HWSW: Itt a Blackwell, ipari forradalomról beszél az Nvidia

  • Írta: szlav
  • 2024. március 19.
  • Hardver
Link másolása
Az Nvidia H100-as AI-gyorsítóchipjeivel a mai napig nemigen tud mit kezdeni a konkurencia, a cég erre bejelentette a bizonyos műveletekben akár 30-szor gyorsabb Blackwell sorozatú chipeket, hogy még tovább növelje előnyét, illetve ezzel párhuzamosan a vállalat értékét - írja a HWSW.

Az Nvidia megkerülhetetlen tényező a generatív nagy nyelvi modellt használó mesterséges intelligencia megoldások szegmensében, hiszen a vállalat hosszú évek óta az egyetlen cég, mely képes a grafikus gyorsítók piacán felépített tudásbázisának köszönhetően óriási teljesítményű AI-gyorsítókat gyártani, ráadásul kellő mennyiségben.

A vállalat hétfőn bejelentette az AI-célfeladatokra optimalizált gyorsítóchipjeinek legújabb generációját, a Blackwellt, mely ezúttal is egy GPU-ból (B200) és egy két GPU-t és egy Grace CPU-t tartalmazó "szuperchipből", a GB200-ból áll.

Ipari forradalmár

Az Nvidia ezúttal sem aprózta el a fejlesztéseket, így a B200/GB200 páros a műveletek jellegétől függően - papíron legalábbis - legalább hétszer, de akár harmincszor nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik, mint közvetlen elődje, a H100/GH100, miközben áramfelvétele akár azok töredéke.

A tegnapi bemutatón Jensen Huang, a cég vezérigazgatója ezt egy konkrét példával is igyekezett szemléltetni, így míg egy 1,8 billió paraméterrel rendelkező modell egységnyi idő alatt történő feltanításához 8000 Hopper GPU-ra és 15 megawattnyi áramra volt szükség, addig ugyanezt a feladatot, ugyanennyi idő alatt képes 2000 Blackwell GPU ellátni 4 megawattnyi áramfogyasztás mellett.

Huang a tegnapi GTC konferencia nyitóelőadásában kijelentette, a Blackwell GPU-k lesznek a motorjai az új ipari forradalomnak. Hozzátéve, hogy a generatív AI korunk olyan, meghatározó technológiája, mely a világ "legdinamikusabb" vállalataival karöltve képes lesz minden iparág számára előnyt teremteni.

A Blackwell chipek - melyek David Harold Blackwell matematikus után kapták a nevüket - elméletileg 20 petaflopsnyi FP4 számítási kapacitással rendelkeznek, ami ötszöröse a H100-as teljesítményének, a valójában két chipből "összeragasztott" B200 pedig összesen 208 milliárd tranzisztorból áll, szemben a H100-zal, mely 80 milliárd tranzisztorból épül fel.

Hogy a cég megoldásaira mennyire rá vannak utalva a legnagyobb iparági multik, azt kitűnően szemlélteti, hogy a Blackwell chipekről szóló sajtóközleménye a világ legértékesebb technológiai cégeinek vezérigazgatóitól idéz (az egyetlen hiányzó jóformán Tim Cook), így megszólal az új termék kapcsán egyebek mellett Mark Zuckerberg (Meta), Satya Nadella (Microsoft), Sundar Pichai (Google/Alphabet), Larry Elliscon (Oracle), Michael Dell (Dell) és Elon Musk (Tesla) is.

Az Nvidia a nagyvállalatoknak "kulcsrakész" konfigurációkban is kínálja majd a Blackwell megoldásokat, ezekből pedig már az Amazon, a Google, az Oracle és a Microsoft is nagyobb mennyiségben előrendelt - további részletek a HWSW-n.

3.
3.
Extol
Hangzatos dolgok, de én hiszem ha látom. Nem tudni mennyi az igazság, és mennyi a befektetőknek való megfelelési kényszer.
2.
2.
Merőkanál
Hangzatos szavak de a játékokon alig látni valami fejlődőst az előző Generációhoz képest . . .
1.
1.
Chdz
A gémer Blackwell-re leszek kíváncsi, azt pedzegették, hogy legalább akkora ugrás lesz, mint anno a 3D gyorsítók megjelenése. Megjelenésig azért ezt fenntartásokkal.. Az 5090-et legalább 120-130+ Tflops környékére jósolom, ez lesz az első kártya, ami ténylegesen is meglépi a 100-at. De lehet az 5080 is hozni fogja majd, a 90 tuti felette lesz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...