Guitar Hero: Van Halen

  • Írta: fojesz
  • 2010. február 24.
Link másolása
Az Aerosmith és a Metallica után harmadikként a Van Halen kapott saját Guitar Hero részt, s ami azt illeti nem győzött meg. Eszem ágában sincs temetni a sorozatot, de akkor is ijesztő az a pénzszag, ami a Guitar Hero: Van Halenből árad.
És szó sincs arról, hogy az új rész rossz játék lenne, mert egyáltalán nem az. Fanatikus zene- és játékrajongóként továbbra is élvezem minden percét, kihívást mindig találok benne, s bármelyik epizód lemeze kerüljön elő, akad majd olyan nóta, amit újra és újra eljátszok majd. A Guitar Hero: Van Halenen azonban túlzottan érződik, hogy pusztán üzletből készült. Nem akar semmit adni, hiszen erre nincs szükség: a zenekar imádói úgyis megveszik majd, elvégre benne van Eddie Van Halen teljes mellszélességgel, jó pár klasszikus dal is hallható, akkor minek? És igen, ez így van, valószínűleg az új Guitar Hero sem lesz üzleti bukás, de annál nincs fájóbb pillanat egy rajongó számára, mikor látja, hogy kedvenc sorozata szépen lassan elveszíti az értékeit, lesoványodik, és az elvárt minimumot próbálja csak hozni.


Amire jobb előre felkészülni: a Guitar Hero: Van Halenben egy hajszálnyi újítás sincs, sőt elhagyja a Guitar Hero 5 vívmányait is – az új rész teljes mértékben a World Tour motorjára épül. Gitározhatunk, dobolhatunk, énekelhetünk benne, tudunk saját számokat írni, és a játékmenet minden olyan jellegzetes részletét megtartotta, amit a negyedik rész hozott magával, viszont az ötödik játék újdonságai, mint például a party play mód, az avatarok támogatottsága vagy a hangszerek tetszőleges kombinálása mind-mind kimaradtak, s a grafika is maradt a régi, ami különösen kínos, hiszen a Guitar Hero 5 sem volt kifejezetten szép játék. Persze a Guitar Hero esetében nem illik szidni a külcsínt, viszont jelen pillanatban a látványnál semmi sem tükrözi jobban a fejlesztők totális érdektelenségét és az igénytelenséget.


Ennek megvan az oka is, más kérdés, hogy kinek veszi be a gyomra a lehetséges magyarázatot. A Guitar Hero: Van Halen – szokás szerint – több hónapos késéssel jelent meg Európában, s bár az amerikai premierre is decemberben került sor, valójában a játék már a Guitar Hero 5-tel együtt beszerezhető volt szeptemberben, egy kizárólag amerikaiaknak szóló előrendelési akció keretében. A játéknak tehát már akkorra el kellett készülnie, valószínűleg a fejlesztés az ötödik résszel párhuzamosan zajlott, ami érthető módon eredményezte azt, hogy a Van Halen nem kaphatta meg az új motort sem. Pusztán üzletből. Kár, hogy (megint) a játékosok húzták a rövidebbet.


Az ilyen, egy zenekarra koncentráló részek azonos koncepcióval indulnak: vegyünk egy lehetőleg fiatalok és idősebbek számára egyaránt ismerős bandát – esetünkben
Van Halen
A Van Halen tagjai sem fiatalok már, a zenekart 1972-ben alapították és a mai napig aktívan zenélnek. Ahogy a Ramones, úgy a Van Halen is a tagok azonos vezetéknevéről kapta az elnevezést, ám míg előbbi esetében a Ramone kitalált név volt, addig a Van Halent két testvér, Eddie és Alex alkotta két barátjukkal, David Lee Roth-szal és Michael Anthony-val együtt. Érdekesség, hogy 2007 óta Eddie fia, a 18 éves Wolfgang basszusgitározik a zenekarban. Ő viszont tényleg fiatal.
értelemszerűen ez a Van Halen -, tekintsünk végig karrierjükön, majd a legfontosabb pillanatokat, koncerteket és slágereket összeszedve dobjuk össze a játékot. Persze nem árt színesíteni a felhozatalt, ezért egy-egy nótával néhány vendégzenekar is tiszteletét teszi majd, lehetőleg azok közül, akik valamilyen szinten befolyásolták kiszemeltünk stílusát, vagy éppen pont fordítva, kedvencünk adott jókora ihletet rajongó utódjának pályafutása során, sőt esetleg egy közös fellépés is lehet kapocs közöttük. Nos, pont ezt nem sikerült perfektül összehozni az új részben. Félreértés ne essék, jól sikerült a válogatás, a kötelező 25 Van Halen nóta mellé beválogatott vendégelőadók listája is impozáns. Van többek között Queen, Judas Priest, Jimmy Eat World, The Offspring, Billy Idol, Foo Fighters és Blink 182, ami szuper (aki ismer, tudja, hogy az Offspring nálam külön pirospont), csak furcsa párosítás ez a Van Halennel.


A Van Halen-válogatás is tetszett, gyakorlatilag itt van a zenekar összes olyan slágere, ami pályafutásuk virágkora alatt született, és ami ugyanakkor azt eredményezi, hogy a fiatalabb játékosok csak pislogni fognak egyik-másik dal hallatán – más kérdés, hogy a Van Halen van annyira közismert, hogy még a legfiatalabbak is hallottak bizonyára egy-két számot tőlük, csak éppen gőzük sincs arról, ki az előadó. Persze ez ne tántorítson el senkit, ha másért nem is, a zenekar munkásságával való megismerkedésre kiváló lehetőséget nyújt az új Guitar Hero. Teljes felsorolással nem fárasztanálak benneteket, de példaként megemlítem, hogy az olyan klasszikus szerzemények, mint az Ain't Talkin' 'Bout Love, a Dance the Night Away, az Everybody Wants Some!!, az Ice Cream Man, a Panama, az Unchained mind itt vannak, és a Hot for Teachert is imádjuk még mindig, annak ellenére, hogy már a World Tourban is kényeztette a füleinket.


Annak rendje és módja szerint alapos átalakításon esett át maga a menü is, a Van Halen előtt tisztelegve a készítők az összes zenekarra jellemző logót, rajzot és ábrát belezsúfolták a játékba a hangulat érdekében. Eddie Van Halen, Alex Van Halen, Wolfgang Van Halen és David Lee Roth is felbukkannak természetesen, fülig érő szájjal vigyorogják végig azt a pár órát, míg mi az oldalukon szórakoztatjuk a közönséget. Elsősorban mai megjelenésüknek megfelelően modellezték le őket, de néhány szám erejéig eredeti 70-es, 80-as éveket idéző sérójukat is visszakapják, a mi legnagyobb örömünkre. Zenakar-centrikus részről lévén szó, a koncertek helyszínei is jobban tükrözik a valóságot, így repülőgéphordozó és az egyiptomi szfinx helyett buliszervezés szempontjából esélyesebb nagyvárosokba, New Yorkba, Los Angelesbe, Rómába, Berlinbe, Dallasba látogatunk majd el, hogy elcsaklizzuk a helyiek pénzét, mondván most nagy koncert következik, aztán pedig rájövünk, hogy még nem tudunk expert+ szinten dobolni.


A Van Halenhez nem lesznek új hangszerek, és a boltok választékát átnézve olyan bundle-re sem bukkantunk, ami a korábbi játékok kiegészítőit tartalmazta volna – ez egyúttal azt is jelenti, hogy akinek ez lesz az első Guitar Hero játéka, kénytelen lesz hozzá egy másikat is beszerezni a kontrollerek miatt, hacsak nem talál az olcsóbban kapható, játék nélküli kiadásokból, amiből általában nincsenek túlságosan eleresztve az üzletek. A Metallicához hasonlóan a hangulat kedvéért vehetünk majd faceplate-et a gitárunkra, de ez igen szerény megoldás, ha azt vesszük, hogy a The Beatles: Rock Band teljesen új összeállítással rukkolt elő a megjelenésekor.
Merre tovább?
Többnyire csak találgatni tudunk, hogy merre folytatódik a Guitar Hero és a Rock Band sorozat, számos zenekar állította már, hogy saját játékot kapnak majd, s a kiadók is egyre később akarják kiadni az igazi folytatásokat. A Guitar Hero 6-ra és a Rock Band 3-ra így jó ideig várni kell, s az sem biztos egyelőre, hogy valóban készül Guitar Hero: Jimi Hendrix vagy Megadeth, és The Who: Rock Band. Green Day különrész viszont biztosan lesz, s valamikor idén kerülhet boltokba.


A Guitar Hero: Van Halen nem rossz játék, csak kár, hogy messziről lerí róla, hogy voltaképpen abból a célból készült, hogy az Activision topmenedzserei jól megszedjék magukat. Engem valójában nem zavar, ha évente akár több Guitar Hero is megjelenik, ahogy nem zavar az évi egy FIFA és a Sims-kiegészítők áradata sem, csak ne érezzem rajta ennyire a pénzszagot, mert az elkedvtelenít. A Guitar Hero 5 után ennyire pofátlanul visszalépni azért merész dolog volt, mégha a zenei válogatás meg is állja a helyét. Kíváncsi leszek a Green Day: Rock Bandre, ha azzal sikerül hoznia a Harmonixnak azt a minőséget, amit a Beatlesszel, a Guitar Hero áshatja a sírját.

21.
21.
ppgabesz
én meg megnyertem a Játékok.hu-n ezt a GH VH-t! tegnap jött meg. mondom tökjó. Kinyitom, erre látom hogy a nyitott promóciós copyt küldték ki, amit teszthez kaptak a fejlesztőktől! Az mekkora lol! nyereményjáték.. :) de egyébként nem rossz, csak kár hogykevés adal, meg hogy nagyon össze van csapva!
20.
20.
Drider
Ez a grafika a Guitar Hero II szintjén van. Ráadásul nem is a Neversoft fejlesztette... Aki 2010-ben egy 20 négyzetméteres területre ilyen grafikát produkál, ami PS2-őn még épphogy megállná a helyét, arra nem bíznék Guitar Hero címet. A GH grafikája sosem tudott lenyűgözni igazán, de a GH5 után ez nem kis visszalépés, és az igényesség nem engine függő...
19.
19.
Horvi14
erre vhogy számítottam :S
18.
18.
Raam989
Én a Rock Band 3-at várom már. Állítólag nagy reformokat vezetnek be ebben a zenés játék stílusban.
16.
16.
Kyuubi
#13: Úgy van! (ha nem számoljuk a Band Herot)



A régik egyértelműen f*szák, a World Tour még elmegy a Metallica pedig a legjobbistenszírkirályság. Inenntől romlik a sorozat. Bár egy Megadeth-es rész új motorral vissza tudná adni a hitem a sorozatban :)



Tesztről és a játéról meg annyit hogy mindkettő jó. (inkább az előbbi) Bár nem igazán stílusom a hair metal, azért az Eruption odabasz! :)
15.
15.
fojesz
#7: Ebben teljesen egyetértek, de ha úgy vesszük, a Beatles is egészen más korosztálynak zenélt. :)



#8: Látom a cikket megint nem sikerült elolvasni, de azért köszönjük.



#13: Mert neked csak az ilyen halálbaszások jók, te. :)
13.
13.
ThomasKoller
Ez a játék mikor jelent meg? Mert most nem vágom, nem a GH5 előtt?
13.
13.
ThomasKoller
Amugy meg ROCK BAND!!!!!!!!
12.
12.
InGen
#12: a GH5-ön még a számok se jók, legrosszabb rész ever :)
11.
11.
Daks
A számok miatt az összes GH-t és RB-t megéri beszerezni, nincs itt harc, meg semmi!: )
10.
10.
InGen
#8: nyilván attól lesz jobb egy játék, hogy több része van, meg több a rajongója... facepalm, ennyi elég is volt ebből a topicból :D
9.
9.
naruto88
nekem talán ez az egyik legnagyobb kedvencem a GH-k közül ugyanis a benne lévő számok 99%a tetszik és ilyenre még nem volt példa :D nem kellett azon rágnom magam hogy hú melyik számot hagyjam ki és melyiket csináljam meg mert itt mindet meg akartam csinálni
8.
8.
OldM4n
Hagyjuk már a hirókat...
7.
7.
laca009
azért használja ezt a motort mert kb. már elöbb kész volt mint a gh5... csak nálunk nem mert kint amerikába ha előre megvetted a gh5-öt akkor küldték a van hallen-t is. Ja és 6 miért az rb rulezz kevesebb része szarabb grafika kevesebb rajongó nincsen olyan hogy wolrd best rock band player meg ilyenek gh-ban meg majdenm mind meg van. és pluszba a gh már elöbb jelen volt.
6.
6.
drat576
a Van Halen nagy legenda, de szerintem a fő gamer réteg (12-35 év kb) lehet hogy nem ismeri túlzottan őket, a GH Metallicának volt értelme, de ennél nem tudom...
4.
4.
gogolbordello2
lassan lejárnak a zenei játékok ideje,túl keveset tudnak újítani bennük.
4.
4.
InGen
#4: a Guitar Hero már rég kiégett, csak sosem voltál hajlandó beismerni :)



Rock Band rulz!
3.
3.
Daks
Ez az első gitáros játék amit nem próbáltam ki. Kiégett.
2.
2.
nem lehet rossz játék ha foo fighters meg queen számok vannak benne csak az a kár hogy nem igazán hallgattam így nem ismerem a Van Halen-t XD
1.
1.
Batri
A Green Day: Rock Band-et én is nagyon várom, remélem nem t*sszák el...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...