A használt játék még a kalózkodásnál is rosszabb

  • Írta: fojesz
  • 2010. május 12.
  • Biznisz
Link másolása
A Blitz Games egyik alapítója szerint a konzolokat tekintve még a kalózkodásnál is nagyobb problémát jelent a használt játékokkal történő kereskedés.
A Blitz Games egyik alapítója szerint a konzolokat tekintve még a kalózkodásnál is nagyobb problémát jelent a használt játékokkal történő kereskedés.

Az Electronic Arts tegnap jelentette be, hogy folytatja a használt játékok elleni harcot. A fóliás kópiák mellé járó Online Pass különféle extrákkal várja a felhasználókat, azonban a hozzáférés csak egyszer aktiválható, így aki használtan veszi meg a játékot, de nem akar kimaradni a ráadás tartalmakból, további 10 dollárt lesz kénytelen fizetni.

Andrew Oliver, a Blitz Games alapítója szerint a konzolok esetében még a kalózkodásnál is nagyobb problémát jelent az, hogy a játékosok az üzletekben becserélik a játékaikat valami másra: "Megértem, hogy miért csinálják ezt, a játékok drágák, ezért érthető, ha valaki néhány hét után, mikor végigjátszotta vagy megunta a programot, visszacseréli azt, hogy olcsóbban jusson hozzá egy másik játékhoz" - mondta. Elmondása szerint azonban így csak a kiadót és a fejlesztőket rövidítik meg; egyes játékokat például akár négyszer is visszacserélnek, ami azt jelenti, hogy negyedannyi pénzhez jutnak a készítők. Oliver úgy gondolja, ha ez így megy tovább, a kiadók még inkább átállnak a digitális értékesítésre és a DLC-k készítésére.

Ahogy azt az Electronic Arts is teszi. John Riccitiello az Online Pass bejelentése kapcsán árulta el, hogy míg korábban, amikor egy fejlesztő befejezett egy játékot, máris nekiállhatott a következőnek, mert utána már nem volt dolga vele, mostantól azonban a játék megjelenése után is fejlesztenie kell majd újabb tartalmakat a programhoz. A szintén EA-s John Schappert hozzáfűzte azt is, hogy meg kell próbálni a játékosokkal megértetni azt, hogy a játék nem a lemezzel ér véget: a játék a lemezzel kezdődik és azután lehet még további tartalmakat beszerezni hozzá.
54.
54.
Butch
#53: Oh, Hol írjam alá???



És ha szabad akkor hozzáadnám, a "Mit kíván a magyar Gamer" 6. pontját.



Legyen arányos az ár a játékidővel. Hogy ki meddig nyúzza a játékokat, persze nagyon változó, de a teszterek be tudnák lőni az átlagot. Én szerintem óránként 80 forintot mindenki szívesen kipengetne, és ha belegondoltok az 4.000 egy 50 órásért. A minőségről szót se ejtettem, node kérem szépen, ez alap.
53.
53.
Teuton
Gyerekek, valaki indítana egy netes petíciót arról hogy 1) legyen visszavásárlási garancia ha nem tetszik a játék 2) töröljék a DLC-ket 3) a kiadók vezetőségének legyen egy maximum fizetéshatára (pl max 2000 euró jár nekik extrák nélkül) 4) ne büntetéses rendszer legyen hanem támogatós (pl: ha kijön Crysis2 akkor 10% kedvezmény annak akinek megvan az egyik előzmény eredetiben és 25% ha mindkettő, nem feltétlenül ezekkel a számokkal) 5) ne álljanak elő ilyen pofátlan dolgokkal (lásd autós példa egy korábbi kommentben)



Ha ezeket bevezetik, akkor nyugodtan sírhatnak a letöltők miatt, előtte semmiképp sem.
52.
52.
Maxxer
#51: Ez WTF??? Miabajod mégis,fáj hogy ingyen van?

Esetleg régebben megvetted és azért?

Elakadtál a játékban?



Nyugi énis megvettem orange box.-ban ,de nemrínyálok,mert ezt mindenkinek végig kell nyomnia-
51.
51.
aTIKA10
Mit szólnának ha leszoknánk a videojátékról és nekiállnánk focizni pingpongozni kosarazni tollasozni ésatöbbi ésatöbbi.........

50.
50.
aTIKA10
Annyira undorító ahogy már nyíltan megmutatják, csak és kizárólag az extra profit érdekli őket.
49.
49.
Horvi14
én még nem vettem használtan játékot de most istenem mibajuk? nemtuggyák h mi magyarok csórók vagyunk? :D legyen olcsóbb a játék csessze meg!
48.
48.
LonGleY
Tényleg ördögi probléma, én idén például két játékot vettem volna meg, azt sem 12 ezerért ám, hanem mondjuk 3-4-ért (Mass Effect 2, Machinarium). A többi játékot személy szerint egész egyszerűen érdemtelennek tartom erre. Ha a minőség változna, akkor még lehetne esélyük a gyártóknak. De nem fog, sőt egyre inkább elkonzolosodik minden és ennyi, lőttek az egész témának.
47.
47.
Exinor
Miért lenne rosszabb? Azt a játékot valaki megvette, utána meg vesz másikat, vagy egy olyan játékra cseréli amit szintén megvett valaki, ellentétben a kalózkodással. Mivel a kalózok ellen nem tudnak mit tenni, ezért másokat kell szívatni. A játékok meg hiába kerülnének 3-4ezer forintba az emberek többsége akkor is warezolnia, mert az olcsóbb.
46.
46.
Motig
akkor esetleg nem vinnék lejebb a játék árakat? mert akkor aki letőlti még talán az is megvené... ezt a logikát...
45.
45.
Benics
így van nem kell nyavajogni ... majd szakosodnak a DLC feltörésre is azt baxa meg az EA ! A PC -n is sok aktiválos cucc van .Azok is ki lettek ütve ezek sem lesznek elérhetetlenek a warezosoknak.pl a freeboxon már mennek a dlck is !De azt felejtik el , hogy aki beadta használtba a gamet az tuti nem lovat vesz a pénzből !Hanem egy másik újat !!

Ha csak nem játszik túl sokat a Red Dead el ! :D

44.
44.
CsocseX
Jaaaj, édes istenem... Ennyit nyavajogni már... Ez borzasztó... Hát csinálj b*zd meg olyan játékot, amit nem fognak visszacserélni SOHA, és akkor majd meglátjuk. Különbségi rétegek pedig mindig is voltak, és mindig is lesznek, szóval felesleges a nyavajgás. Kezdem unni már...
43.
43.
Tilla25
#30: Hát most nagyon tévedsz. Nekem van PSP és Xbox de még egyik gép sincsen feltörve mert számomra fölösleges. Valószinüleg én is feltörném ha olyan játékokat szeretnék és vennék meg aminek 5-30 órás single része van. Multi számomra felejtös. Mindig olyan játékot veszek ami legalább egy hónapig képes lekötni. Szerencsére nincs nagy igényem játékok terén igy bátran hozzá nyúlok minden fajta olyan játékhoz ami meghaladja tényleges 30 órát.
42.
42.
hauer
Ja és az abszolút: megveszel egy játékot ezzel a Online Pass hülyeséggel, aktiválod egyszer, és mondjuk veszel egy új gépet a régi helyett, amin aktiválnád még egyszer. 10 dolcsi, szevasz! :-D És legyen mondjuk 10 ilyen rendszerű gammád.
41.
41.
hauer
Én speciel utálom az EA fifa, jéghoki meg kosárlaszti tökegyforma csapatjáték sorozatait, egyedül a madden nfl- be tudtam teljesen beleesni. Talán jó lenne, ha lenne az egyes kiadott részek között valami értékelhető különbség is, esetleg valami magával ragadó játékélménnyel együtt, amiért érdemes hosszú távon befektetni, akkor nem cserélgetnék vissza egy hét után a vagyonokért megvett lemezeket. Mondjuk.
40.
40.
Slik
39.
39.
dareal
az, hogy a kalózkodásnál rosszabb, azt nem mondanám. csereberénél legalább 1 alkalommal pénzhez jut a kiadó/fejlesztő/nyenyenyunya, kalózkodásnál egyáltalán semmi bevétel nincs.

38.
38.
JohnnyBoy001
Egyre nagyobb agyatlanságokat találnak ki, hogy lefejjék a pénzt a gamerekről....volt már a másolásvédelem ami csak ötször engedi telepíteni a játékot a gépedre, akkor a dlc-k, most meg ez. Már nem azért, de szerintem az ilyen intézkedésekkel pont a "becsületes" réteggel tolnak ki.

Aztán majd nézhetnek egyet, hogy az ember majd már használtan se fog játékot venni, mert kábé ugyanazt kapja majd mintha letöltené, ráadásul úgy sokkal olcsóbb is....tényleg zseniális....grat EA....
36.
36.
Mortician
#35: A használt játékok betiltására annyi esélyük van, mint a warez visszaszorítására. Gyakorlatilag semmi.
35.
35.
boldi89
Sajnos ennek nem lesz jó vége ha már használt játékokat is betiltják akkor sok embernek vége....Magyarországon biztos.
34.
34.
Mortician
#17: Tudom, hogy nem gondoltad komolyan, ezért ne is vedd támadásnak, de ahhoz, hogy egy játékot használtan tovább lehessen adni, ahhoz először valakinek meg kell vennie bolti áron. Lehet nem keresnek vele annyit, mint ha mindenki újonnan venné, de még így is több folyik be, mint ha valaki csak letölti. Warez az számukra nulla haszonnal jár.
33.
33.
tjames
Hát akkor én rosszabb vagyok, mint a torrentelők. Az eddigi általam birtokolt ~50 X360-as játék közül ~20-at úgy írtam ki (még a legelején....kellett ez ahhoz hogy jó útra térjek, hisz majd belefulladtam a sok játékba) ~10-et úgy vettem boltban....és megintcsak ~20-at használtan. Jó két éve már így játszom csak. A sallangját használtan veszem, s adom tovább....csak ~4 havonta veszek meg játékot megjelensékor, újonnan.

De nem érzem magam ettől szarabbnak mint aki folyton kiír mindent. Én legalább eredetit veszek, csak épp nem boltban.

Nem szarom a pénzt sajnos. S mivel a box játékok ára sokkal kevésbé ártartóbb mint a PS játékoké, így boxon a használtjáték piac sokkal dúskeblűbb.
32.
32.
Ragnarök
#31: Ez ellen nem lehet mit tenni Batri, mert ilyen az ember természete. El kell az ilyen kommentek fölött siklani, nem pedig belekötni. Abból megint csak felesleges szájalás lenne...
31.
31.
Batri
#30: ez mindaddig oké, mig nincs hangoztatva. Senkire sem tartozik, hogy ki mit csinál a gépévell, nem mellesleg szabályba ütközik a warez támogatása. Természetesen én is töltök le dolgokat, nincs olyan internet használó, aki ne tenné.

Csak az a szánalmas, hogy az ilyen hireknél mindenki elkezdi a "háhá te sem vagy jobb nálam" szöveget(nem csak itt), pedig az aki használt játékot vesz igenis támogat valakit/valakiket. De erről hosszasan lehetne vitatkozni, csak sajnos a legtöbb hozzászólóval itt nem lehetne normálisan.
30.
30.
Ragnarök
#27: Ne forgasd ki mások szavát. Te is nagyon jól tudod, hogy a tolvaj nem azért lop, hogy utána visszamenjen megvenni ugyanazt. Szvsz ezen az oldalon már mindenki warezolt/torrentezett életében, mert volt valami amire nem tudta hogy kibassza-e a pénzt vagy sem és megakarta nézni, hogy érdemes-e rá. Velem is előfordult és elő is fog.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...