Peter Molyneux megint életműdíjat kap

Rövid időn belül két életműdíjjal is gazdagodik minden idők egyik legismertebb játéktervezője, Peter Molyneux. Ahogy arról már beszámoltunk, kitüntetik az idei Game Developers Choice-on, és mint kiderült, a brit filmakadémia Fellowship díját is megkapja. Valljuk be: nem ok nélkül.

A brit filmakadémia (hivatalos nevén a British Academy of Film and Television Arts, azaz a BAFTA) ugyan már 1998 óta díjazza a legjobb videojátékokat, viszont csak 2007-ben fordult elő először, hogy egy játékipari nagymester kapja meg a Fellowship nevű életműdíjat. Akkor Will Wrightot érte ez a megtiszteltetés, majd egy év szünet után, 2009-ben Nolan Bushnell, az Atari alapítója, 2010-ben pedig a Shigeru Miyamoto, a Mario- és a Zelda-játékok atyja következett.

Idén sem akárki állhat majd fel a pódiumra köszönetet mondani: az egyik 2011-es életműdíjat Peter Molyneux, a Bullfrog alapítója kapja. A mester 25 éve van a szakmában, s bár szeret nagyot mondani, a játékosok végül mindig megbocsátanak neki, elvégre az ő felügyelete alatt készülő játékok nem igen szoktak rosszul sikerülni.

A Bullfrogot 1987-ben alapította, amit 10 évvel később az Electronic Arts felvásárolt. Ekkor szegődött a Lionheadhez, ahol ma is dolgozik - igaz, ezt a csapatot végül a Microsoft kebelezte be. Molyneux nevéhez olyan címek fűződnek, mint a Populous, a Theme Park, a Dungeon Keeper, a Black & White vagy a Fable.

A dizájnert az idei GDC-n is életműdíjjal jutalmazzák.

9 komment - szólj hozzá!