PS2-es játékokat is lehet emulálni a Series S-en

  • Írta: Baloo
  • 2020. december 1.
  • Hardver
Link másolása
Látványos bravúrt sikerült néhány embernek végrehajtania az Xbox Series S-en: PlayStation 2-es játékokat futtattak a Microsoft új konzolján, ami azért is ironikus, mert a PS5 erre önmagában nem képes.

Roppant érdekes videók terjednek az interneten, amikben a felhasználók azt mutatják be, hogy miként lehet működésre bírni PS2-es (illetve a GameCube-os) játékokat is az Xbox Series S konzolokon:

A mutatványhoz nem kell mást tenni, mint bekapcsolni a Developer Mode-ot az Xbox Series S-en, ahol ezután már futtatható több UWP-app (Universal Windows Platfrom) is , mint például a nyílt forráskódú emulátor, a RetroArch.

A program minősége persze közel sem tökéletes, de így olyan PS2-es klasszikusokat tudunk elindítani a Microsoft konzolján, mint a God of War első része, vagy a Silent Hill 2 eredeti kiadása. Természetesen az egész jelenség pikantériája, hogy a konkurens PlayStation 5-ön csak a PS Now-előfizetés segítségével vagy fejlesztői előkészítés után van rá lehetőségünk, hogy PS2-es játékokat futtassunk.

95.
95.
godach
#94: Persze én ezt tökéletesen megértem és el is fogadom. (lehet, hogy pont neked nem válaszoltam akkor, de mikor ezt a részét pedzegetted, akkor egyet is értettem).
A lentebb leírtakkal is egyet értek. Tisztában vagyok ezekkel. De nem is erről beszéltem. Gamecubenál nem látsz háborogni , hogy miért nem tudom futtatni az n64-es kazijaimat. Én itt arról beszéltem, hogy ps3-nál telt be a pohár, amikor szoftveresen élvezték a kompatibilitást. Ennyi. Írtam is, hogy a pénztárcámmal fogok szavazni. A három Ps4 közül egyiket sem olyan helyről vettem, ahol ezért a Sony kap valamit, mert bár utólag azt mondom, hogy a Days Gone és TloUs2 miatt megérte a konzol, nem érzem hogy ők megérdemelték volna azt a kis aprót.
Most a ps5-nél kicsit meginogtam, lehet beruházok majd egyre mert a mostani hozzáállás kezd tetszeni. De ez is csak pár napja motoszkál a fejembe.
Egyébként nem teljesen fedi a valóságot a kompatibilitás dolog sem, mert a négyesen kívül, mind kompatibilis volt visszafelé.
94.
94.
delphijos
#87: Most van időm én is reagálok. Ki mondott ilyeneket ? Nekem aztán pont ne gyere az “öreg játékos” szöveggel, mert már ZX Spectrumon toltam.... Ha visszaolvasol, írtam hogy abszolút megértem az igényt. És mellette kifejtettem hogy én se azt mondom hogy ez a fasza, csak hogy a konzol azért más. Az előző generációig az architektúra is mindig más volt. Lehet igy utólag a Sony is bánja hogy “elvadultabb” rendszereket csinált amit nehezebb ( erőforrás igényesebb ) emulálni ( EE , CELL ) de akkor szerintem nem volt tervezési szempont. Ilyen szempontból az MS könnyebb helyzetben van, az első box gyakorlatilag pc volt, a 360-ban meg egy PowerPC CPU és egy kvázi Radeon GPU. De nem is ez a lényeg, hanem amit írtam, az hogy mennyibe kerül. Az MS sokkal több pénzből gazdálkodik ( nem innen jön a nagy pénz ) és ahogy szintén már írtam, ott “beleférhetett” hogy az mondták, mindegy mennyi, és nem baj ha a játékosok 5-6 százalákának fontos, legyen meg. A Sony nem vállalta ezt, úgy voltak vele hogy nem éri meg. Egy cégnél nincs olyan hogy Ahogy kifejtettem, Te mint vásárló szavazhatsz, a pénztárcáddal. Majd kiderül hogy a Sony hibázott-e, ha emiatt tömegek nem vesznek ps5-öt. Egész egyszerűen konzol fronton nem értem ezt a nagy felháborodást, mert pont itt baromira nem volt jellemző hogy minden megy mindenen. És már meg se említem azt hogy ha “vált” az ember, akkor a másik gyártónál vett cuccai mennek a levesbe... ( amúgy a “ki mit vesz” vitánál fel is hoztam ezt szempontként , ha valaki ps4-en vett egy valag játékot, hiába jobb teszem azt az SX, nem biztos hogy szívesen váltana ) Egyszerűen ezeket konzolos gamingnél bele kell számolni.

És azért PC-n se az van hogy berakom a Win95-re fejlesztett játék CD-jét , és suhan Win10-en. Persze, az egy nyitott platform, több a lehetőség, de pl. egy emulátor az NEM hivatalos support ( és abba ne is menjünk bele hány ember játszik azokon “okosba”. Vagy a GOG, szintén lehetőség, de ott is meg kell venni a játékot, és időt töltenek a kompatibilitás megoldásával sok játéknál. Szóval azért ott se tökéletes minden.

A lényeg hogy én NEM azt mondom hogy ez az igény “hülyeség”, csak próbálom reálisan nézni. És még egyszer. Ha úgy érzed az egyik gyártó “cserbenhagy” ezzel az igényeddel, szavazz a pénztárcáddal. Ennyi.
92.
92.
Ooorky
#90: Mert nem fogom emulálni ami megvan :P
+Nem szorulok rá, mint anno ultimétej kolléga, aki verte a nyálát a switch emulátorra...
91.
91.
Zuzmo
Szerintem a PS4 visszafelé kompatibilis lenne a hárommal, ha technikailag meg tudták volna oldani.
90.
90.
#88: A PS2-höz van olyan emulátor, hogy azt a PS6 nem csinálná utána. Faszi, most van géped, vagy nincs géped? Akkó meg minek a killerkarbonkábel az Aliról?

89.
89.
#87: Szerintem aki játszik és írogat magyar oldalakon és fórumokon, annak már mindegyiknek volt nagyon sok olyan élménye, hogy full rettenet és sokszor hozzá nem értő emberek szénné szedték. Az a jó, amikor összeállnak az ilyenek és úgy visszaigazolják egymást és magukat, hogy utána a végén az jön le, hogy te vagy a hülye. Nagyon idegesítő és szerfelett nagy önuralmat kell tanusítani, ha inkább nem akarunk visszaírni nekik. Az életem felében még nem is létezett ez az önuralmam és inkább kardélre hánytam a sok-sok barmot. ... Hosszú idő kellett, hogy rájöjjek: márpedig a legjobb *tényleg* a nyugalom és a ökröket meg hagyni kell legelészni a hatlamas mezőkön. Kivéve, amikor nem. Úgysem tudják megállni, hogy ne definiáljanak, de igazából amit rólad gondolnak, vagy mondanak, az csak egy képzelet, sosem lesz valós alapja neki. Így lettem én is PS hater, aztán pont ma győztem meg munkatársamat, hogy vegyen egy PS4 Pro-t most nyugodtan zsír újan, mert akciós a Markt-ban és azzal fossá tudja játszani a fejét, ha unatkozik.
88.
88.
Ooorky
#86: Ps2-höz alin vettem vmi spec kábelt amivel be lehetett üzemelni az új tv-n is.
De tényleg nyűg, pc-n megnyitom a gog-ot és ott virít szinte az összes régi kedvenc 24 évre visszamenőleg, legálisan.
87.
87.
godach
#86: De érted?
Lentebb írják, hogy hülye és elvetemült az, aki ilyen klasszikusokat akar új konzolon játszani.
Leugat, űgy hogy nekem ps1 is volt, meg ps2 és három is.
Bejött a Ps4-el és tett egy mércét, majd elkezdi nekem megmondani, miért vagyok hülyegyerek, azért mert 25+ éve támogatom a céget, ki adókat, fejlesztőket.
Azért van most neki lasztoflófasz 2,mert én már a crash bandicoot második részét is megvettem eredetiben, ps1-re, úgy hogy azt se tudta, iszek e vagy eszik a konzolokat.
De érted... Ő akar most engem kioktatni meg definiálni....
86.
86.
adamsfamily
#80: Nagyjából igen.Ráadásul a ps3/360 generációnál régebbi játékokat elég macerás megoldani,ha meg is van a régi konzol,mert analog jelet használnak,az újabb tv-ken meg nincs scart aljzat.Nekem van egy régi tv-m fent az emeleten,de nincs az az isten,hogy lehozzam.Viszont időnként elő kerül néhány klasszikus.A ME trilógia például,Dragon age,Fallout 3/New Vegas,Mercenaries,SW kotor,republic commando,Battlefront 1-2 mind elő-elő kerül.
Szerintem elég jó,hogy némiképp megtartják az értéküket ilyen módon a régi játékok,nem csak kacatként végzik.
84.
84.
delphijos
#83: Ja, valahova még írtam hogy ugyan az Outer Worlds eleve egy kicsit “fura” grafika szempontjából, de annál szerintem ez az auto HDR csak árt. Az nem tetszik így. Ja, és magamat cáfolandó a 2 gennel visszakompról, a RDR viszont nagyon kultúráltan fest, bár az is már X-en is elég korrekt volt. Ott komolyan fel se tűnik milyen régi a game.
80.
80.
#76: Néha én is, és ahogy nézem mások is odaírják, hogy nem állandóan játszanak régi játékokkal. Szerintem felesleges, mert ez az abszolút normális. Holnap eszembe jut, hogy nekem tetszett a Mass Effect, akkor csak rányomni akarok és nem gépet cserélni, sem új verziót vásárolni. Szerintem az volt a világon a legnagyobb rüszü állat, aki elsőre azt mondta, hogy felesleges a bc és azzal érvelt, hogy azért vesz új gépet, hogy az új játékokkal játsszon :) Az nem gamer, mert nincsenek kedvenc játékai és vélhetőleg agya sem. Ez a meg kell tartani a régi gépet duma egy mérhetetlen nagy BS. Ki a tököm lakik az Amazon raktárban meg akar olyan sok kábelt oda?
79.
79.
delphijos
#75: “ Most aki nem tudja megoldani a kompatibilitást, az nem is akarja. Nincs mese.”

Így van. Ez pusztán valamilyen általunk nem ismert kalkuláció eredménye. Megnézik mennyi hasznot hozna, és mennyi a költség. Egész biztos nem az a lényeg hogy pár remaster-t el lehessen adni. De egy rendes BC-vel dolog van. Ha hivatalosan támogatva van, akkor nincs az hogy “örülj ha működik , de amúgy kussolj”. Lehet az MS-nél azt mondta a vezér hogy “leszarom mennyi, meg ha kevesen használják, csináljátok meg”. A Sony-nál meg nem ez volt. Azért az egyértelmű hogy az MS mozgástere nagyobb. (Amúgy ok is csináltak már olyat hogy eladták a telókat, jött az új OS nem sokkal később, és a nemrég eladott hw-t meg nem támogatta.) Aztán te mint felhasználó eldöntöd melyikük kütyüje kell. Ezen kár háborogni. Ezek üzleti döntések, és te meg dönthetsz a pénztárcáddal. Pusztán erről van szó.
76.
76.
adamsfamily
#74: Amikor a Ms elérhetővé tette a bc-t szerintem akkor a játékosok érdeklődése eldöntötte,hogy mekkora igény van rá.Most tovább vitték,a Sony pedig konkurencia,ha a Sony tábort nem fogja zavarni a bc hiánya,de ha sokan átpártolnak tőlük,akkor bizony ez egy elvárható követelmény lesz,ami alapjáraton csak egy nagyon jó plusz.
Nem azt mondom,hogy állandóan előző generációs játékokkal játszom,de azért időnként előkerül egy-egy.
75.
75.
godach
#74: Ne érts félre én nem rugózom ezen.
Ott volt, amikor volt n64-em. Aztán lett Gamecube. Nem vergődtem, amiért a minidisces konzol nem játszotta le a kazettáim, amiket nem kevés pénzért vettem. Tudtam, hogy nem megoldható, vagy ha igen akkor plusz kiadás. Tehát, elfogadtam, hogy az egyik generációban még a fizikai adathordozó is más volt.
Most azért már más a helyzet. Most aki nem tudja megoldani a kompatibilitást, az nem is akarja. Nincs mese. Most van az, hogy fel kell lépni és kiállni amellett, hogy ha valaki a PS4 vagy One (most nevetek, mert itt aztán mindegy mikor vettél játékot, exkluzívjuk úgysincs :D ) akkor azt játszhasd a következő konzolon.

Volt valami szuper kis horror játék. Valami resident evil féle de ps-3on csak digitálisan lehetett kapni. Az istenért se jut eszembe a neve, pedig azon nyomban ahogy kipróbáltam a demót, kicsengettem az árát. Esküszöm, hogy a heti kajáravalóm feléből vettem meg, így kicsit spórolni kellett utána, de nem sajnáltam a pénzt rá.
Aztán váltottam PS4-re, a nevét nem tudom és ott egy játék amivel akarnék játszani, de mivel nincs ps3 már itthon így nem tudok. Miért? (had ne kezdjem előröl) :D
74.
74.
delphijos
#67: Persze, van ebben az igényben igazság, de ilyen hülye világ van mellette. Ha ez elsőrendű fontosság, akkor PC. Bár explicit ott sincs ígérve hogy az új OS-en majd minden megy. Ugyanúgy mobilon sem. Megveszem az xy programot, a mai IOS-re, Android-ra, és GARANCIA ott sincs hogy minden gond nélkül menni fog a következőn. Konzoloknál meg ritkább ha van mint amikor nincs. Ahogy már írtam, launch-kor ONE-on se volt. Én elfogadom hogy ma megveszem az xy játékot, amit SeriesX-re ( vagy PS5-re ) adnak ki, úgy hogy nem vesz-e készpénznek hogy majd Series2 X-en vagy ps6-on kijátszom ha nem lesz rá idő. Nem igazán értem hogy ezen miért kell pont a konzoloknál ennyire rugózni ezen. Ugyanez igaz a kiegészítőkre is. A DS nem megy ps5 játékokkal, de pl. a psvr-re nem mondták hogy dobd ki, legalább ps4 játékokkal megy. Az előző gen-ben semmi nem volt kompatibilis az azelőtti cuccokkal. ( adhattam el a ps3-hoz vett kormányt ) Nem mondom hogy ez a fasza, de szerintem ezt elvárni ( mármint hogy minden mindennel megy majd állandóan ) illúzió, és felesleges elvárás...
69.
69.
Helium Prime
#64: Mikor írtam,hogy nekem kettő van? :D Megint hazudozunk vagy képzelgünk?
67.
67.
godach
#63: Félreértetek. Nekem nem a BC a fontos. Alap követelménynek tartom. Erre Kawada is jön hogy a hülyegyerekeknek az a fontos, hogy új, erős gépen oldgen játékkal játsszon. Nem, nem ez a fontos. Nem ez az elsődleges de ha még lehet oldani, akkor miért ne kérjem én, a vásárló.?
Márpedig szemlátomást meg lehet oldani. És lehet hogy tényleg csak 2% a 2%. Lehet, hogy az one játékidőmből is csak nekem is 2% a 360 játékok futtatás. De akkor is megnyugtat a tény, hogy bármikor egy kósza gondolatom támad olyan valamivel játszani, amit már régen megvettem, tisztességesen kifizettem az árát, akkor megtehetem. Nem kell egy Ps4 mellett egy 3-2-1-et is tartani.

A mostani digitalizált világban, pedig kötelezném a storeokat, hogy csak úgy árulhassanak bármit, ha garantálják a megvásárolt játékom futtatását, legalább 3 generációig mert így végülis nem több mint a havi előfizetéses gamepass vagy psnow csak itt 6-7 évre bérled a játékot. Sarkosítva persze.
64.
64.
delphijos
#62: “Végre lenne értelme xboxot venni”

Neked már úgyis van 2. Nem emlékszel?
63.
63.
delphijos
#53: “Letojom a grafikát, fizikát, bármit. Ha a játék élmény megvan, nekem elég.”

Oké, neked a BC a fontos ( de hangsúlyozom nem én mondom, a számok ezt mutatják , hogy 6-7 % körül érdekelte a népet ONE-on ) ezzel szemben amit tőled idéztem, már más. Ugyanis elég sok ember mondja ezt, aztán meg mégis azon megy az “öldöklés” hogy melyik a jobb, meg az egyiken 2 fűszállal több van. Nézd meg itt is, magukról a játékokról alig van komment, csak az ilyen jellegű cikkek pörögnek. Volt egy cikk a rendszerfrissítésről, én megnéztem, írtam kommentet , de az ilyenek se érdekelnek senkit... volt Series X teszt, 70 komment, és a fele a ps kontrollerről. Hol vannak azok akik eddig teleírták a komment szekciót hogy ők mindjárt 3-at is vettek, és hogy “kivégzi” majd a ps-t ? Hol vannak a beírt saját tapasztalatok ? Én ezeket nem értem... és kesergünk hogy nincsenek jó játékok ? Szemlátomást nem is érdekel senkit. Legyen faszméregetés, meg vita, oszt jóvan.... ( tisztelet a kivételnek )
60.
60.
ABorealis27
#59: A többszörösen év boltja díjazott Aquán volt a korábbi legalacsonyabb ár. Most ipon és Be-Va Chip.
59.
59.
Zuzmo
#57: Nem azt mondom, hogy ne a legolcsóbbat vedd meg, de ha az érdekel, hogy mi a normál ára egy játéknak ezek a nagy cégek dolgoznak az ajánlott fogyasztói árakon, mert ők dolgoznak bejelentett dolgozókkal, normál árréssel, befizetik az adót, nem trükköznek, mint sok kis cég.
57.
57.
ABorealis27
#55: Miért ne a legolcsóbb árat nézzem?
2020 van, világjárvány "maradj otthon" mottóval, ki nem tud online rendelni? Bankkártya sem kell, mert utánvéttel kp.
Vidéken meg amúgy sincs minden sarkon egy MM, Euronics, Alza.
56.
56.
Zuzmo
Ezek Sony Interactive Entertainment játékok, gondolom a kiadó dönt az árról, ezért amit más ad ki az olcsóbb.
55.
55.
Zuzmo
#50: Ha nem az arukereso legolcsóbb árait néznéd viszonyítási alapnak, hanem a nagy hálózatokat (edigital, mm, euronics, best byte, alza stb.), akkor látnád, hogy ott 30k-ba kerülnek a teljesértékű PS5 játékok: Demon's Souls, Spider-Man Ultimate, Destruction AllStars.
54.
54.
Ps fanboy
#53: Régen minden boldog-boldogtalan címet meglehetett tenni exkluzívnak azért volt annyi komám.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...