LittleBigPlanet Vita teszt

  • Írta: Daks
  • 2012. október 8.
  • littlebigplanet vita, teszt, vita
Link másolása
Mint fény a lepkét, a kozmosz új bolygója úgy vonzza magához Craftworld minden kicsi lakóját. A frissen felfedezett égitest ezernyi rejtéllyel kecsegtet, bújj Sackboy bőrébe, és merülj el ebben a csodálatos világban. De vigyázz! A gonosz most is ott ólálkodik minden sarokban.

A játéktörténelem legaranyosabb mesehőse visszatért. Kötött bundácskája puha melegséggel teli ölelésre csábít, gomb szemei meglágyítják még a legzordabb szíveket is, nincs nála édesebb lény e világon. Kalandjain egy generáció nőtt már fel, oldalnézetes akció, elképesztő kihívások, rengeteg móka és játék, ezt nyújtja a LittleBigPlanet, mely most először Playstation Vita konzolra is ellátogatott. Légy fiú vagy lány, idős vagy fiatal, az biztos, hogy Sackboy ezúttal is le fog venni a lábadról!


Az új bolygó sötét és fájdalmakkal teli. A Bábos kiölt a planétáról minden boldogságot, fel kell szabadítanunk Karnivália népét az elnyomás alól, és legyőzni a sötét urat. Ez viszont nem lesz könnyű. Öt hatalmas világ vár ránk megérkezésünk után, La Marionettában kezdünk, groteszk figurák fogadnak, a gonosz köztünk jár. A történet veszéllyel és megpróbáltatással teli, a Tim Burton filmeket idéző bizarr hangulattól azonban a cirkuszt magunk mögött hagyva se szabadulunk, második állomásként egy szerelmes mesevilág, a The Land of Odd vár ránk.


Minden világ egyéni és különleges. Az állomásoknak saját főellenségei vannak, s mindenhol találunk egy különleges eszközt is, mely az adott pályára jellemző akadályok leküzdésében segít. Lőfegyver, csáklya, különleges erőt adó rakodókesztyű, ezek mindegyike gondoskodik róla, hogy változatos játékban legyen részünk, de térjünk vissza az állomásokhoz. A harmadik helyszín a 90-es évek VHS filmjeit idéző Jackpot City, mely sci-fi témája miatt hamar a személyes kedvencemmé vált, míg utolsó előttiként egy veszélyekkel teli üzem, a Coaster Valley mutatkozik be. Itt már keményen meg kell izzadnunk a túlélésért, kalandjaink záróakkordjaként pedig egy horrorisztikus halloweeni kastélyba látogatunk el, a Spooky Mansion lidércekkel és szörnyekkel teli kapuja mögött csak a legkeményebbek győzhetnek.


A játékmenet a korábbi részek jól bevált receptjére épül. Sackboyt irányítva csapdák ezrein kell túljutnunk, ugrálunk és rohanunk folyamatosan, a játék úgy lett felépítve, hogy a nyugodtabb, és vadabb játékosok is egyaránt élvezzék. A tökéletességre szomjazóknak lesz ideje felvenni minden buborékot és matricát, olyan rejtett zugok várnak rájuk, amire rendes ember nem is gondolna, aki viszont a rusht kedveli, az se fog csalódni, minden mozgó elem és palló úgy lett összehangolva, hogy egyetlen lendülettel túljussunk rajtuk.


Az általános pályák mellett minden világban vannak minijátékok is, melyek eldugott kulcsok felszedésével válnak elérhetővé. Toronyépítés, mozgó falak, kővarázsló, léghoki, box, tankcsata, szabadesés, zombivadászat, ha jól számoltam, akkor nem kevesebb, mint 16 ilyen kihívás vár ránk, de ott van még az Arcade mód is, melyben szintén különlegességeket találunk. Ez utóbbi komolyabb, több pályából álló játékokat nyit meg előttünk, minden világ végigjátszása után egyet. A felhozatal az Amiga és C64 időket idézi, a Super Conductorban például csövek forgatásával kell eljuttatnunk az áramot a pálya túloldalán lévő ventillátorokhoz, a Retro Vector egy űrhajós játék, míg a Taplingsban kis fekete gombócokat kell átnavigálnunk egy rémálmokba illő, életveszélyes árnyékvilágon.


A LittleBigPlanet Vita kihasználja a kézikonzol minden különleges eszközét. Az érintőképernyővel dobozokat rakosgathatunk, és húzhatunk arrébb, a túloldalt lévő touchpanellel előretolhatunk mondjuk egy háttérben lévő tárgyat, így biztosítva Sackboy továbbjutását, új matricák létrehozásához használható a kamera, sőt működik a döntögetés is. Vannak részek, ahol egy villámgyorsan mozgó járműbe kell beleülnünk, ilyenkor a Vita különböző irányokba való húzásával lehet gyorsítani, illetve lassítani, nem könnyű feladat, de rettenetesen élvezetes. Jó hír pedig, hogy hasonlóan kreatív változáson ment át a pályaszerkesztő is, ujjunkkal kell rajzolni, kreálmányunkat pedig feltölthetjük a PSN-re, hadd ismerje meg a világ mindeddig lappangó tehetségünket.


A játékmenet magával ragadó, nagyszerű móka a kis Sackboyt terelgetni, az egyjátékos kampány gyorsabb tempóban egy hétvége alatt végigtolható, de nem kell aggódni, annyi user content érkezik hozzá, hogy a világ végéig is el leszünk látva pályával. Apró érdekesség pedig, hogy van benne négyjátékos co-op mód is, így haverokkal összeállva még izgalmasabb játékban lehet részünk, s ha a baráti társaságban csak nekünk van Vitánk, a többieknek akkor se kell feleslegesen a nyálukat csorgatniuk. A pass’n’play módnak köszönhetően egy-egy körre mindenki kipróbálhatja magát Karniváliában, emlékezetes lesz, ebben biztos lehet minden hitetlenkedő.


Panaszunk a minőségre se lehet. A látvány szuper, a fények és a színek nagyon szépek, az öt különböző témájú játékvilág annyira hangulatos, hogy azt kívánjuk, a kaland bárcsak örökké tartana. Az irányítás jó, a karakter ennivalóan szedi a kis lábait, a zenék és a hangok pedig szintén nagyszerűek lettek. A The Land of Odd pályán például egy gyerekkórus dúdol nekünk folyamatosan, én is azon kaptam magam nem egyszer, hogy éneklem a dalocskákat, mit mondhatnék, úgy ahogy van, lehengerlő az egész.


A LittleBigPlanet Vita közel hibátlanra sikerült, aranyos és élvezetes, rettentően jól néz ki, imádtam minden másodpercét. Ha megvetted a Sony új kézikonzolját, akkor ez kötelező darab rá, a rajongóknak végezetül pedig jöjjön egy jó hír. Sackboy kalandjai nem érnek véget, november 7-én érkezik Playstation 3-ra a LittleBigPlanet Karting, utána pedig egészen biztos, hogy lesz harmadik rész is. Csak győzzük kivárni, nem igaz?

Kapcsolódó cikk

9.
9.
csöszy
Én tiszta ingyen kaptam ajátékot az 576-ban 58.000 volt a vita az LBP csomag 60.000-volt memoría kártyával(csak telepitő kódt kapunk hozzá hogy ingyen telepithesd akinek nincs master card ja az elcseszet 2.000FT-ot)
8.
8.
markoci555
6.
6.
p3ti
Szerettem az előző részeket Ps3mon , remélem a nagy gép is kap nemsokára valami folytatást
5.
5.
Yanez
#4: Hát egy bizonyos játékért tényleg nem éri meg.De ott van mondjuk még az Uncharted,CoD,Assassins Creed és még vannak gémek.Meg még fognak jönni majd exklúzivek.
4.
4.
KeXxX
"A játéktörténelem legaranyosabb... 'és legerősebb' mesehőse visszatért" :D
Egyébként jó teszt lett, szívesen kipróbálnám. de ezért nem vennék vitát.
2.
2.
Yanez
Még annyit,hogy bár a negativumokban ott van,hogy az előző részekhez képest nincs sok meglepi,szerintem a műfaj kedvelőinek épp ez a pozitivum,hogy a stuffban nincs meglepi,mert nem is kell,ergo az előző rész szinvonalát kivánják viszontlátni,mindenféle meglepetések nélkül.Ha mégis lenénnek,oké.Ám nem hiszem,hogy egy LBP rajongónak hiányoznának.
1.
1.
Yanez
Ez mind lehengerlően hangzik,az egyedi irányitás és a fasza kis játékmódok!Ez egy különlegesen beszerzendő darab a Vita tulajoknak!Kár,hogy én nem rajongok annyira a LBP gémekért.De az biztos,hogy a Sony handheld tulajok egy életreszóló élményt kapnak a pénzükért!Ügyik!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...