Megtámadták a Sony Online-t is, 24 millió érintett

Nagyon úgy tűnt, hogy helyreáll a rend a PlayStation Network körül, elsőként a japán szerverek indultak újra, mikor kiderült, hogy a Sony Online Entertainmentet is támadás érte: 24.6 millió hozzáférés vált a hackerek martalékává. Az érintettek kártérítést kapnak.

Hozzávetőlegesen mintegy 24.6 millió felhasználó személyes adatát lopták el feltehetően még a PSN elleni támadás részeként egy 2007-es, elavult adatbázisból, olvasható a SOE nyilatkozatában. A hackerek összehangolt támadást indítottak a Sony Online Entertainment ellen, mely a cég PC-s és PS3-as MMO-iért felel. A játékok - így többek között az Everquest, a Vanguard és DC Universe Online - szerverei tegnap óta állnak.

"Az információk egy elavult adatbázisból szivárogtak ki, mely magában foglal mintegy 12,7 ezer nem USA-beli bankártyaszámot (a hitelkártyák biztonsági kódját nem) és 10,7 ezer beszedési megbízást az Ausztriában, Németországban, Hollandiában és Spanyolországban nyilvántartott ügyfeleinktől" - tették hozzá.

Az ellopott felhasználói fiók magában foglalja a tulajdonos nevét, címét, e-mail címét, születésnapját, nemét, telefonszámát, felhasználónevét és feltört jelszavát is. A 10,7 ezer osztrák, német, holland és spanyol ügyfél bankszámlaszámát, ügyfélnevét, fióknevét és ügyfélcímét is magukévá tették a hackerek, akik célja egyöntetűen a haszonszerzés volt.

Amint a Sony fülébe jutottak a fenti információk, azonnal leállították a PSN összes szerverét és szolgáltatásait, miközben folyamatosan felülvizsgálták és korszerűsítették annak minden online biztonsági rendszerét.

"Soha nem látott mértékű cybertámadásnak" hívták a japánok az ominózus esetet.

A Sony minden érintett felhasználónak külön emailt küldött, hogy felfedje a lopás tényét. Minden játékos kártérítésben részesül a szerverleállás okozta játékkiesésért, akik előfizettek bizonyos prémium szolgáltatásokra, azoknak a cég 30 nappal meghosszabbítja az előfizetését. A Sony Online-nak ígéretes tervei vannak a DC Universe Online-nal és a Free Realmsszel is.

156 komment - szólj hozzá!