HWSW: A végtelenbe és tovább szárnyal az Nvidia

  • Írta: szlav
  • 2023. november 22.
  • Biznisz
Link másolása
Kicsit belerondítottak a hangulatba a Kínára kivetett újabb szankciókból fakadó negatív hatások, de ettől függetlenül is döbbenetesen erős a világ első számú GPU-gyártója, az Nvidia, melynek megoldásait széles körben használják a mesterséges intelligencia-modellek tanítására - írja a HWSW.

Ha nem lennének az októberben bejelentett, Kínára vonatkozó új exporttilalmi korlátozások, tökéletes negyedévet jelenthetett volna az Nvidia, a világ első számú GPU-gyártója, melynek célprocesszorait széles körben használják olyan adatközpontokban, melyek az elterjedt mesterséges intelligencia modellek feltanítási, számítási hátterét biztosítják.

A Biden-adminisztráció októberi határozata - mely valójában egy korábbi exporttilalmi rendelet felülvizsgálata - még nehezebbé teszi, hogy kínai vásárlók fejlett, AI-számításokhoz használható processzorokhoz jussanak hozzá, ami a várakozások szerint középtávon komoly bevételkiesést jelenthet majd az Nvidia számára, tekintve, hogy a cég adatközponti részlegéhez befolyt összeg körülbelül negyede érkezik az ázsiai országból.

Az AI-célprocesszorok iránti óriási keresletnek köszönhetően idén rekordot rekordra halmozó chipgyártónak az október 29-én zárult (immár 2024-es) harmadik pénzügyi negyedévét tekintve ettől függetlenül sincs sok oka a panaszra: a negyedéves eredmények messze az elemzői várakozások felett alakultak, a céghez 18,12 milliárd dollár folyt be a háromhónapos periódusban, az árbevétel ezzel egy év alatt a triplájára nőtt. A cég nettó nyeresége eközben ennél is nagyobb mértékben, 680 millió dollárról 9,24 milliárd dollárra nőtt egy év alatt, a növekedés ráadásul negyedéves szinten is csaknem eléri az 50%-ot - áll a vállalat tegnap publikált üzleti jelentésében.

A számokat nem különösebben meglepő módon az Nvidia adatközponti divíziója húzta fel elsősorban, melynek árbevétele 279%-kal, 14,51 milliárd dollárra nőtt, és ha ez nem lenne elég, még az utóbbi időszakban kissé méltatlanul háttérbe szorult, játékosoknak szánt termékeket (elsősorban videokártyákhoz készülő processzorokat) fejlesztő részleg is képes volt 81%-kal növelni árbevételét, ezzel 2,86-ot kasszírozva az etapban.

Az AI-bummnak köszönhető őrült növekedésnek pedig ezzel nincs vége, ahogy a cikknek sem - a folytatásért irány a HWSW!

1.
1.
Extol
Nem csoda a növekedés - a befektetők billenőplatós teherautószámra okádják bele a pénzt az MI-be, mert mindenki a holnapot akarja uralni. Már csak az lenne a poén, ha az MI nem váltaná be a befektetők reményeit.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...