Breaking: lehúzza a rolót a Mixer

A Microsoft váratlanul bejelentette, hogy kiszáll a videostreaming-bizniszből, és kereken egy hónap múlva bezárja a Mixert. Helyette a Facebook Gaminggel szövetkezik majd.

A Microsoft bejelentette, hogy július 22-én bezárja az eredetileg Beam.io néven felvásárolt videostreaming-szolgáltatását, a Mixert. Habár a hír váratlanul jött, annak tükrében érthető, hogy a platform nem igazán tudta megvetni a lábát a konkurensek mellett, a redmondiak szolgáltatása még a YouTube-hoz és a Facebook Gaminghez képest is jócskán lemaradt.

A Microsoft ezzel párhuzamosan elárulta, hogy ezentúl a Facebookkal működik együtt, ennek megfelelően a Mixer nézőit és streamereit is a Facebook Gamingre irányítaná át; az előfizetésekkel rendelkező felhasználókat Xbox-ajándékkártyával kárpótolják, míg a partnerek változatlan körülmények között folytathatják a munkát a Facebook szárnyai alatt.

Az idei első negyedév mérlege a streamingpiacon - a Mixer a koronavírusból sem profitált.

Mindez azért is érdekes, mert a Microsoft elképesztő pénzeket költött a Mixer népszerűsítésére több sztárstreamert is leigazolt, így kötött ki nála Ninja és Shroud is többek között. Ők most eldönthetik, hogy a Facebookkal folytatják a karrierjüket, vagy továbbállnak - nem olyan meglepő, hogy a pletykák szerint egyikük sem írt alá a cégnek, és jó eséllyel a Twitchen látjuk majd őket viszont.

A Microsoft bevallása szerint a Project xCloudnak döntőszerepe volt a Mixer beszántásában. A redmondiak tervei szerint a felhőalapú játékszolgáltatás egyik fontos funkciója lenne, hogy a nézők azonnal, egyetlen kattintás után játszhassák a streamelt játékokat - ilyesmit a Google is tervez a Stadia kapcsán -, a Mixernek azonban nem volt elég elérése ahhoz, hogy meg tudja szólítani azt a "kétmilliárd játékost", akikre a Microsoft lő az xClouddal.

A Facebook szerinte tökéletes partner erre, de azért azt is érdemes megjegyezni, hogy Zuckerbergék cége az egyetlen, amely a jelenlegi állás nem tervez konkurálni a Microsofttal semmilyen szinten. A Google-nek ugye ott a Stadia, és a hírek szerint a Twitchet birtokló Amazon is saját cloud gaming platformban gondolkodik.

Habár a Mixer, mint szolgáltatás megszűnik, a mögötte lévő technológia tovább él majd - a Microsoft első körben a Teamsben tervezi bevetni.

23 komment - szólj hozzá!