Az eddigi legjobb Xbox-rajton van túl a Microsoft

Noha a Microsoft továbbra sem közöl konkrét eladási számokat, az Xbox első számú embere, Phil Spencer szerint az Xbox Series X/S az eddigi legjobb rajtot vette a konzoljaik közül.

November 10-én boltokba került az Xbox Series X/S, amely Phil Spencer szerint az eddigi legjobb rajtot produkálta az Xbox-konzolok közül: habár a Microsoft továbbra sem közöl konkrét eladási számokat, Spencer tweetje alapján több Xbox Series-masina talált gazdára az első napon, mint bármelyik korábbi gépükből.

A bejegyzés kapcsán két dolgot érdemes még kiemelni: az új Xboxok több országban is hiánycikké váltak, vagyis ezeken a helyen a Microsoft lényegében annyi konzolon adott túl, amennyit le tudott gyártani; illetve az Xbox Series X/S egyszerre 37 országban debütált kedden, vagyis jócskán több helyen lehetett hozzájutni az első napon, mint az előző generációs konzoljából. Az Xbox One mindössze 13 országban mutatkozott be első körben hivatalosan.

Arra már Daniel Ahmad elemző világított rá, hogy az Xbox One annak idején egymillió eladással zárta az első napját, így nagyjából annyit tudunk most biztosan, hogy az Xbox Series X/S-ből is legalább ennyi példány fogyott. Ő reményeit fejezte ki, hogy hamarosan konkrét számokat is kapunk a Microsofttól, igaz, erre viszonylag kicsi az esély.

A redmondiak akkor hagytak fel az eladási számok közlésével, amikor kezdett igazán látványossá válni a PlayStation 4 és az Xbox One piaci részesedésének különbsége, ahogy arra azonban Spencer nemrég rávilágított a The Guardiannek, akkor sem fognak visszatérni ehhez, ha a következő generációban legyűrnék a PlayStationt: "Tavaly a Google és az Amazon, most pedig a Facebook is belépett a játékpiacra. Nem fogok a számaikkal úgy versenyezni, hogy elmondom, mennyi Xbox Series X-et adtam el."

Spencer hozzátette, hogy az új konkurenseik is azt kommunikálják majd, hogy hány játékosuk van, aki pedig a konzoleladási mutatókat erőlteti, figyelmen kívül hagyja, hogy miről szól manapság a játék. "Hárommilliárd ember játszik a világon, de jó, ha 200 millió háztartás rendelkezik konzollal. A konzoloknak egyre kisebb és kisebb részesedésük van a teljes tortából."

201 komment - szólj hozzá!