Még mindig nem megy jól a Nintendónak

Közzétette az elmúlt pénzügyi évre vonatkozó beszámolóját a Nintendo, a japán konzolgyártó már a második évet zárja üzemi veszteséggel. A következő már sokkal jobb lesz állítólag. Állítólag.

A Nintendo a 2013 márciusával véget érő pénzügyi évet 635 milliárd jen bevétellel zárta, ami 1,9 százalékos csökkenést jelent éves szinten, az üzemi vesztesége pedig 36 milliárd jen volt. Apró pozitívum (és ez is a gyengülő jennek köszönhető), hogy a nettó veszteséget sikerült hajszálvékony, 7 milliárd jenes nyereséggé változtatni - nagy kár, hogy ez is a fele a korábban remélt számnak.

A Wii U a 5,5 millióról 4 millió darabra csökkentett eladási előrejelzéseket sem tudta hozni, 3,45 millió példány kelt el belőle - az elmúlt három hónapban mindössze 390 ezer (!) darab. A játékokból 13,42 milliót vittek haza a játékosok, a Nintendo Land eladásai ebből 2,6 milliót, a New Super Mario Bros. U-é 2,15 milliót tettek ki.

A 3DS-ből 15 millió helyett 13,95 millió darabot adtak el, és 49,61 millió játékot, így a konzolból mára 31,09 példány talált gazdára, amihez összesen 95,03 millió darab játékot vásároltak. Az elmúlt pénzügyi év sztárja a New Super Mario Bros. 2 volt a maga 6,42 millió eladott példányával, de a Japánban kapható Animal Crossing: New Leafnek is jól ment, több mint 3 millióan vitték haza a boltból vagy töltötték le az eShopból.

A Nintendo az áprilisban indult 2014-es pénzügyi évre 920 milliárd jen forgalmat, 100 milliárd jen üzemi nyereséget és 55 milliárd jen nettó nyereséget vár, emellett azt reméli, hogy 9 millió Wii U-t és hozzá 38 millió játékot, illetve 18 millió 3DS-t és hozzá 80 millió játékot tud értékesíteni. A 3DS növekedéséhez  a tengerentúli erősödést ígéri a Nintendo, a Wii U eredményein pedig jobb kommunikációval, sikervárományos játékokkal, és a veszteségesen árult hardver mögötti költségek csökkentésével javítana. (Déjà vu?)

Ennek kapcsán meg kell említeni azt is: jelenlegi teendői mellett Satoru Iwata veszi át a Nintendo of America vezérigazgatói posztját, a jelenlegi CEO, Tatsumi Kimishima a kiotói főhadiszálláson kapott igazgatói pozíciót. Kimishima előléptetése inkább felfelé buktatásnak tűnik, a Nintendo így akarja áramvonalasítani a globális működését.

103 komment - szólj hozzá!