bocs a pesszimizmusért, de hirtelen a wow-effekt ugrott be, világméretben...

thx, maradok amig lehet a kézzelfogható dolgoknál.
22.
22.
Dcrysis02
21:Nem hinném.Épp ez a baj hogy mostanság nem kiszámítható hogy mennyire használja ki egy gép az erőforrásokat.Ha nem használja ki megfelelően a gépet akkor teljesítménycsökkenés is felléphet.Képtelenség kiszámítani hogy ki mit fog éppen akkor játszani,és hogy az a játék éppen mennyire terheli a rendszert.
21.
21.
dareal
nem újkeletű dolog, már jó ideje dolgozik az ms és pár cimborája a TPM-en, ami nem pont ez, de erre is képes. (minden alkalmazás távoli szerveren fut, a kliensnek nincs sok beleszólása, csak futtatja, sem a configba, sem egyébbe. akit bővebben érdekel: google->trusted computing (tudom, hogy nem ez a lényege, de azon keresztül ez is megvalósítható, illetve az egyik alapeleme az OnLive által megfogalmazott szolgáltatás)).



viszont ami miatt ez jelenleg totál halott ügy: infrastruktúra.

mivel még az usa-ban is a dialup a leginkább elterjedt, egy ilyen rendszert kevés előfizetővel indíthatnának, lévén összességében kevés embernek adatik meg a nagy sávszél.

egy még nagyobb dilemma: lag. persze, a promó szerint lagmentes, mert a szolgáltatókkal együtt dolgoznak. persze, ez jó reklámszöveg, de hiába dolgozik együtt akár a jó istennel is, a fizika fizika marad, a távolság távolság. asszem picit sem idegesítene, ha egy ilyen online offline játékban is számolni kellene a laggal.

más. aki futtat terminál szervert, annak gondolom hogy most egy olyasmit mondok, amitől már rosszul van: futtasunk 1 clusteren 242345 stalkert/crysist/akármit. nem occsó' az a farm, ahol ez vígan fut :)



egyébként azt írták, hogy alacsony felbontáshoz kell 1,5mbit, 720p-hez 5mbit. no most nekem a 720p alacsony felbontás, 8 megás a netem. tehát, ha minden jól is futna, lagmentesen, akkor sem tudnék full grafikán játszani, mert egyszerűen az internet fizikális korlátai nem teszik lehetővé.



japánban talán lesz sikere, eu-ban és usa-ban so-so
20.
20.
Petike x
15: Szerintem nem. Elvégre nem kell minden egyes felhaasználó számára fenntartaniuk egy saját erőművet, mert csak napi pár órát gépezel,, és azt sem az erőforrásaid 100%-ával. Ha mondjuk 24-ből 5 órán át gépezel, és 50%-on pörög, az azt jelentené hogy csak 10%-on használod ki, egymillió emberre csak százezer gép ereje kéne.



Vagyis még havi 1000 Ft-ból is 1-2 év alatt kifizetnéd a rád eső hardvert. Persze erre még számítsd rá az egyéb fenntartási költségeket, de az már csak olyasmi lehet mint egy xLive-nál vagy egy MMO-nál.
19.
19.
peterpal7
Remélem sikeres lesz mert akkor olcsóbban fogják adni :D . Vagy a megjelenéskori fizetőknek egy hónap inygen van, mindegy csak legyenek akciók :D =D.
18.
18.
damien!!!
18:Igazad van,föleg még a dobozt is meg kell venni.Meg szerintem az elején még nem lesz túl megbizható.Sztem kell majd neki pár év
17.
17.
tjames
Többet biztos nem áldoznék azért.... gondolj bele mennyi ideig van meg egy konzolod? Mondjuk 5 év? 5 évért fizetsz az elején mondjuk 100.000,-HUF-ot.

Ezzel meg 5év x 12hó x 5.000HUF = 300.000HUF

Szóval.... MAXIMUM 5.000HUF / hó...különben dugják fel maguknak.
15.
15.
ptogamer
Es ezen ps3 jatekok is lesznek?



15.
15.
klemid
Ti gyerekek ez nagyon állat!
14.
14.
damien!!!
5eFt-t én is fizetnék de szerintem több lesz annál...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...