Szaúd-Arábia már majdnem az EA 10 százalékát birtokolja

  • Írta: zoenn
  • 2023. május 16.
  • Biznisz
Link másolása
Az arab ország nemrégiben megduplázta részesedését az Electronic Artsban, így már a vállalat részvényeinek majdnem 10 százalékát birtokolja, de más kiadókban is van érdekeltsége.

Szaúd-Arábia ismét bevásárolt az EA-ből: a kiadó legutóbbi pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy az állami befektetési alap 16,01 millió részvényről 24,81 millióra növelte részesedését az utóbbi három hónapban. Azaz kicsivel több mint 9 százalékos tulajdonrészt birtokolnak.

Az arab ország az elmúlt néhány évben milliárdokat tolt különféle játékcégekbe, ebből is látszik, hogy Szaúd-Arábia arra törekszik, hogy kevésbé függjön az olajkészletétől, ehelyett más gazdasági érdekeltségeit is növeli.

Ami az EA-t illeti, teljes éves árbevétele 6 százalékkal, 7,4 milliárd dollárra nőtt, köszönhetően az Apex Legendsnek és a FIFA 23-nak, valamint más élő szolgáltatásnak, amelyek rekordot rekordra halmoznak. Erre az évre 7,7 milliárd dollár bevételt jósolnak.

A szuverén vagyonalap egyébként a Nintendo legnagyobb külső befektetője 8,26 százalékos részesedésével. A közelmúltban 1 milliárd dollárt fektettek be az Embracer csoportban, több részvényt szerzett az EA-ben, az Activision Blizzardban és a Take-Twoban is.

Bár emberi jogi szempontból számos kritika éri a szaúdi kormányt, és többek nemtetszésüket fejezték ki a fenti ügyletekkel kapcsolatban, a játékipari részesedésük a jövőben tovább fog nőni.

1.
1.
Sz0ty1
Nem lesz sör a meccseken...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...