A Sony vezérigazgatója is kommentálta a Ubisoft botrányt keltő kijelentését

  • Írta: osan
  • 2024. január 25.
  • Biznisz
Link másolása
„Az előfizetéses szolgáltatásoké a jövő” – állítják a jósok a francia cég berkeiben, viszont sokan nem értenek ezzel egyet. Most a Sony vezérigazgatója fűzte hozzá gondolatait a diskurzushoz.

A Ubisoft erősen indította az újévet, megjelent a Prince of Persia: The Lost Crown, mellyel egyidejűleg kicsit átalakították előfizetéses rendszerüket is, és hozzátették, hogy szerintük a feliratkozásra építő szolgáltatásokról fog szólni a játékipar is hamarosan. Azzal indokolták, hogy a szolgáltatások népszerűsége lankadatlan és ugyanúgy, mint a film-, és zeneiparban, a videójátékoknál is erre fog kifutni a jelenleg tartó trend.

Ezzel sokan nem értenek egyet; a játékosok ugyan már kezdenek hozzászokni ahhoz, hogy a digitális formában vásárolt alkotásokat nem ők birtokolják jogilag, de az előfizetéses modellel fellépő időkeret viszont már problémás, a fejlesztők pedig, mint a Larian stúdió is, azért nem támogatják ezt az álláspontot, mert akkor az előfizetéses modellel rendelkező kiadó kezében lesz a döntés joga, hogy mely játékok milyen időre és mennyiségben kerüljenek be a kínálatba, így a kisebb stúdiókat még nagyobb hátrányba raknák, az ipart még jobban polarizálnák.

Kenichiro Yoshida, a Sony vezérigazgatója is megszólalt ez ügyben:

Az emberek általában egy játékot játszanak egyszerre, szóval a ’bármit ehetsz’ típusú játékszolgáltatások valószínűleg nem lennének olyan értékesek, mint például egy videó streamingszolgáltatás. Egy kiegyensúlyozott/hibrid szolgáltatásunk van a PSN-en, előfizetéses modellel és ’pay-per-content’-tel együtt...

Azon kívül, hogy érthetően a saját cégét fényezte megszólalásában, egy teljesen jogos érvet is mondott, mégpedig azt, hogy szeretett hobbink időigényes, és nem feltétlen lenne a legjobb végkimenetel egy olyan előfizetéses modell, melynek használatakor egy fix időkeretbe vagyunk beszorítva, még akkor sem, ha az az időkeret amúgy eléggé tág. Nektek mi a véleményetek, ti örülnétek a Ubisoft jóslatának vagy inkább a hurrogókkal értetek egyet?

31.
31.
Doomsayer
Ha már itt erről témázunk: persze, hogy az EA mutatta be tegnap este a legnagyobb stunt-ot, amit eddig láttam a digitális gaming során. Szóval nem voltam egy jó ember 2023-ban, ezért a decemberi születésnapomra büntetésből Jedi Survivor-t kaptam (PC-re ugye). Több, mint egy hónapja nem toltam vele, mondom tegnap este benézek egy picit. Klikk az ikonjára, betölti az EA programroncsát, aztán nem történik semmi. Kattintgatok és stb, de semmi. Ekkor elmegyek a Library-ba, hogy lássam az összes játékom és egyszerűen a Jedi Survivor nincs ott...! Mint ha sosem lett volna. Na most mi van? E-mailek, kitúrtam az infót, hogy megvettem és a kódot is, szóval ezt újból megpróbáltam aktiválni. Azt írja, hogy ez egy Jedi Survivor, de már aktiválták és bevitt a boltba, hogy itt vegyem meg 69€-ért, vagy pedig fizessek elő az EA valami szarra. Ezen a ponton már annyira frusztrált voltam, hogy majdnem azt mondtam, hogy nem is baj, hogy eltűnt, mert annyira hulladék minőségű minden gépre, hogy az a játszhatatlanság határán van - csak ugye akkor miért kérnek érte pénzt, ha így eltűnik egy hónap alatt...

Mindegy, újraindítottam az EA roncs programját és ott volt a játék úgy, mint ha soha az életben semmi gixer nem lett volna. Ilyet sem láttam eddig semelyik hulladék kiadótól, csak ezektől. Minden esetre happy end lett a vége és rendesen tudtam vele utána játszani teljesen normálisan úgy, hogy helyenként 15 fps-el fut 4080-on és 2 másodperces fagyások vannak benne a fontosabb átvezetőkben, úgyhogy valaki meghalt a videóban és azt utána csak a beszélgetésből tudtam meg, mert addig állt a kép.

Köszi EA és Respawn.
30.
30.
crytek
#27: CDPR: Hamarosan megjelenik a világbüntető játékunk..

CDPR részvények:

https://imgur.com/a/B5BzRB8

Semmit nem jelent. Ezer éve tőzsdézek ha 2 nagyember erősebbet fingik már meg tudnak mozgatni jócskán papírokat
29.
29.
delphijos
#27: Jó, mondjuk a piac mindenre reagál. De ha nem “komoly” az ügy, ez azért vissza szokott állni.
28.
28.
Seraph
Amúgy ahhoz hogy elvegyék úgymond a játékot eleg annyi drm rá, lekapcsolni par evre ra a drm szervert, hiaba a "tied" a single se jatszhato tovabb, eula szerint joga van hozzá a valllalatnak.
Száz szónak is egy a vége gyerekek, amerre halad a világ hamarosan kisebb gondunk is nagyobb lesz annál hogy mi lesz a digitális hozzáférési szirszarainkkal.
27.
27.
Doomsayer
Ubisoft: Jó lesz, ha hozzászoknak a játékosok, hogy nem birtokolják a játékokat.

Ubisoft részvények:
p3vygC5.png
26.
26.
crytek
#25: Ja csönd lesz ubis csávónál is akinek elvették a fioköt világszám lett belőle végigment mindenhol a hír és nem lett csend hanem a srác asszem vissza is kapta és kb a felhasználok 99%-a ekkor tudta meg hogy néha néha be kéne lépni mert benne van a szerződésben hogy ha nem törlik
25.
25.
delphijos
#23: "Te meg miért nem hogy nem fog."

Itt nem arról van szó hogy otthon ül rettegve az ember ezt várva. Ez csak válasz arra hogy nem azért nem történik meg mert "nem lehet ilyet csinálni". Csak MÉG nem történt meg.

"Kisebb dolgok miatt is égtek már székházak"

Ez meg butaság. Háborognak az emberek, aztán csönd lesz. Ezért nem fogják megrohamozni az MS vagy Sony székházat... Peresze kicsit más, de a Twitch simán bezárt Dél Koreában,aki ott ebből élt, és felépített valamit, kvázi kezdheti előről. Ha bármiben egy cég "kezében vagy" bármi történhet. Olyan is volt már hogy kisebb CLOUD szolgáltató bezárt. Aki arra építette föl az infrastruktúrát, kereshetett mást. Nagy céggel még nem történt, de elméletben arra sincs 100% garancia hogy ha az Azure-ban van mindened, az örökké menni fog. Persze, van amire minimális esély van, de főleg tech területen sose lehet tudni. Ki gondolta volna anno hogy egy Nokia, Blackberry, Sun, Compaq , Silicon Graphics, stb... úgy eltűnik mintha sose lett volna, pedig uralták a piacot. Vagy olyanok mint a Xerox, Yahoo, ( de akár az IBM ) stb... döglődnek.
24.
24.
delphijos
#22: Ez is az az alkalom ahol abszolút egyetértünk. Amit Crytek is ír, az persze igaz MOST de nem azért mert "nem tehetik meg". Csak még nem tették meg. Nagyon nem mindegy. Egy fizetős multi only játék alol is bármikor kilőhetik a szervereket, vagy ha ugyanez történik egy F2P játékkal, ha vettél ott valamit, az is kuka. ( persze ez természetesen kicsit más )
23.
23.
crytek
#22: De nem fog megváltozni..ez ugyanolyan feltételezés mint az hogy szerinted más miért nem hiszi el hogy megtörténhet. Te meg miért nem hogy nem fog. Kisebb dolgok miatt is égtek már székházak...nem hülyék a cégek.
Ha valaki használja a fiókják akár csak belépkedve de nem játszva azt nem fogják mert csak alapon elvenni..félni lehet ,de kb ugyanannyi esélye van rá mint a mi életünkben aszteroida csapódik a földbe azt kihalunk..
22.
22.
Doomsayer
#21: Valami hasonló válaszra számítottam... Értem amúgy, mert nem írsz valótlant. De érdemes tudni, hogy ami most jog, meg igazság, az holnap megváltozhat és mi totál védtelenek vagyunk ezzel a helyzettel szemben.

*szerk

Hozzáteszem, hogy sok dolog a nózink előtt van ám, csak nem vesszük észre. Az alanti példán látszik, hogy rá van írva a dobozra, hogy online funkciók és online multiplayer, ugye? Aztán tudod mi lesz, ha rámész a menüben (amiben már a játék fele funkciója nem működik)? Kiírja, hogy bocsi, ez már nem támogatott, menj azt vegyél egy új verziót. Deluxe Edition amúgy és az van beleírva a Season Pass kód mellé, hogy csak 2020 május 31-ig fogja elfogadni a kódot. Pedig a borítón nem az a játék címe, hogy WWE 2K19-2020, hanem csak WWE 2K19. És ez egy dobozos kiadás. Csak azért mondom, hogy érdemes tudtában lenni bizonyos dolgoknak.

WBiAcUa.jpeg
21.
21.
crytek
#20: Film... gondolom azokra más vonatkozik mint a játékokra. Mióta pl steam létezik több ezer game licensze járt le és ami a fiókónodon volt ott is van. Onnan sose vették ki. De ez igaz a sonyra és a msra is.. ezer éves game ami se storeba sehol sincs mert lejárt rég a licensz ott a fiokon és tudom tolni.
Filmek nem érdekelnek azt sosem vennék, de 100% hogy azokra akkor más jogi dolgok vonatkoznak..
20.
20.
Doomsayer
#19: A Sony most vette el a felhasználitól a digitálisan vásárolt tartalmakat (filmeket).

"As of 31 December 2023, due to our content licensing arrangements with content providers, you will no longer be able to watch any of your previously purchased Discovery content and the content will be removed from your video library. We sincerely thank you for your continued support."

Sokan nem értik, vagy hiszik, de tényleg akkor veszik el a digitálisan vásárolt anyagokat és accokat, amikor csak akarják. Ezt is belicencelték, eladták, lejárt a licenc, aztán szia, hiába vetted meg, go f yourself. De szerintem azért nem hiszik el sokan, hogy ez megtörténhet, mert azt hiszik, hogy hivatalosan fogja azt mondani bármelyik, hogy "azért veszem el, mert csak úgy". Hát nem ezt mondják, mert valami jó ok mindig van, de a lényeg, hogy elveszik.

De én őszintén nem értem az embereket, hogy mit nem hisznek el rajta. Nincs egy generációnyi ideje, amikor a rendőrök kiverték Magyarországon a polgároknak a fogait és elvették a földjüket és az állataikat, mert az volt a politika, ma meg már az emberek azt hiszik, hogy nem elvehető tőlük a digitálisan vásárolt cucc, vagy bármi tulajdon...

Hát lesznek még itt meglepetések.
19.
19.
Seraph
#18: Volt már hogy eltűntek EA origin, meg a legutóbb PS fiókok csak úgy. Volt egy minimális média visszahang, de aztán hamar vége lett. Van aki visszakapta, van aki nem.
18.
18.
crytek
#16: Nem nem akkor. Akkor veszik el amikor vétesz az eula vagy mi a fene a neve ellen.. pl ubinál ha nem lépsz be sokáig. Hiába van rajta neked a világ összes játéka ha nem vagy aktív a leírtakban foglalt ideig.
Ha játszol mint egy rendes ember sose fogják elvenni. Maximum ha megszünik a cég.. nos arra hogy a sony a ms a valve meg a többi létező accountos bolt megszűnik amíg mi élünk elég valószínűtlen az esély bármi ilyesmire
17.
17.
delphijos
Azért írtam bele a kommentbe hogy “jogilag”.. Természetesen, digitális vásárlásnál ki vagy szolgáltatva a store-t fenntartó cégnek. Annyit tehet az ember hogy elfogadja, vagy hagyja a francba ezt a hobbit. Amúgy ez minden olyan termékre igaz ami valamilyen online rendszert használ a működéshez. Ha a cég bezár, vagy megszünteti a supportot vagy használhatatlan lesz, vagy a funkcionalitás korlátozódik.
16.
16.
Seraph
#15: Akkor veszik el a digitalis accod mikor akarják.
15.
15.
crytek
#13: De azt nem vehetik el tőled (ha tied ha nem jogilag a játék) mint pl azt ami az előfizetésbe van. Sokan ezért leszarják az előfizetést
De ez is olyan dolog hogy rettentő kevés game van amire azt mondom többször is elővenném az évek multával, szóval nekem az hogy letolok valamit egyszer a gp-ban vagy a ps plusban azt kiveszik untig elég. Azt ha olyan hogy azt mondom ez király nagyon bundleba úgyis utánam szórják szóval semmilyen szögből nézve se kell 5-10-20-30 ezreket kiadnom semmiért hogy az enyém lehessen
14.
14.
Seraph
#13: De a Nintendo bármit is dönt pl a Snes kazettáimat nem tudják elvenni, nem kell hozzájuk patch se. Fizikailag akkor játszok vele amikor akarok, az enyém. A mai játékok meg sokszor megjelenéskor ha rajta is van minden a lemezen ami egyre ritkább legalább 2-3 patch nélkül általában játszhatatlanok.
13.
13.
delphijos
#7: Persze értem mire gondolsz, de jogilag nem változott a helyzet, ha fizikai adathordozón van egy szoftver, az se a "tiéd". Ahhoz is csak használati jogot vettél.
12.
12.
delphijos
#2: Na igen, a kettőt együtt már nem szereti a piac. Vegyek meg egy játékot, és úgy játszhatom streamingelve ? Ez pecsételte meg a Stadia sorsát. Ez a modell.
11.
11.
Seraph
#10: Viszont ami a lemezen van az már day 0 patchek nélkül is szinte mindig jatszhatatlan, ha egyaltalan indul extra letoltesek nelkul.
10.
10.
Caleon
#7: Altalaban nem kell net, ha beallitod a konzolt elsodleges keszuleknek az accounthoz.
9.
9.
crytek
#7: PC-n akit érdekel ott a Gog ami erre húzta fel a storeját ott a tied minden bármi van leszeded kiirod azt nem veszi el tőled senki és net se kell (max ha multizni akarsz)
8.
8.
Trottenbauer
#7: Hogyne indulna el!A PS4-et számtalanszor vittem vidékre,ahol egy kanyi net sem volt,mégis csont nélkül mentek a játékok.
7.
7.
Seraph
#6: Net nélkül már ami a "tiéd" se indul el. PS3 korszak volt az utolsó hogy amit megvettél az a tiéd gyakorlatilag.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...