HWSW: Nem érkezik több funkciófrissítés a Windows 10-hez

  • Írta: szlav
  • 2023. április 29.
  • Hír
Link másolása
Immár hivatalossá vált, hogy a Windows 10 operációs rendszer termékfrissítési ciklusában tavaly év végén lezárult egy korszak: a novemberben megjelent 22H2 volt az utolsó funkciófrissítés - írja a HWSW.

Tegnap egyértelművé tette a Microsoft, hogy a tavaly év végén kiadott 22H2 csomagszámú frissítés volt az utolsó funkciófrissítése a Windows 10 operációs rendszernek, mely az előzetes frissítési ütemtervnek megfelelően 2025 október 14-én ér a termékciklus végére.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a 2015-ben megjelent rendszer a jövőben már csak a szokásos havi biztonsági frissítéseket kapja majd meg a fenti végdátumig, amiből egyenesen következik, hogy ezt követően a legtöbb felhasználónak erősen ajánlott lesz áttérnie a másfél éve piacon lévő új verzióra, a Windows 11-re.

Mindez persze a korábbi ütemtervek alapján, rutin szerint történik, kivételek azonban ezúttal is akadnak majd. További részletek a HWSW-n.

24.
24.
Sz0ty1
Nem jön több frissítés? Úristen! Már szorít is a mellkasom!
23.
23.
crytek
#22: Fel lepet mokolni a régiekre is de akkor elvileg nincs frissítés (bár nem foglalkoztam vele lehet azóta ezt is megoldották már)
22.
22.
Neo1989
#2: Én úgy tudom, hogy a W11 csak a 8 genes prociktól kompatibilis.
Bár én 7 gen I7700-at használok és W10-em van. Nem is szeretnék válltani.
Amit én akarok minden elfut rajta. AVC, VPN, játékok.
21.
21.
delphijos
#18: Ja, hát aki sose próbálta, csak ismer valakit akinek a büfése látott Linuxot ( de ő is 15 éve ) , annak marad ez a elképzelés. Persze azért van hogy szívni kell valamivel ( mondjuk ezek többsége nem desktop használat során jön elő ) de magamban mindig röhögök hogy a Windows még mindig ott tart hogy kb. minden szar miatt újra kell indítani. ( ebből a kedvencem az ha átírod a host nevet ) Frissítés szintén. Lejön valami, restart, és megint talál még valamit… Cserébe a UI-t variálják tök feleslegesen, minden verzióban valami fontos máshol van, vagy “jó esetben” eltűnik…. Mellette meg az “új” filesystem-el ( ReFS ) meg megy a szarakodás….
20.
20.
crytek
#18: Nekem elég annyi hogy nem gamer barát a többi dolog csak hab a tortán. A lényeg annyit tudok róla hogy nekem sose kelljen
19.
19.
Doomsayer
#15: Hát jó, nem kell itt mindjárt üvöltözni, meg szúrkálni, meg lövöldözni. Én is próbáltam valamit, de annál még a windows memphis béta is komolyabb volt. Most én nem akarok senkit bántani, meg eléggé elképzelhető az is, hogy bennem van a hiba, de ... nem tudom, hogy mondjam...

Nézd, semmiképp sem használhatatlan egy linux, ezt aláírom.
18.
18.
Heldengeist
#13: Imádom, amikor olyanok akarják megmagyarázni, milyen a linux, akik egyszer láttak valahol valami terminal screenshotot és ez minden elképzelésük róla.
17.
17.
Extol
#12: Köszi igen, osztom ezt a véleményt.

#13. A laptopomra Linux Mint-et tettem, azon gyakorolok, a Mint az a verzió amit ex-windows felhasználóknak ajánlanak, van afféle Start menu, kis ikonok alul stb.
Nekem parancssort eddig nem kellett használnom, már játékot is indítottam róla, noha az a laptop nem kifejezetten játékra lett kifejlesztve.
Videó, zene megy rajta, a frissítéseket rendszeresen töltöm.
Sztem jóba leszek vele, és még vírusirtóra sem lesz szükség, ami kb 15 rugó évente.
16.
16.
nemrobotvagyok
#13: Igen, ebben a formában nincs sok mindent tenni.Méginkább elválnak az egyéni igények és azok fenntarthatóságai.Az alap oprendszereket mind probáltam.Anno még a dos ablakparancsai sem tartottak vissza a játéktól(igaz akkor az norma volt).
De a 10 már nem egyszer.Minden hardveremen más van, az egyiken még 1-2 évig a 10, mert csak nagyritkán használom már, alig kibírható, de főplatformként már teljesen felhagytam volna vele.Viszont ennek köszönhetően voltam kénytelen megismerni médiaszerkesztési feladatokra a Mac-et és nem tudom hogy a laptop(Apple) vagy ennyire fsza a rendszer, de hasít gond nélkül, amire addig azt hittem már lehetetlen.
(Anno win xp-n volt még gyors a szerkesztés-vágás, igaz nem magasminőségben, de azt hittem ez csak homályos emlék hogy így is lehet.)

Úgyhogy a win-microsoft ezt is magának köszönheti.
15.
15.
Heldengeist
#10: Nincs rajta mit meglátni. Működik, semmi baja, nekem is az a daily driverem. Az EAC/Battleye nem szeretik a kompatibilitási réteget, ettől függetlenül semmi gond vele gamer szinten sem. A Windows felhasználók 90%-ának tökéletesen megfelelne.
14.
14.
delphijos
#8: Talán az a legnagyobb gond hogy az MS full logikátlanul változtat olyan dolgokon ami teljesen jó volt úgy ahogy volt. Mellette meg az olyan teljesen hétköznapi dolgok hogy mondjuk egy network drive amit lemountolok véletlenszerűen nem tűnik el a UI-ról, ott éktelenkedik a piros x-el… vagy ha 100 file-t akarok végleg törölni, a “preparing to delete” tovább tart mint maga a törlés….
13.
13.
crytek
#12: Android is ugyanez. Ezzel egy dolgot lehet beletörödni mást ugyse tudsz tenni. Linux? Sajnos az nem játékos platform. A fejlesztők kb le se szarják. Mennek game-ek de az kevés. Meg az egy másik világ. Szerintem a windowsosok nagytöbbsége nem akar megtanulni linuxolni mert bonyolult. Én amikor megláttam ismerősnél sírva rohantam hazáig. Biztos meg lehetne tanulni használni,de mivel nem gaming platform nincs az az isten hogy één bármilyen linuxhoz hozzányuljak
12.
12.
nemrobotvagyok
#8: Ezt megválaszolnám helyette, talán ugyanazért amiért engem is, ebben az esetben.:
-Mert az eddig is teljesen megfelelő, kielégítő, jól működő rendszert szándékosan rombolják,zárolják és lehetetlenítik.Hazug és álnok módon, előadva hogy a saját élményünk érdekében. Lehet vannak akiknek kellenek az ilyen külsősök hogy megtudják mi a jó nekik, de én inkább azokkal vagyok akik maguk is el tudják dönteni és még igazuk is lehet.

Lényegében kihalálos kényszerítés zajlik itt is. Mint bizonyos kisebb, szegényebb országok esetében is csinálják a nagyobbak.
NIncs olyan amit nem lehetett vagy lehetne win7en megcsinálni és mai napig azt mondom, stabilabban mint a 10, vagy 11en. A vista is ritka szhar volt, de a 10 a szharból kisz4rt szhar! Fúj!
11.
11.
Ooorky
#10: Rengeteget fejlődött átlag user szintjén, mióta én először próbálkoztam vele 17 éve.

Tavaly megint rápróbáltam, ha működne rajta a GamePass ami sose fog, vissza se raktam volna a Windows-t.
10.
10.
Doomsayer
#7: Mindig meglepve olvasom az ilyeneket, hogy "A Valve tegnap kezdte el visszaszámolni a 14 ÉVES Windows 7-es és 11 ÉVES Windows 8-as tulajok hátralévő idejét a Steam-ben, nekem elegem lett, megyek Linux-ra".

Ettől függetlenül menjél nyugodtan, majd meglátod milyen.
9.
9.
Heldengeist
#7: Linuxon is vannak verziók. Mintnél pont most áprilisban ért véget a 19 támogatása first party részről. Vagy mész rolling release-re, amit a MS szeretett volna megpróbálni a 10-zel, csak nem jött össze nekik.
8.
8.
crytek
#7: Már csak egy kérdés van: És miért zavar egy új rendszer?
7.
7.
Extol
A Valve tegnap kezdte el visszaszámolni a Windows 7-8-as tulajok hátralévő idejét a Steam-ben. Dec 31-el lezárul a támogatás ott is.
Mintha tegnap lett volna az hogy a Microsoft kijelentette, a Win 10 az utolsó Windows. Hazugság hazugság hátán, soha véget nem érő újabb és újabb Windows ciklusok. Nekem elegem lett, megyek Linux-ra, egy barátom segített feltenni a Mint-et, ismerkedek vele.

Asszem tegnap épp olvastam, hogy a Win 12 tervezett dátuma jövőre esedékes. Hamarosan oda jutunk, hogy gyakrabban jön az új Windows mint ahogy kijön egy új Call of Duty
6.
6.
Shao Kahn
Kicsit konkrétabban nem szeretném elveszíteni a gépemen az adataimat pl. fontos word dokumentumaimat, fényképeimet, működő játékaimat stb.
5.
5.
Shao Kahn
Én nem vagyok informatikus, és nem nagyon értem a szakzsargont. Annyit viszont tudok, hogy nem szeretném elveszíteni a jelenleg meglévő 64 bites windows 10-emet. Minden jól működik jelenleg a gépemen, nem szeretném ha egy windows csere,vagy windows 10 megszüntetés tönkrevágná a gépemet.
4.
4.
Chdz
#1: Ahogy állnak lassan a 11-et is lehet majd "dobni".. Tesznek róla:D
3.
3.
Chdz
#2: Az-az alaplapon egy biztonsági modul (TPM 2.0). Elvileg lehet venni külön, de az újabb deszkákon már alapból van.
2.
2.
Raam989
Én sosem voltam nagy pc-s, de kb fél éve cseréltem le a 10+ éves laptopomat egy használt irodai asztali gépre, mert már muszáj volt. Semmi extra, valami i5, 8gb ram meg a basic vga benne, viszont a win11 nem telepíthető rá, mert valami biztonsági processzor nem 2.0 verziós. Fogalmam sincs mi ez, de szívjon le az ms.
1.
1.
Heldengeist
"amiből egyenesen következik, hogy ezt követően a legtöbb felhasználónak erősen ajánlott lesz áttérnie a másfél éve piacon lévő új verzióra, a Windows 11-re"

Nem következik belőle semmi ilyesmi. Épp azért érte nagyon sok kritika a W10-et, mert nem igazán lehetett kigyomlálni, hogy csak a biztonsági frissítéseket telepítse, a funkciófrissítéseket pedig hanyagolja. Ez ezentúl megoldott.

Ha meg azt jelentené, hogy ajánlott hátrahagyni a W10-et, akkor sem következik belőle, hogy 11-re kell áttérni, csak az, hogy másra.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...