HWSW: Alaposan megújul az épp 5 éves AMD Ryzen

Tegnap ünnepelte az első Ryzen-processzor ötödik születésnapját az AMD. A chiptervező ezen alkalomból árult el néhány részletet a jövőre érkező vadiúj termékeiről. Újdonságokból pedig nem lesz hiány.

Bár az első Ryzen-processzorok 2017 februárjában jelentek meg, az AMD pár hónappal korábbról datálja a jubileumot. Noha erről a vállalat nem beszélt korábban, az első lapka 2016 októberében érte el a tape-out fázisát, vagyis a chipdizájn terveit ekkor véglegesítették a mérnökök, majd ezt követően kezdődhetett a gyártás. Utólag visszatekintve meglehetősen simán vette az akadályokat az addig botladozó cég, hisz fél év múlva már a boltok polcain voltak a processzorok.

A születésnap alkalmából az AMD felelevenítette, hogy mekkora lökést adott a PC-piacnak az új alapokra helyezett fejlesztése. Az első Ryzenek megjelenéséig az Intel évről-évre minimális fejlődést kínált a vásárlóknak. A magszám hosszú évekig stagnált, miközben a szálankénti tempó is csak legfeljebb 5-15 százalékkal emelkedett az egyes generációkkal. A tyúklépésekben megírt ütemterv mögött az Intel egyeduralma állt, amely teljes irányítása alatt tartotta a PC-piacot.

Ha érdekel, milyen újdonságokra számíthatunk jövőre, olvasd el a HWSW teljes cikkét!

6 komment - szólj hozzá!