Vége: nem kell majd Online Pass az EA-játékokhoz

  • Írta: fojesz
  • 2013. május 16.
  • Bejelentés
Link másolása
Az Electronic Arts egyik fejese megerősítette: nem véletlen, hogy a Fuse-hoz már nem kell Online Pass, a kiadó ugyanis lemondott a használt játékok adásvételét korlátozó rendszer használatáról.

John Reseburg, az EA vállalati kommunikációjáért felelős igazgatója a GamesBeatnek árulta el, hogy a kiadó kinyírja az Online Pass-rendszert: "Így van, nem használjuk többet az Online Passt, egyetlen új címünk sem épül majd rá." Mint mondta, a játékosok negatív reakciói miatt döntöttek így.

Az Online Pass eleinte nagy port kavart, mert egyértelműen a használt játékok adásvételét korlátozta, hiába próbálták ezt elkendőzni a kiadók. A lényege az volt, hogy a játékosoknak regisztrálniuk kellett a játék mellé kapott egyszer felhasználható kóddal, ehhez kötötték az online funkciók használatát. Ha valaki másodkézből szerezte be a címet, külön kódot kellett vennie, általában 10 dollárért, ha online akart multizni.

Az EA az első között vezette be ezt a rendszert, később pedig több másik cég is átvette. Az már korábban kiderült, hogy a Fuse nem használ majd Online Passt.

80.
80.
Quent1n
#79: Egyébként még ha nem is feltétlen értettük meg egymást üdítő volt egy értelmes eszmecserét folytatni személyeskedés stb. nélkül.
79.
79.
Quent1n
#78: A szoftverek igazából semmihez sem hasonlíthatóak ilyen téren szerintem. Pl. egy kocsi az tényleg a tied, megveszed szétflexeled átépíted stb. aztán eladod, azzal tényleg azt csinálsz amit akarsz és nem fog hápogni a gyár, hogy te szétszedted és átalakítottad maximum az utakra nem engedik ki. :D Talán az a helyes ha azt mondjuk korlátozott a tulajdonjog a szoftvereknél, érthető okokból.

Az a baj, hogy ha azt mondjuk "azt csinálsz vele amit akarsz" van aki elhiszi és utána megy a melldöngetés, hogy de hát bármit szabad. :) warez = lopás egy másik hírnél volt téma nem tudom olvastad e, komoly volt :)
78.
78.
Belerofon
#77: Egyértelmű,hogy a törvény által létrehozott szabály szerint és normális kereten belül azt csinálhatsz a tulajdonoddal,amit akarsz.Elvégre pont én hoztam fel ezt a jogi témát is arra vonatkozóan,amit még nem veled vitattam,hogy miért is nem lopás és miért legális a játékszoftver eladása.Igy értettem,hogy "azt csinálsz a tulajdonoddal amit akarsz"de arra nem gondoltam,hogy még külön ezt a mondatot is ragozzam:D..Tény,hogy semmivel nem csinálhat az ember azt amit akar..Ez alapvető...Nem szorul magyarázatra:)

De amúgy igen,én is azt hiszem,hogy értelmesen tudtunk eszme cserét folytatni.





77.
77.
Quent1n
#73: "Kéretik ebben az esetben korlátozva tekinteni eme mondatra,hisz ha tényleg azt csinálnánk mindennel amit akarnánk,akkor káosz lenne a földön!" De akkor fejezzük már ki magunkat pontosan főleg, hogy az oldalon sok a fogalmatlan a témával kapcsolatban :) valakik szerint warez = lopás és társai szóval van itt minden. :) pl. sokan vaterán úgy árulnak céges 100db-os hp windowst, hogy azt írják oda az eredeti és jogtiszta meg ilyen hülyeségek. És akkor a Steam account tuti helyről és társairól nem is szóltam..

Szeretem a viccet értem is de úgy gondoltam ez esetben ezt rendesen megvitatjuk és ez azért sikerült is én pl. az EU-s cuccról nem tudtam ezt jó, hogy mondtad ezek nagyon gumi törvények.

névtelenség: na akkor lenne it káosz :D már egy szerkesztés gomb is tudna kavarodást okozni :D
76.
76.
Belerofon
#75: Végülis....így is kilehet magát fejezni az embernek.

Igazad is van,holnap fejbe is vágom a főnököm egy idézetes kötettel.:D

Hátha rajtam múlna,akkor megtenném ezt érted.:)

Különben tetszett az is,amit előzőleg linkeltél.:)

75.
75.
névtelenség
#74: Adtok egy képek beillesztése opciót a kommentekhez és elleszek, mint néger a jégen. Ennyi...
74.
74.
Belerofon
#71: Nyissunk egy "bölcs mondások/idézetek" blogot kicsi rózsaszínű kutyapocok?
73.
73.
Belerofon
#72: Istenem....Figyelj én értelek..:DHa a te gondolkodásod szerint értekezünk,akkor bizony nem csak itt játékfalván,hanem az élet többi részén is sok mindent nem lehetne.:)Én a témánál maradtam,de értem amit mondasz,ezt korábban is írtam,hogy értem mit mondasz,de a te gondolatmeneteddel annyira el lehetne kalandozni,hogy már köze nem lenne ehhez a főcikk témájához.

Figyelem!

"Azt csinálsz amit akarsz"

Kéretik ebben az esetben korlátozva tekinteni eme mondatra,hisz ha tényleg azt csinálnánk mindennel amit akarnánk,akkor káosz lenne a földön!

Nah..:D

Eszméletlen vagy.:D
72.
72.
Quent1n
#70: Te nem értetted meg. Az alaptézis az volt, hogy " Ha le emelsz a boltok polcairól egy játékszoftvert,odamész a pénztárhoz és kifizeted,utána azt csinálsz vele amit akarsz.." Ez pedig NEM igaz ezt most te is megerősítetted. :) Nem arról van szó, hogy adhatod el nem tudom mit nem értesz rajta. :P
71.
71.
névtelenség
https://i.chzbgr.com/maxW500/7464277760/h58AE9E61/

Most, hogy elvonult a shitstrom...
70.
70.
Belerofon
#69: Nem én erőltetem,ezt nem én találtam ki..Nem világos?:D

És hagyjuk már a warezolást,meg a kiirásokat,nem éppen erről szól a fáma,hanem arról,hogy pl. ha megveszel egy szoftvert,eladhatod akárkinek és bárhogy,online avagy bemész egy üzletbe és ott,vagy becseréled...Az,hogy kiirod és árulod,az mindig is illegális volt,de ez absolute nem ide tartozik.
Látom nem sikerül sehogy az életbe megérteni ezt az egészet.
69.
69.
Quent1n
#67: ",utána azt csinálsz vele amit akarsz.." Ez továbbra sem igaz, nem értem ezt minek erőlteted. Semmiféle jogot nem kapsz a szoftverkód módosítására és terjesztésére. Nem csak az tartozik a tulajdonjogba, hogy eladhatod és szétverheted. Nagyon nem csinálhatsz azt egy játékszoftverrel amit akarsz, vagy akkor vedd meg a Mass Effectet, programozd át, írd ki 10 példányban és kezd el a vaterán árulni mert ezek szerint a szoftver a te tulajdonod és azt csinálsz vele amit akarsz. Vagy mégse? :) Na pontosan erre próbáltam rávilágítani.

Kódos megoldással meg semmi gáz nem volt, mert amelyik játékhoz nem volt online pass az olcsóbb is volt ergo nem tudom mire föl nyafogtak oly sokan. Egyébként meg csak az EA szüntette meg jelzem és nekik meg most úgy kell a az imidzsük javítása mint egy falat kenyér.

Egyébként meg ha pl. egy dobozos játék pl. Steam fiókos (ld CoD Black Ops 2) akkor annak a fióknak az adásvételét már bizony nem engedélyezik ergo a hajadra kenheted, hogy azt csinálsz a játékkal amit akarsz. http://store.steampowered.com/subscriber_agreement/

Szóval ez korántsem olyan egyszerű, hogy "azt csinálsz vele amit akarsz" csak erre szerettem volna rávilágítani. :)
68.
68.
Belerofon
#67: "nem legális"

nem illegális,bocsánat..
67.
67.
Belerofon
#64: Ha le emelsz a boltok polcairól egy játékszoftvert,odamész a pénztárhoz és kifizeted,utána azt csinálsz vele amit akarsz..Eladod,szétvered,elcseréled,mint ahogy Norbi is írta,hiszen saját tulajdonná válik.NEMCSAK JOGOT KAPTÁL HOZZÁ!
Ilyen hátborzongató licensz feltételt,hogy amiért megdolgozol,nem egészében a tied,nem engedélyezett a törvény!..Nem zártak be több százezer,talán millió használt kereskedési üzletet és miegyéb...

A kódokat meg felejtsd el..

A felső hirből idézem.:

"a kiadó ugyanis lemondott a használt játékok adásvételét korlátozó rendszer használatáról."

Ez a kódos megoldás nem ütközött semmilyen jogi irányelvbe és mivel látták is,hogy nem sok értelme van és sokan nyafognak(persze jogosan!!)Ezért megszüntették.Nem kell ezen semmit témázni,ha vesz valaki használt játékot eladhatja,nem lopás és nem legális,hiszen a saját tulajdona!!.Tényleg nincs mit ezen szónokolni és továbbragozni.

66.
66.
65.
65.
NaughtyDani
Akkor a bf4-hez sem kell?
64.
64.
Quent1n
#63: Nekem spec Adobe szoftvereim vannak névre szóló licencel Adobe szerint mindenképp :)

Most akkor hivatalosan mi szerepel ide vonatkozólag az EU törvényeiben? Illetve mi a mi törvényeikben?

Szoftverek esetében szerintem egy percig sem lehetne kérdés, hogy a termék azé e aki megveszi mert nem, hisz ha a kód is a tulajdonába kerülne (ami maga a szoftver) akkor az is beletartozna, hogy szabadon módosítja, terjesztheti stb. Innentől kezdve pedig gyakorlatilag legális lenne átalakítani (és direkt nem a feltörni szót használtam) és feltenni ncore-ra. Szóval valami korlátozás csak kell mert ha ha azt mondjuk a tulajdona akkor elvileg bármit szabad én így értelmezem. Vagy nem? :) Vagy korlátozott tulajdonjog?

Egyébként én most ezt találtam a továbbadásról: "a továbbadónak garantálnia kell, hogy a szoftver használatát a maga részéről megszűntette (az eladó írásban szavatolja, hogy ő maga megszüntette a továbbadott szoftver használatát, vagyis a korábbi licencjogosult feladja uralmát a mű adott példánya felett)."

http://www.jogiforum.hu/blog/2/101 -> nem rossz kis írás

Az biztos, hogy ez nem egy egyszerű kérdés nem csoda, hogy a törvények is változnak és nem is feltétlen könnyű kiismernie magát bennük az egyszerű usernek.
63.
63.
Belerofon
#62: Nézd én értelek.Most elkalandozhatnánk különböző cégek legkisebb legnagyobb szoftvereihez,még az olyanokhoz is eljuthatnánk,ami névre szóló,mint amit te is írtál.

Maradjunk a téma felületén és az Eula licensz feltételeknél.

Ez a kiadók által létrehozott és a törvényt sokszorosan körbe kerülni szándékozó feltétel,amit addig fejlesztgettek,még valamennyire nem tökéletesre sikeredett,de még most sem az.Próbáltak egy olyan feltételt behozni ebbe a licenszbe okosan,hogy ne vételnek és ebből kifolyólag SAJÁT tulajdonnak minősüljön a felhasználók által kifizetett termék,hanem annak minősüljön,hogy csak úgymond hozzáférést engednek nekik.Ezt ügyesen kivitelezték,majdnem ügyesen,csak ez nagyon sok jogi precedensbe ütközött.És ez szépen el lett utasítva.

Szóval a lényeg..Itt nem a licensz hozza a törvényt,hanem a törvény már létezik és azt nem lehet megkerülni semmilyen módszerrel.Szép is lenne,ha ez így működne.
62.
62.
Quent1n
#61: Tapasztalatból mondom.. Van egy PS, Cubase vagy bármilyen más nagyobb értékű szoftvered ami névre szóló licencel rendelkezik akkor ott az adásvételi simán játszik, szóval mosolyoghatsz ha gondolod de úgy 100%-ig tiszta egy ilyen típusú szoftver eladása. :) Plusz erről vonatkozólag nem írtál semmit, hogy mint mond az EU. :)

Nem tudom dolgoztál e már ilyen szoftverekkel eredetiben normális cégnél de bizony ez egyáltalán nem árt mondjon a drágalátos EU akármit. Sokan példálóznak az EU törvényeivel csak sajnos az sokszor messze van ám.

Ha meg azon mosolyogsz, hogy a tulajdona lesz e a szoftver azt végképp nem értem mert nem lesz az. Eladhatod, széttörheted de sokszorosítani és módosítani nem engedélyezett pl.
61.
61.
Belerofon
#60: "Attól még továbbra sem lesz a tulajdona a szoftver :) Plusz ha pl. egy Photoshop-ot vagy más komolyabb szoftvert ad el az ember akkor ott bizony nem árt egy adásvételit írni. "

Ezen jót mosolyogtam.Igazából nincs hozzáfűznivalóm.:)
60.
60.
Quent1n
#59: Attól még továbbra sem lesz a tulajdona a szoftver :) Plusz ha pl. egy Photoshop-ot vagy más komolyabb szoftvert ad el az ember akkor ott bizony nem árt egy adásvételit írni.

EBR2000: Így van és ezért is okoz warez nagyobb kárt. De pl. azért is, mert a rendszeres warezosok többsége ha van pénze se vesz eredeti játékot míg aki már legalább egy használtra szán pénzt, az azért ha futja rá akkor újonnan is könnyebben kiadja az x dollárt/eurot/forintot.
59.
59.
Belerofon
#55: "Norbiii: TÉVEDÉS :) A szoftver nem lesz a te tulajdonod csak használati jogot vásárolsz rá és biza nagyon nem csinálhatsz azt vele amit akarsz de pl. a lemezt szétverheted :D"

Gondolkodtam,végül arra jutottam,hogy nem próbálom már ezt firtatni,inkább linkelek valamit.

http://www.origo.hu/techbazis/20120704-az-eu-szerint-legalis-eladni-a-hasznalt-szoftvert.html

De a fontosabb része ez:D

"Az EU szerint bármilyen szoftver eladható

Az Európai Bíróság döntése szerint azonban szoftverek adásvételét illetően nincs különbség az optikai lemezen vagy online megvásárolt szoftverek esetében sem, ez utóbbiak eladására is jogosultak a vásárlók. A bíróság ugyanakkor azt is kimondta, hogy a szoftverek továbbadása terén is léteznek korlátozások: ha például valaki egyben vásárol meg egy szoftver több PC-re való telepítést biztosító licencet, azt csak egyben lehet eladni, nem lehet például csak néhány példányt továbbértékesíteni."
58.
58.
EBR2000
#57: Ez jogos de egy lemezt nem 10 000-szer ,,értékesítenek'' amiből ők pénzt se látnak (mint a wareznél)
Őszintén nem is szoktam se warezolni se használt játékot venni mert amit megveszek egyszer arra gyűjtök.
57.
57.
Quent1n
#56: Ha nem tőlük veszed akkor ők pénzt nem látnak szóval akár le is tölthetted volna AZ Ő SZEMPONTJUKBÓL :)

Igazából ezt követve a warezosok is mondhatnák, hogy nem okoznak kárt, pedig valamennyit mindkét tábor okoz hisz úgy játszanak egy játékkal, hogy a játékot kiadó cég abból nem lát egy fillért sem, egyszerűen jogilag más a megközelítése a két dolognak.

Nekem az online pass-al amúgy nem volt bajom és elfogadtam, hogy ez van. Cserébe lehetett olcsóbban használt játékot venni ami megérte főleg úgy, hogy tudtam nem akarok multizni vele :)
56.
56.
EBR2000
#55: Oké az tényleg nem jó nekik ha nem tőlük veszem de nekik ez nem KÁR! Az mást jelent... Az meg hogy a játék megvásárlásával szerződést kötnek a legtöbb vevő tudta nélkül ami mégis legális azzal mivan? Erre is kéne valami jó nevet kitalálni...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...