Devil May Cry 5: Special Edition teszt

Link másolása
Szebb grafikával és DLC-kkel megtámogatott speciális kapott a 2019-ben megjelent Devil May Cry 5 az új konzolok megjelenésének örömére. Bár nyomott áron adják a pakkot, már messziről sem tűnt az év bizniszének az új változat.

Mostanában jó hangulat lehet a Capcomnál: legnagyobb sorozataik, mint a Monster Hunter, a Resident Evil vagy a Devil May Cry is sikeres időket élnek. Míg az első esetében a Monster Hunter World, a másodiknál pedig az újító hetedik rész, valamint a remake-ek hozták el a széria új aranykorát, addig az utóbbinál a tavaly márciusban megjelent Devil May Cry 5 vette le a rajongókat a lábáról. Nem csoda tehát, hogy az új generációra is több fronton készült a japán vállalat. Miközben már úton van az új Resident Evil-epizód, a DMC-rajongóknak egyelőre az ötödik rész felújított változatával, az úgynevezett Special Editionnel kell megelégedniük.

 

A 2019 márciusában megjelent Devil May Cry 5 egy igazi szerelmeslevél volt a sorozat rajongói számára. Az enyhén szólva is megosztóra – bár ettől eltekintve szórakoztató – 2013-as reboot után a rajongók kétségbeesve várták, hogy a Capcom mikor tér vissza sorozat jól megszokott alapjaihoz, a japán cég pedig hallgatott a fanokra – és természetesen a pénzre –, így a sorozat eredeti megalkotója, Hideaki Itsuno direktorálásával készült el az ötödik rész.

A történet ott vette fel a fonalat, ahol az idén már tizenkét éves negyedik rész befejeződött, így sok régi karakter visszaköszönt az ötödik felvonásban is, valamint a játékmenet alapjai is megmaradtak. Ettől függetlenül az újításoktól sem riadt vissza Hideaki Itsuno és csapata: az új játszható szereplő, V (nem, ez nem a cyberpunkos V), valamint az általa képviselt stratégiázósabb játékmenet kiválóan dobta fel a Dante-Nero kombóval megszokott csetepatékat.

Habár a pályák kialakítása és a történetvezetés is hagyott némi kívánnivalót maga után, a lényeg, a kombókon alapuló akció még ennyi év után is piszok élvezetes volt. Ráadásul amellett, hogy a DMC-sorozat hírhedt nehézségét is megtartották, a visszafogottabb Human-móddal az új vagy éppen kevésbé türelmes játékosokat is be tudták húzni.

Őszintén, picit bajban vagyok, hogy mit írjak a Devil May Cry 5: Special Editionről, mert nem sok újítással készültek a fejlesztők. A szintén általam tesztelt Observerhez hasonlóan a Capcom is szembement a trendekkel, és a mostanában divatos és nem mellesleg pénztárcabarát next-gen javítás helyett új kiadással készültek PS5-re és Xbox Series-konzolokra. Bár nem teljes áron vesztegetik ezt a speciális kiadást, a 40 eurós árcédula nem nevezhető éppen visszafogottnak.

A legnagyobb újdonság természetesen a grafikai tuning, ami, kár lenne tagadni, tényleg nagyon jól sikerült. A DMC 5 az egyik első cím konzolon, ami kihasználja a ray tracing technológiát, így PS5-ön és Xbox Series X-en (sajnos a kisebbik Xbox-konzol kimarad ebből a buliból) valósághűbb tükröződéssel és szebb bevilágítással találkozhatunk. A videók sajnos nem adják elég jól vissza mennyit dob ez a játék látványvilágán, bár generációs különbségekről azért továbbra sem beszélhetünk.

A ray tracing bekapcsolásával sajnos le kell mondanunk a 4K-ról, a stabil 60 fps-hez pedig érdemes a játék menüjében a performance-üzemmódot választani, mely 1080p-re korlátozza a felbontást. Ettől függetlenül megéri beáldozni az élesebb képet, mert tényleg látványos, eddig soha nem látott effektorgiában lehet részünk. Bár sajnos megfelelő eszköz hiánya miatt nem volt lehetőségem kipróbálni, de a játék támogatja a 120 fps-es módot is, ami egy ilyen cím esetében szintén sokat dobhat a játékélményen.

Mindezek nagyon szép és jó dolgok, de abban egyetérthetünk, hogy a fenti tuningok bőven belefértek volna egy sima javításba is - tehát mit nyújt még a Special Edition? Az a helyzet, hogy nem sokat, és az új játékelemek is inkább a rajongók számára lesznek érdekesek. Egyrészt a csomag tartalmazza az összes eddig megjelent DLC-t, de mivel a címhez nem érkezett komolyabb (értsd: történetmóddal felvértezett) csomag, ez aligha magyarázza az árat.

Emellett kaptunk egy Dark Knight nevű mókát, amit nagyjából a DMC 5 hordamódjaként lehetne legegyszerűbben körülírni, valamint befutott a turbómód is, melyet állítólag még a harmadik részhez akartak elkészíteni a fejlesztők – ez 20 százalékkal gyorsítja meg a játékot, szóval a brutális nehézség és az ínhüvelygyulladás garantált. Végül, de nem utolsósorban kaptunk egy teljesen új karaktert is, a sorozatból már ismerős Vergilt. Hatalmas ballépés azonban, hogy új pályákat, sztorit nem kreáltak hozzá a fejlesztők, vagyis a már megismert sztoriküldetéseknek ugorhatunk neki újra vele. Ez egy abszolút olcsó és lusta megoldás, mindenképpen többet érdemelt volna a karakter ennél!

Szívesen sorolnám tovább, hogy mennyi újdonságot gyömöszöltek bele a Devil May Cry 5: Special Editionbe, de az a helyzet, hogy ennyit sikerült csak a Capcomnak összeollóznia. Ez még 20 euróért kevés lenne, nem hogy 40-ért. A régi motorosok már tuti megvették a játékot, így nekik abszolút nem éri meg beszerezni a Special Editiont, az új játékosoktól meg pofátlanság ennyit elkérni egy lassan kétéves címért. Szomorú látni, hogy míg a konzolgyártók és a kiadók nagy része próbálja a generációváltást minél felhasználóbarátibb módon megoldani, addig többen még mindig a jó öreg pénzlehúzós módszerekhez nyúlnak. A Devil May Cry 5 egy kiváló játék, és remek látványt nyújt az új konzolokon, de ilyen árcédulával egy rablás a csomag.

A Devil May Cry 5: Special Edition PlayStation 5-re, valamint az Xbox Series X/S konzolokra jelent meg. Mi az erősebb Xboxon teszteltük.

Kapcsolódó cikkek

7.
7.
Onion
Nagy csalódás lett ez a folytatás. Ezért nem vagyok kiváncsi special edisonra. Mert pofátlan pénzt lehuzás az egész: olyan játszható karakterért fizetni. Aminek most sem kapot új fegyvereket vagy új megnyitható ruhákat. Nem kapot saját történetet vagy új pályákat. Plusz + Ez nem régi DMC folytatást. Hanem DmC reboot folytatása, régi DMC világával. Capcom ennyire akarták volna folytatni DmC rebootot, akkor azt kellet volna ilyen grafikával folytatni. Számomra régi DMC játékot anime stílusávall jobban szerettem és sokkal jobb volt.
6.
6.
Zelgadis187
Hát igen amikor bejelentették a DMC-t elszomorodtam hogy kinyírták vele az egyik kedvenc játékomat aztán mégis szerintem az lett az egyik legjobb rész ha nem a legjobb.Ez se rossz de a bogarak meg gyíkok fantáziátlan ellenfelek az említett DMC-hez képest.
5.
5.
kebi90
Vergil egy külön részt kaphatna. Nem csak sztoriszálat.
3.
3.
A Fénybenjáró
Én nem értek egyet az előző kommentelőkkel, ugyanis szerintem teljes mértékben hangulatos és pörgős játék lett az 5. rész, bár szerintem sem ez a legjobb DMC. Viszont kétszer megvenni ugyanazt a játékot, szinte ugyanolyan grafikával és zéró újítással vagy plusz tartalommal, szerintem is pénzkidobás. Viszont aki még nem játszott vele, annak lehet, hogy megéri.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...