Már 25 milliónál járnak a PlayStation 5 eladásai, de zuhant a videojátékos profit

  • Írta: szlav
  • 2022. november 1.
  • Biznisz
Link másolása
Jókora mérföldkövet tudhat maga mögött a PlayStation 5, de a magasra rúgó költségek és a viszonylag gyenge negyedév miatt így is jelentősen megzuhant a profit a Sony videojátékos ágán.

A Sony legfrissebb üzleti jelentése tiszta képet adott arról, hogy mi történik akkor, ha többé-kevésbé korrektek az eladások, a háttérben viszont javában folynak a nagy költségvetésű fejlesztések. A 2022-es üzleti év első félévében (vagyis szeptember 30-ig bezáróan) több mint 5,7 millió, ebből pedig az elmúlt három hónapban 3,3 millió PlayStation 5 konzol talált gazdára. A jelen generációra szabott gép ezzel átlépte a 25 milliós mérföldkövet, az eredmények azonban még egyáltalán nem közelítették meg a Sony célkitűzéseit.

A vállalat ebben az üzleti évben, vagyis 2023 márciusáig összesen 18 millió konzolt szeretne eladni, és habár ehhez igen komoly forgalomra lesz szükség, a jelentésük szerint ez a célkitűzés még nagyon is megvalósítható. Csupán egy nagyon erős karácsonyi szezonra lesz szükségük, ebben pedig jó eséllyel besegít majd a God of War: Ragnarök megjelenése is.

Eközben a Sony Game & Network Services részlege 4,88 milliárd dollár bevételről számolt be a második negyedévben. Habár ez 12 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, a videojátékos szektor nyeresége mégis jelentősen, 49 százalékkal (284,6 millió dollárral) esett vissza. A Sony szerint a játékokkal kapcsolatos profit csökkenése a játékfejlesztési és stúdióvásárlással kapcsolatos költségeknek (Bungie!), valamint a világszerte jelentős inflációnak tudható be.

A negyedéves szoftvereladások egyébként jelentősen kilőttek, az elmúlt három hónapban 62,5 millió új játék talált gazdára, amíg az azt megelőző negyedévben csupán 47,2 millió volt a végleges szám. Ezek az eredmények azonban így is elmaradtak a korábban jósolt 76,4 milliós darabszámtól. A digitális piacon történő forgalom a negyedéves játékeladások 63 százalékát tette ki, ami csupán 1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Végül pedig a megújult PlayStation Plus: habár a vállalat nem közölt pontos adatokat, annyit megtudtunk, hogy ez már a második egymást követő negyedév volt, amikor a PlayStation Plus-előfizetők és a PlayStation Network aktív felhasználóinak száma csökkent valamelyest.

A Sony Game & Network Services egyébként végül 12 százalékkal lefelé módosította egész éves előrejelzését, de nem a korábban említett magas költségekre, hanem a külsős partnerek által fejlesztett játékok vártnál alacsonyabb eladásaira hivatkozva. A nagyobb képet nézve azonban így sem lehet oka a panaszra a japánoknak. A teljes vállalat nyeresége összességében 8 százalékkal (2,32 milliárd dollárral) nőtt, mivel a zenei, fotós és filmes ágazatok erős teljesítménye ellensúlyozta a játékos divízió visszaesését.

3.
3.
crytek
#2: Game Passba letoltam már
2.
2.
nemfontos
Kétszer ennyi is elment volna, ha lett volna...
Nem rég vettem észre hogy a plus -ban benne van a medium. Már meg is feledkeztem róla hogy létezik, de most hogy volt időm rá, végig játszottam.
Nagyszerű játék... crytek. Próbáld ki ha még nem játszottad.
1.
1.
crytek
Jönnek az ünnepeket remélem a premium kap legalább valami 10-15%-os áresőt :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...