Frissítve: Ma 20 éves az első PlayStation

Ma is van miért ünnepelni, a tortát ezúttal az első PlayStation és így persze maga a PlayStation márka kapja, méghozzá húsz gyertyával a tetején. A mai napig ez az egyik legsikeresebb konzol.

1994. december 3-án, vagyis pont húsz éve került boltokba Japánban az első PlayStation, és ezzel 20 éves lett a PlayStation márka is.


Érdekesség, hogy a Sony konzolpiaci pályafutása valójában a Nintendo oldalán kezdődött, a két cég megállapodott, hogy előbbi gyárt egy CD-meghajtós kiegészítőt a SNES-nek. Habár még prototípus is létezett belőle, az üzlet végül meghiúsult, a Sony ekkor döntött úgy, hogy saját konzolt fog fejleszteni - ez lett a PlayStation.

És jól is döntött, ha a kézikonzolokat nem számoljuk a második legkeresettebb játékgépről beszélhetünk - 102,49 millió példány fogyott belőle, amire csak utódja, a PlayStation 2 tudott ráverni egy bődületes 155 milliós számmal. Ötödik generációs konzolként a PlayStation a Sega Saturnnal és a Nintendo 64-gyel versenyzett elsősorban, előbbiből végül tizedannyi, utóbbi harmadannyi fogyott a pályafutása során. Az eredeti PlayStationből 2000-ben egy slim kiadás is boltokba került, ezt PSone-nak hívták.

A PlayStation-gépek azóta a negyedik generációjukat tapossák, az elmúlt húsz évben pedig a kézikonzolok piacán is kipróbálta magát a Sony, illetve melléktermékként felemlegethetjük a PlayStation TV, illetve a sokáig PlayStation Phone ragadványnevet viselő Xperia Play telefont is többek között.

A kötelező születésnapi kérdés: volt-e otthon eredeti PlayStation, és melyik volt a legjobb játék rá?

Update! Közben a Sony bemutatott egy új PlayStation 4 modellt, ami a huszadik születésnapnak megfelelő festést kapott. Mindössze 12300 darabot gyártanak belőle, mindegyik számozott lesz, és Európában "a hagyományos kereskedői csatornákon" keresztül nem is lehet majd beszerezni. A Sony a jövő héten árulja el, hogy az öreg kontinens lakói hogyan csaphatnak le az új konzolra.


Akinek nem jut a fenti gépből (és erre azért jó esély van...), az egy vadonatúj és ingyenes témával díszítheti fel a PS4, a PS3 és a PS Vita dashboardját.

40 komment - szólj hozzá!