Puppeteer villámteszt

  • Írta: zoenn
  • 2013. szeptember 29.
  • ps3, puppeteer, teszt
Link másolása
A SCE Japan platformjátéka egy merően szokatlan cím, s egyben minőségi darab. Éppen ezért kell magunkhoz szorítani, becézgetni, dédelgetni és megbecsülni, elvégre az őszi dömpingben könnyedén elsétálhatunk mellette.

A Puppeteer a first-party címek minden jellegzetességét magán viseli. A műfaj szerelmesei az idei évben el vannak kényeztetve: számos klasszikus remake és a Rayman új kalandja után most itt a legújabb PS3-exkluzív, amit a Japan Studio rakott össze. A srácok jó szokásukhoz híven szeretnek kísérletezni, más oldalról megközelíteni a kőbe vésett szabályokat. Egy bábszínház komor, ám elragadó világa elevenedik meg előttünk, amely csak elsőre tűnik békésnek, néhány perc játék után leszögezhető, hogy egyáltalán nem ajánlható az éretlen közönség számára. A felfedezés élménye, a zökkenőmentesen átalakuló díszletek igazán maradandó élményt nyújtanak a műértők számára.


Az első percekben megismerhetjük Moon Bear King háttértörténetét, aki voltaképpen egy istenség és egy kifordult bábszínházban él. A Puppeteer narratívája meggyőző és érdekes, a világ pedig sötét és szívszaggató, s nem nélkülözi a feketehumort és a beteg iróniát sem. Az az érzésem támadt, mintha a Disney mesék kifordított másával lenne dolgom. Ráadásul minden szereplő valamilyen módon bevonja a közönséget is, beszélnek hozzánk, kikacsintanak, s olykor a nézők felnevetnek. Mintha a depressziós Kemény Henrik beszívott volna, s egy groteszk tripet meglovagolva olykor leteremtené a nézőket. A Puppeteer narrátorának száraz, gúnyos hangszínje tökéletesen kiegészíti a képernyőn látottakat.


A játékban egy fiatal fiút, Kutarót irányítjuk, kinek lelkét elrabolta Moon Bear King, s egy bábtestbe zárva testőrként szolgálja a gonosz királyt. Sorsa látszólag reménytelen, bárki, aki ellenszegül az uralkodónak, azt megkínozzák vagy megölik. Kutaro is a rövidebbet húzta: fejét leszakították, testét pedig félredobták, ám hősünk különleges. Úgy dönt, hogy inkább a Holdistennőt szolgálja tovább, s elhatározza, hogy megbuktatja a Moon Bear Kinget és a trónra a jóságos istennőt ülteti. A cél eléréséhez hét holdkő-szilánkot kell összegyűjtenünk, amiket a király minden hájjal megkent tábornokai őriznek. Legfőbb fegyverünk a Cerberus névre hallgató ollónk, a küldetés során pedig hét színes, ám különösen veszélyes színdarab vár ránk, tökéletes zenei aláfestéssel, aminek végén megmentjük a világot és visszatérünk a Földre. A hét fejezet egyenként három felvonásból áll, a végükön egy-egy tábornokkal s mindenhez hozzájön még 21 bónusz pálya is. Utunk során hozzánk hasonló elrabolt lelkekkel találkozunk, akiket felszabadíthatunk. Persze lesznek segítőink is. elsőként itt van a koszos macska szelleme, Yin-Yang, aki a levegőben lebegve végigkíséri utunkat, s a PS Move-val is irányíthatjuk. A tereptárgyakat deríti fel előttünk, s szorgosan gyűjti a holddarabkákat. S ott van még a pimasz naphercegnő, Pikarina is. Kezdetben még nem tudjuk, hogy a holdboszorkánynak is a hét szilánkra fáj a foga, de szerencsére megtanítja Kutarót az alapokra és az új képességek használatára.


Függetlenül attól, hogy a Kutaro feje hiányzik, ez a hiányosság nem jelent különösebb akadályt. Hősünk ugyanis képes új fejeket rakni a nyakára, s cserélgetni azokat az adott helyzetnek megfelelően. Több tucat különféle kobak található a játékban, melyek között vannak állatfejek, olyan ételek, mint a karfiol, vagy a hamburger, de elborult darabokban sincs hiány: vannak hajómodellek, fogaskerekek, horgászbotok is. Bár nem minden fej ad különleges tulajdonságokat, de a választék még így is lehengerlő. Egyszerre három kobakkal szerelhetjük fel Kutarót, ha sérülést szenvedünk, akkor elhagyhatjuk az egyiket. Ha mind a három fejünket elveszítjük, akkor fűbe harapunk. Minden pályán száz holdkő darabot zsákmányolhatunk, ha összegyűjtjük azokat, akkor kapunk egy új életet. A holdistennő korábbi bajnokainak fejét meglelve megkapjuk azok speciális képességeit is: a pajzzsal blokkolhatjuk a lövedékeket, a kalóz kampójával manipulálhatjuk az egyes tárgyakat, a nindzsafejjel pedig bombákat szórhatunk, s így tovább.

A japánok már a spájzban vannak

A SCE Japan Studio a konzolgyártó egyik legnagyobb belsős csapata, 1999-től ontja magából a patinás játékokat. A brigád nevéhez fűződik az Ape Escape-, a Siren- és a Patapon-sorozat is. Már hozzá tartozik a Team Ico is, melynek az ICO-t és a Shadow of the Colussus-t is köszönhetjük. Idén öt játékot készítenek/készítettek: a Puppeteer mellett a melankolikus hangulatú Raint, a Soul Sacrifice-t, a Destiny of Spirits-et, illetve a PS4-re érkező Knacket is.  



A játékmenet zseniális, folyamatosan új képességeket szerzünk, mindig tartogat valami újdonságot a Puppeteer. Például minden szinten találunk ún. Curtain névre keresztelt kihívásokat, melyben gyorsan változik a pálya arculata, nekünk csak a ritmusra kell ráállnunk a teljesítésük közben. Ez könnyű feladat, tekintve, hogy az irányítás sima és kézre álló. A mozgás az ugrás és a futás egyvelegéből áll, s közben az ollónkkal kell elvágnunk bizonyos objektumokat. Ha például füst hömpölyög egy hordóból, csak vágjuk el a füstöt szimbolizáló papírmasét (mert ugye a színházi kellék papírból van), s meglovagolhatjuk azt. Az ugrándozás persze jó reflexeket követel meg, rengeteg a mozgó platform és a csapda, ám minden logikusan felépített, s nem leszünk sürgetve, a saját tempóban haladhatunk előre – egészen a főellenségekig, akiket csak okos taktikával győzhetünk le. 


Vizuális szempontból a Puppeteer lenyűgöző: a színházi hangulat teljesen elvarázsol, a fény-árnyék hatások káprázatosak, a karakterdesign a klasszikus japán bábjátékokat idézi, persze a nyugatiak számára is fogyasztható formában. A mozgás hipnotikus, dinamikus, mégis megmaradt a marionettekre jellemző vontatottság. Ezt bizony látni kell mozgás közben! A környezet változatos és lehengerlő: találunk itt sötét kastélyokat, kalózhajókat, trópusi szigeteket és vadnyugati stílusú szinteket is, természetesen egyedi szereplőkkel. A hangok és s zenei darabok tökéletesen követik a képernyőn látottakat, ilyen kvalitású platformcímmel idén csak a Rayman Legends esetében találkoztunk. A Puppeteer közel áll a tökéletességhez, a fejtörők okosak, maga a játék kellő kihívást nyújt, ugyanakkor végig szórakoztató marad. Leülünk elé, élvezzük, s mindig új arcát mutatja. Az egyedülálló művészi stílus és a csiszolt játékmenet az idei év egyik legjobb darabjává teszi, s megérdemli a teljes reflektorfényt.

11.
11.
DarkLord
Kikölcsönöztem az új PS Plus Extra szolgáltatás révén ezt a játékot és azt kell mondanom, így 44 éves fejjel is az egyik legjobb játék amivel játszottam. Gyakorlatilag a játéknak egy üresjárata nincs. Kellőképpen beteg a megjelenítés most is brutálisan jó nemhogy, mikor megjelent, a játékmenet a helyszínek. Full egyben van ez az alkotás!
10.
10.
DON GONDOCS
Hát nem bántam meg a vásárlást, téllleg agyon jó játék.
9.
9.
metercsiken
#3: Naná, hogy az! : )
Amint tudom be is szerzem!
8.
8.
iTomi13
Sziasztok az lenne a kérdésem, hogy az utóbbi időben ha iPhoneal nézelődök az oldalaon, nem jelennek meg a videók, de csak itt. Van valami tippetek, hogy mi lehet ennek az oka?
7.
7.
markoci555
#6: na az nagyon jó, köszi :)
6.
6.
Racsni1987
#5: konkrétan úgy van, hogy amelyik fej van nálad, az nyithat meg bizonyos bónusz pályákat. normál pálya 21 bónusz pálya szintén 21. De csak 3 lehet egyszerre, és ezért előfordulhat, hogy a pályák felét nem tudod megnyitni emiatt, más szóval tudnod kell, hogy mikor melyik fejre van szükséged, de ez így nem poén, mert akkor előre lelövöd a spoilert, más szóval többször végig kell játszani spoiler elkerülése végett. Plusz a fejek gyűjthető kristályokat és rejtett zugókat platformokat nyit meg!!!
5.
5.
markoci555
a fejeknek van szerepük az előrejutásban? bár ha belegondolok szemétség lenne ilyet belerakni
(arra gondolok, hogy elhagyod akkor nem tudsz továbbmenni)
4.
4.
Trapyd
Mintha egy Tim Burton filmet néznék. Állat.
3.
3.
trion96
"s egyben minőségi darab." Ps exclusive-ok nál alap dolog :D
2.
2.
ikaralyos01
#1: A látszat ellenére ez nem csak egy nőknek való cukiság.. Magadnak vedd meg! Hidd el be..arsz annyira jó :D
1.
1.
p3ti
Tiszta Little Big Planet, nagyon tetszetős. Ha asszonynak lesz rá kedve akkor megveszem
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...