Tényleg feltörték a PlayStation 3 védelmét

  • Írta: InGen
  • 2011. január 2.
  • Érdekesség
Link másolása
A német Chaos Communication Congress prezentációján mutatták be, hogy immár sikerült teljesen feltörni a PlayStation 3 játékok és programok védelmére szolgála digitális kódot, így minden szoftver szabadon futtatható a rendszeren, ráadásul hardveres módosításra sincs szükség.

A Chaos Communication Congress egy Németországban évente megrendezett esemény, ahol összegyűlnek a világ hackerei, meg mindenki más, aki kíváncsi rájuk, aztán megosztanak egymással mindenféle okosságot, meg tanítják a jónépet.

De most számunkra nem ez a legfontosabb dolog, hanem hogy az egyik előadás tanulsága szerint sikerült megfejteni a PlayStation 3 programok aláírásához használt kódpár titkos részét, ami azt jelenti, hogy ezek után gyakorlatilag bármilyen szoftvert hitelesíteni lehet a konzolon történő futtatásra, hiszen a PS3 (és a Sony) irányába ezek teljesen legálisnak és engedélyezettnek fognak látszani.

Ráadásul a Sony ezen nem tud rendszerfrissítéssel segíteni, hiszen a digitális aláírókódot nem tudják megváltoztatni. Pontosabban meg tudnák, de az egyben azt jelentené, hogy az eddig kiadott összes játék működésképtelenné válna a rendszeren. Ráadásul mivel a törés semmilyen fizikai módosítást nem igényel, és az így használt szoftverek a Sony felé eredetinek mutatkoznak, így nincs semmi módszer, ami alapján a japán cég kitilthatná a nem legális szoftvereket futtató felhasználókat.

Ez egyben azt is jelenti, hogy mostantól firmware verziótól függetlenül gyakorlatilag bármit lehet majd futtatni a PS3-on, akár külső meghajtóról, vagy hálózatról indítva is. Ráadásul többek örömére a Linux is újra elérhetővé válhat.

A szemináriumról készült három felvétel alant megtekinthető:




A hírre Dzsekk hívta fel a figyelmünket, köszi!

202.
202.
Yami
#194: Kényszerített bele téged a hóhér. Én sosem példálóztam azzal, hogy diplomám van, azt már csak te nyögted be.
Engem ugyan nem érdekel a te életutad, nem is értem hogy jött ide...
Sajnálom ha nem tudod kezelni a kisebbségi komplexusod.
Ja és továbbra is azt mondom, h semmi közöd a szoftverfejlesztéshez. Attól, hogy elvégeztél valamiféle büfé szakot még nem fogsz az informatika minden aspektusához érteni.
A szavaidat meg nem kiforgatom csak értelmezem, ha ez neked nem tetszik, tanulj meg fogalmazni.
A jailbrake-et meg azért vetted, hogy most már PS3-ra is lophasd a szoftvereket...
201.
201.
NinjaNorb
#200: höhhxD majd max ha nem lehet többet hozzászólni a hírhez:)
200.
200.
Fedorka
200-dik. és le is zárom a vitát ezzenel:D
199.
199.
X360_FaNbOy
#193: 1. Ezt a részt nem neked címeztem.
2. Nekem is vannak eredeti játékaim, nem látok akkora különbséget a Verbatim meg az eredeti DVD+tok+könyvecske közt, hogy megérjen nekem annyi pénzt..azzal, hogy használt játékot veszel, a kiadónak semmiféle jövedelmező cselekedetet nem teszel..
Ehhez nem tudom mi közöd van de ha rákérdeztél elmondom :
Van 6 db Xbox 360 játékom, 5db PSP UMDm, 14 db PS1 CDm és pár PC játékom (nem 2-3 dbról van szó)..
198.
198.
Extol
Akinek van pénze az úgyis megveszi a játékokat eredetiben mert megteheti, akinek nincs annak marad a warez.
197.
197.
Skyer
Lol. Micsoda flame war.
196.
196.
Killerbee
#192: És csillagot is kaptál?:D
195.
195.
hakydakillah
190. eddig nem írtam ehez a hírhez, mert az emberek csak veszekednek, de a te kommentedre reagállnom kell:
- minden ismerősöm, akinek PS3 volt(mikor még nekem nem), azzal jött, hogy ők különbek nálunk boxosoknál, mert ők megveszik a játékokat, tiszta más érzés, így tutira végig játszák stb. Mit látok ma? Ez csak bla-bla volt, összes hdd-ről nyomja már :-)
- torrentek száma? Lassan meghaladja az xboxot... A legnagyobb USA game oldalon fenn vagyok, ott boxra van 1264 torrent, PS3 már most 798-nál jár... 1hét alatt feltettek 40 játékot, és töltik őket ezerrel
194.
194.
M.invisible
#190: Bocs! Erről nem tehet senki, de igazad van nem kéne reklámozni! Nem véletlen, hogy az adatlapom ezen részét ki sem töltöttem. Most csak a vita miatt kényszerültem bele ebbe.
Akár fejlesztő vagy, akár felhasználó azt fel kell ismerni, hogy bizony a folytonos software, illetve esetlegesen hardware feltörések előre mozdítják az iparágat. Azt is hozzáteszem, hogy ez a fejlesztők fizetését nem befolyásolja.
193.
193.
Feles
#192: 1. Én itt nem beszéltem munkahelyekről.
2. Akkor fogalmazzunk úgy: megszereti az eredeti játékokat és inkább költ rájuk. Régen én is orrba, szájba varezoltam (hülyének is néztem azt, aki eredetiben vette a játékokat), majd egyszer vettem véletlen néhány eredeti PS2-es játékot. Azóta only eredeti, nagy ritkán PC-re letöltök 1-2 játékot amit úgyse vennék meg, de nem sokkal később törlöm is őket. Amúgy meg én PS3-ra használtan veszek többnyire játékokat (egyrészt olcsóbb, másrészt utálom a platinum kiadást) és így kb. 4000ft-ért tudom őket beszerezni. Pl. az Uncharted Drake's Fortune-t most fogom a napokban megvenni 3500ft-ért (tartalmazza a postaköltséget is).

Amúgy hány eredeti játékod van?
192.
192.
X360_FaNbOy
#191: Mi az, hogy megszokta? Ne viccelj..lehet ha ti igen de én nem tudnám megszokni, hogy mindig el megy 8K-m (átlag, nem új játék, nem régi) .. Mindenki akinek PS3a van eddig sem vett minden hónapban játékot..

Az meg nagyon nevetséges, ahogy a munkahelyekkel probáljátok bebizonyítani a másiknak, hogy "Igenis, nekem van igazam!"..

Egyébként nekem is van diplomám. 1-4ben mindig osztályelső voltam, vagy második..
191.
191.
Feles
#190: Az tuti, hogy akinek van otthon PS3, az már megszokta, hogy fizet a játékokért. Szerintem azok, akiknek eddig volt PS3-uk, azok továbbra is venni fogják a játékokat, max azokat warezolják le, amiket már nem tudnának megvenni, vagy nem érné meg nekik.
Viszont most tuti lesznek jó páran, akik PS3-at fognak venni, mert sokaknak az volt a visszatartó erő, hogy játékokat kellett rá venni.
190.
190.
Jinbobo
látom megint jó kis vita alakult ki. És megint mennyi diplomás emberke...
Lassan csak diplomával lehet gamekapcsot olvasni.
Egyet azért leszögeznék: A Ps3 tulajok torrentező száma meg sem közelíti majd a pc illetve xbox tulajok számát! MERT a ps3 tulajok mind mind jó, adófizető emberek! (remélem igazat írtam).
189.
189.
M.invisible
#181: Sajnálom, hogy idág fajult ez a kis vita! Remek, hogy kiforgatod azt amit írok, olyan dolgokat vésel ide, amiket sosem mondtam, valószínűleg tele vagy komplexusokkal, ha ennyire agresszívan reagálsz. A miheztartás végett írom csak le, és csakis azért, mert ennyire nagyra vagy magaddal (előre is elnézést a többiektől):
A Pannon Egyetem Gazdaság informatika szakára jártam. 28 éves leszek lassan, és annak idején nem találtam megfelelő állást itthon. Aztán egy ismerősömnek köszönhetően kijutottam NYC-ba, és ott dolgoztam másfél évet, jelenleg pedig UK-ban élek, és dolgozok szakmán bellül. De igazad van, tényleg közöm nincd hozzá.
Az, hogy nem veszek meg minden software-t eredetibe, egy dolog. Rengeteg fejlesztő ismerősöm van ezzel ugyanígy, és itt nem navigációs programokról beszélek. A szakmában lévők is csak emberek, és bármilyen hihetetlen elég kevesen "tiszták" csak. Pedig megtehetnék, hogy megveszik az adott dolgot eredetibe.
Ahogy írtam már, én ha játékokról van szó, akkor megveszem eredetibe ami kell. Miért nem teljes áron, és egyből amikor kijön? Mert nem feledtem el, honnan jöttem, és az egy dolog, hogy megtehetném. Miért vettem anno PS3-omhoz usb jailbreak-et? Mert szakmailag érdekelt! Ennyi!
Nagyon is megértem a warez problémát, ugyanakkor látom azt is, hogy ez a fejlődéshez szükséges. Az sem véletlen, hogyha sikerül valakinek betörni a NASA-hoz, akkor amelett, hogy kiszabott börtönbüntetés vár rá, egy állást is felajánlanak neki. Ez kicsiben is működik. Tudom, mert láttam! Sajnos ekkora zseni nem vagyok, mint ezek az arcok.
Természetesen tisztában vagyok a másolásvédelem kontra törés problémakörrel, ahogy írtad is teljesen tökéleteset ebben sem lehet alkotni, viszont nem tudom mennyire emlékszel az annak idején csak Star Force-ként emlegetett védelemre. Mostanában előszedték, és fejlesztés alatt áll. Régen azzal kavart port, hogy felhasználói engedély nélkül telepített rootkiteket. A lényege ugye az volt, hogyha másolni akartál valamit, a gép újraindult. Szerintem ebben van még potenciál.
188.
188.
Feles
#187: LOL! XD Mondjuk igaz. XD
187.
187.
Harris kapitány
Sztem aki egyáltalán látogatja ezt a honlapot, annak a játék egyáltalán nem luxuscikk. Sokunknak játszani muszály és kész,azt egyéb hobbival helyetesíteni nem opció. Az ehhez szükséges játékokat vagy ingyenesen letöltöd vagy megveszed. Ez első verzió sztem is lopás a játékos részéről.Viszont ha játékot veszel, az árak és az egyre gyakrabban szar minőséget figyelembe véve, akkor mondhatni téged rabolnak ki. Ha már választani kell inkább én lopok, minthogy tőlem lopjanak.
186.
186.
Feles
#184: http://www.platinumshop.hu/index.php?data[mid]=2&data[id]=1685

http://www.platinumshop.hu/index.php?data[mid]=2&data[id]=1703

Látod? Ebben a boltban pl. a konzol játékok olcsóbbak. A PC-s Dragon Age itt is olcsóbb, de a kettő közti árkülönbség kisebb, mert a CD Galaxisnál a PC verza kb egy ezressel olcsóbb, a PS3-as meg kb. 500-al drágább, mint a Platinumshopnál.
185.
185.
Feles
#184: Ennyi erővel:
http://cdgalaxis.hu/PC/17080/dragon-age-vervonalak.html
(Sőt, PC-re féláras EA akciók is vannak - úgy szerváltam 2k-ért, amikor még 4k volt.)

http://cdgalaxis.hu/Playstation-3/17137/dragon-age-vervonalak.html

Ha ugyanazon az oldalon nézed a 2 árat, akkor biztos, hogy nem normális ár az egyik. Úgy értem, hogy egyik boltban a konzol játékok vannak normális áron, a PC-sek meg meg az egekben, máshol meg fordítva.
184.
184.
X360_FaNbOy
#182: http://www.emag.ro/jocuri-consola/joc-mirrors-edge-pentru-ps3--pEA4070043-HYP-PS3-MIRROR

http://www.emag.ro/jocuri-pc/joc-mirrors-edge-pentru-pc--pEA1010139

Mostmár viszont találtam egy olcsóbbat is ugyan itt..nem tudom most akkor mi van..
183.
183.
Feles
Amúgy engem nem érint ez a téma különösebben. Ha van egy jó játék, azt megveszem.
182.
182.
Feles
#179: Tessék??? Ne haragudj, de én PC-re a Dragon Age-et 2000ft-ért vettem! PS3-ra kapásból a duplája lett volna. Épp hogy a PC játékok olcsóbbak!
181.
181.
Yami
#177: Aha.. szóval én egy unintelligens paraszt vagyok amiért megemlítettem, hogy miért érint engem ez a téma.
Nos akkor fogadd tőlem legmélyebb bocsánat kérésem. Úgy sajnálom, hogy én nem lehetek olyan nagyszerű és csodálatos mint te.
"A példád pocsék volt" - ez aztán az intelligens és észérvekkel megtámogatott kijelentés. Legközelebb kérlek csak akkor válaszolj a kommentemre ha képes leszel értelmes vitát folytatni.

Hmm. szóval akkor ugyanúgy tiszteled a rágógumi készítő munkáját mint az enyémet, a különbség csupán annyi hogy míg az ő munkájának gyümölcsét megfizeted addig az enyémét ellopod. Értem én.

Akkor ne is vitatkozzunk a "szoftveres dolgokon". Sajnálom, hogy a te világodban csak olyanok vannak akik lopnak meg olyanok akik tagadják.

Sajnálom ha elbeszéltem melletted, de ha olyan intelligens vagy mint ahogy gondolod akkor nem kellet volna már rögtön az elején legyökerezni, amit te azóta is folytatsz.

Tudod van egy mondás a szakmámban - "amit ember bezárt, azt ember ki is nyithatja".
Ha egy kis közöd is lenne az informatikához akkor tudnád, hogy nincs tökéletes védelem. Csak olyan amit jó sokáig tart feltörni.
De persze a másolásvédelemnél nem csak a védelemmel kell foglalkozni, hanem figyelembe kell vennünk a felhasználók kényelmét is. Lásd, az Ubisoft is mekkora botrányt kavart a túl szigorú másolásvédelmével ami kényelmetlen volt a felhasználóknak.
180.
180.
K2 The Highest
Huhh...Micsoda óvoda :) Zseniális kéremszéppppen :)
Egyébként nem tudom miért fáj az valakinek, ha egy másik GAMER, akinek mondjuk nincs minden új játékra pénze, de nagyon szeret játszani az leszedheti ingyen. Ezért nem kell lehurrogni egymást. Amúgy is az warezol aki akar. A lopás pedig nem a legjobb szó erre...Ez csak...fájlcsere :)
179.
179.
X360_FaNbOy
#171: Az a durva am, hogy a PC játékok dupla áron vannak..pl. ha megfigyeled a Mirror's edge PS3ra 50 lej, PCre 100..ez röhejes..
178.
178.
kevinbutler
#172: Ettől függetlenül szerintem pofátlanság, hogy a multi-ért pénzt kérnek a magyar live-ot pedig azért hoztam fel példának mert ő itt istenítette.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...