Elkezdte ideiglenes vezérigazgatóságát Hiroki Totoki

  • Írta: osan
  • 2024. április 1.
  • Homo Nobilis
Link másolása
Jim Ryan távozása a PlayStationtől nemcsak azt jelenti, hogy egy 30 éves korszak lezárult, de azt is, hogy méltó utódot kell találni a helyére. Totoki ezt a szerepkört csak ideiglenesen tölti be, míg nem találják meg a megfelelő embert.

Múlt héten távozott hivatalosan is Jim Ryan a PlayStation vezérigazgatói székéből és a mai nappal Hiroki Totoki vette át a helyét, ahogy azt már tavaly be is jelentették. Totoki helyzete ideiglenes és fő célja, hogy egyengesse a cég útját és segítse a méltó utód keresését.

Nem valószínű, hogy bármiféle változtatást eszközölne Totoki, míg ő tölti be ezt a szerepet, de ha mégis így történne, akkor arra számíthatunk, hogy tovább fejlesztené és folytatná a PlayStation multiplatform törekvéseit PC-re és mobilokra. Egy februári interjúban úgy fogalmazott, hogy „a Sony agresszív megközelítéssel szeretné fejleszteni a divízió haszonkulcsát.

A kép forrása: pushsquare.com

Ryan távozását múlt héten zárta le, mikor a PlayStation Podcastben köszönt el mindenkitől és hozzátevőlegesen megemlítette, hogy a PlayStation 2-ből 160 millió példány fogyott, míg piacon volt.

8.
8.
negyven2
#3: "A Sony azt nyilatkozta,hogy csökkenőben vannak a PS5 eladások,ami nem jó jel nekik és valahol nekünk sem,mert ezen is múlhat mennyit és mennyiért csinálnak játékokat a jövőben."

A Sony nem ezt nyilatkozta! Hanem azt, hogy a 2024 harmadik negyedévi számaik nem azt hozták amit szerettek volna. Valami 9-10 millió PS5-öt szerettek volna eladni a Q3-ban, de csak nyamvadt 7.1 millió lett belőle. Ami így is rekord eladás a PS konzolok történetében (vagyis PlayStation konzolból 3 hónap alatt még sosem adtak el ennyit). ezek mellett pedig szinte minden más téren is rekord éve volt a PS üzletágnak (szoftvereladás, MAU, előfizetésekből való bevétel). Egyedül ami nem jött össze ugye csak a korábban becsült PS5 eladás.

És emiatt a profitjuk se úgy alakult. Ezt értelmezte úgy sok oldal, hogy csökkenek az eladások (pedig maguk az eladások nőttek). Amúgy emögött az is áll többek között, hogy annyira megnőtek az üzemeltetési költségek (főleg a játékfejlesztési oldalon), hogy ez a fajta növekedés már kevés. Értsd, úgy hogy hiába fogyott jól a PS5 és pl a Spider-Man 2, de nem eléggé (315 milliós költségvetés mellé többet kellett volna eladni, mind konzolból, mind a játékból).
5.
5.
zoli12i
#3: Várható volt, hogy csökkenni fognak a PS5 eladási számai valamikor, mert ha csúcson vagy eladási számokat tekintve, akkor onnan csak csökkenés jöhet :)

Egyébként én is remélem, hogy az új fejes azonnal elvágja ezt a PC portos őrültséget. Ha nem, annak hosszú távon rossz következményei lehetnek. Lásd: Xbox eladási számai.
4.
4.
Doomsayer
#3: Hát igen, ha úgy nézzük, akkor nem csak az új Xbox eladás csökken, de az új PS eladás is leszállóban van. Nyilván ezért is akarják betolni a facelift gépet, de azt is tudjuk, hogy azoknak az eladásoknak a nagy részét sem a vadi új felhasználók teszik ki, hanem a meglévők és esetleg úgy jönnek újabb beszállók a táborba, ha használtan veszik a gépeket. De ezért is volt múltkor valami párak körében felháborodást keltő interjú, amiben az ember azt mondta, hogy az összes konzol felhasználói elértek egy adott számot és már nem nagyon növekszik ez a szám, mert akinek kellett, annak már van konzol, akinek meg nem kellett, annak meg hát nem kell, legalábbis nem jelentős mértékben.

A Nintendo meg ugye megint érdekes kérdés, csak annyi a feltűnő mostanság, hogy ahogy az aktuális Switch kezdi hajszálra megközelíteni a legtöbbet eladott PlayStation, a PS2 számait, egyre többet kürtölget a Sony, hogy rekord mennyit adott el a PS2-ből (igen és ezt most, március végén tette utoljára). Na de a Switch... Volt előtte a Wii U, ami rossz marketing (és rossz teljesítmény és rossz időpontban való megjelenés miatt) végső soron bukásnak tekinthető, ahhoz képest, hogy nem negatív pénzt termelt, hanem hasznot - csak a Nintendo számára nem eleget. Viszont nyilván való, hogy nagyon jó játékokkal erősítették egész végig a Wii U-t. Igen ám, de a Switch-en megjelent legtöbb nagy ex és kiváló játék, kezdve a Zelda: Breath of the Wild-dal egyenesen Wii U játék és onnan jött. Viszont ezek lassan elfogynak ám... Ja persze, sokan várják még a pl a Wind Waker-t, de az már a Wii U-n is egy remaster kiadás volt. Látszik is, hogy pl ilyennel, mint Super Mario RPG a N már a SNES felé nyúlt vissza, mert fogynak az instant siker és olcsón előállítható Wii U -> Switch konverzió címek... Én amúgy bizalmat szavazok a Nintendo-nak és elég gyorsan szeretném majd megvenni az új gépet (lehetőleg nem szériahibásan), de a lényeg az, hogy azért elmúlt a gyereknap a Nintendo-nak is és ahogy elfogy az arany tojást tojó Wii U hagyatéka, kénytelenek lesznek valamit újra felmutatni - mert ez a remaster dolog szerintem egyszer volt csak annyira jó vicc, hogy pirulás nélkül lehetne elsütni. Legalábbis, ha nekem azzal jönnek kapásból, hogy az összes megvett Switch játékomat vegyem meg újra next-gen Nintendo-ra, akkor tuti furán fogok nézni, de ők is, mert akkor úgy járhat az új gépük, mint a Wii U.


3.
3.
Trottenbauer
#2: Az XX és XS remek gépek,amin egy brutálisan jó szolgáltatás,a GP elérhető.Felhasználóként nem is lenne érdemes mással foglalkozni,de mégis fontos valamennyire az üzleti háttere a gépeknek,mert ez alapján dől el mennyi és milyen minőségű programok jönnek ki rá a jövőben.
Az egyik legnagyobb bevétel,a külsősöktől befolyt jogdíj.Minél kevesebb eladott gép,annál gyengébb bevétel azokból.De ezt már tisztáztuk többször.
Nem tudjuk mennyit keres/bukik a Microsoft vagy a Sony a hardveren.Azt sem tudjuk mennyi a nyereség a szolgáltatásokon,mert nem közlik.
Annyit tudunk,hogy mennyi az eladott gép,és szoftver,legalábbis a Sony és Nintendo fronton.
A Sony azt nyilatkozta,hogy csökkenőben vannak a PS5 eladások,ami nem jó jel nekik és valahol nekünk sem,mert ezen is múlhat mennyit és mennyiért csinálnak játékokat a jövőben.
2.
2.
Doomsayer
#1: Egyébként az "xbox helyzetéről" annyit, hogy most ugye én is eladtam a sweet baby inc és az ezzel kapcsolatos utálatos dolgaik miatt és ugye nézelődtem előtte e-bay-en, hogy mi van. ~ 130 és 160 ezer forint körül megy most Németországban egy használt Series X, de ahogy a termékfotókat elnézem, az emberek kb 70%-a PC mellől adja el az Xbox-át. Ahogy nekem is, a legtöbb embernek a számítógép asztalon, monitor előtt, vagy gépházzal a háttérben lett lefényképezve a gép.

Ebből két dolog is jön. Az egyik, hogy nem csak első kézből mondhatom, hogy tetemes részét az Xbox konzol eladásainak attól függetlenül is a PC-sek tették ki. A másik, hogy bár esett az ára a 2020-as megjelenéskori új árhoz képest 25-40%-ot, most úgy viszik, mint a cukrot. Lefekvés előtt beállítottam ebay-en és mire egyet fordultam az éjjel, már el volt adva, aztán amire megittam a kávét vihetem is a postára.

De ebből, hogy ilyen gyorsan mennek a használt eladások, meg ismét két dolog következhet. Az egyik, hogy megtalálta a gép azt az árát, amiért veszik is rendesen. A másik, ami következhet, hogy a gyerekek-fiúk-lányok ezerrel elkezdenek majd Game-Pass-t előfizetni, míg a meglévő PC-sek meg nem nagyon fogják lemondani. És hidd el, hogy a Microsoft-ot rohadtul nem érdekli, hogy mi van a már egyszer eladott gépével, mert ha arra a szériaszámra a harmadik Game Pass-t kötik meg anélkül, hogy neki gyártania és szállítania kell, az neki a lehető legynagyobb biznisz. Szóval lehet mondogatni a hatereknek nagy szóval, hogy az új xbox-ok eladása csökken európában, amikor a használt cuccok között meg úgy megy, mint Black Friday-kor.

Másik, meg mindegy, hogy PS5-öd, vagy Xbox Series konzolod van, mert ha főként konzolos vagy, akkor nem adod el. Tehát ha a fő játékra való géped egy PS5 vagy egy Series X és mellette csak egy telefonod, vagy egy Chromebook/Macbook-od, vagy ajtó kitámasztónak való laptopod van, akkor nem adod el a konzolt. Ide lehet venni az exkluzívos beszédet is bármelyik oldalról, de az az igazság, hogy amilyen sűrűséggel manapság jönnek az exek és amennyi ideig exek maradnak, az senkit nem fog a kettő közül egyik konzolhoz sem már hozzákötni.
1.
1.
Trottenbauer
Ha a multiplatform törekvés a cél,abban a formában ahogy eddig csinálják,akkor szépen bele is állnak a földbe a PS5 eladások,meg a bevételek,és döbbenten néznek ki a fejükből,hogy miért.Pedig nem kell Nobel-díjas közgazdász zseni ehhez,elég megnézni az X-box helyzetét.
Ott a Nintendo,ami remek példa hogyan bővitsük a piacot úgy,hogy ne veszítsük el,amiért már megküzdöttünk.Kiadja mobilokra az ismert karaktereit egyedi,hardvert kihasználó formában,lásd Pokémon fotózás,és dől a lé.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...