HWSW: Ezért állt ilyen sokáig a Facebook tegnap

  • Írta: Shifty
  • 2021. október 5.
  • Hír
Link másolása
Gyakorlatilag az egész Facebookot újra kellett indítaniuk egy tegnap magyar idő szerint valamivel este hat előtt bekövetkező rendszerhiba miatt a mérnököknek. A leállás mintegy 3,5 milliárd felhasználóra lehetett hatással.

A hivatalos közlemény szerint egy hibás beállítás miatt tegnap magyar idő szerint 18 órától csaknem hat órán keresztül elérhetetlenné vált a Facebook teljes online szolgáltatásportfóliója, vagyis a közösségi oldal mellett az Instagram és a WhatsApp platformok egyaránt. Bár nem ez volt a cég fennállásának eddigi leghosszabb ideig tartó leállása, amellett, hogy nagyjából 3,5 milliárd felhasználót érintett, azt is megmutatta, hogy a cég mennyire rá van utalva a saját rendszereinek használatára a mindennapi folyamatok - beleértve a hibajavítást - során.

Amikor kizárod magad az autóból

Utóbbi folyamatot nagy mértékben nehezítette, hogy a Facebook alkalmazottai is a hálózat egy speciális, belső kommunikációra fejlesztett verzióját használják az egymással való kapcsolattartásra, ám a nyilvános szolgáltatással egy időben ez is leállt, ezzel rendkívüli módon megnehezítve az elhárítási munkálatok megszervezését. Médiaértesülések szerint a cég alkalmazottai jobb híján e-mailekkel kommunikáltak egymással, a külvilágot azonban így sem lehetett elérni, miután a hiba kiterjedt a levelezőrendszerek működésére is. 

Egyes dolgozói beszámolók szerint a tegnap esti leállás a Facebook saját irodáinak használatát is kvázi ellehetetlenítette, legalábbis több alkalmazott arról számolt be, hogy nem tudnak bejutni tárgyalókba, a belépőkártyájuk nem nyitja az ajtókat, az autentikációs folyamatok pedig általában véve nem működnek.

A kommunikációs nehézségek mellett a helyzetet súlyosbította, hogy a rendszermérnökök nem tudták kívülről elérni a Facebook szervereit, így a hibaelhárítást helyben kellett megkezdeni, amihez a szakembereknek olykor több száz kilométert kellett utazniuk, hogy a helyszínen elvégezhessék a szükséges munkálatokat.

Ha kíváncsi vagy a leállás okainak további részleteire és következményeire, akkor irány a HWSW teljes cikke!

10.
10.
markoci555
ilyenkor derül ki hogy azért vannak bajok pár embernél, amikor rögtön azt kérdzgetik, hogy neked sem volt net!? Miközben csak ez ment el... tényleg csak erre használják a több százezres telefonokat
9.
9.
Munkatársam halál komolyan szerelőhöz akarta vinni a telefonját. Se face se insta, mást meg nem csinál vele. Hisztizett is egy darabig, mire mondtam neki, hogy nézzen akkor youtube-ot és úgy jött rá, hogy van internet. Ha nekem nem szól én nem veszem észre, hogy áll a bolygó.
8.
8.
DarkCrash
Az a baj csak pár órára. Kíváncsi vagyok hányan készítették a köteleket hogy felakasszák magukat. :D
7.
7.
crytek
17:45
Leállt a Facebook.
Már megint. Nem baj, főzök egy kávét, addigra helyre áll..

17:50
Az egyik szomszéd üvöltve káromkodik. Azt hiszem, nem jó a Messenger sem.

17:59
Minden előzmény nélkül megszólalt az ébresztő. Este hatkor. Nem is értem..

18:00
Nem ébresztő volt. Már el is felejtettem, de a telefonok tudnak olyat is, hogy egymást hívják rajta az emberek. Egy barátom hívott, náluk sincs Facebook.

18:05
Újabb szokatlan hangokat ad ki a telefon.

18:06
Aha! Ez az SMS! Nagyon retró.

18:19
Átkopogott a lift melletti szomszéd, és megkért, hogy menjek át hozzá kicsit, mert vacsorázik. Nocsak, a Facebook hiánya összehozza az embereket.

18:21
Mégis éhen fogok halni. Nem vacsorameghívás volt, csak hozzászokott, hogy megmutatja valakinek a vacsorát és a szép terítést.. Addig nem lehet elkezdeni enni, ameddig valaki nem kedvelte a tálalást. Értem.

18:40
Egy laptop hangos csattanással tört össze a belső udvaron. Megkérdeztem a felső szomszédot, minden rendben van-e.. „Egy órája nem írt vissza az a k*rva!” – mondja.. Hiába mondom, hogy nincs facebook.. Ennyit a szerelemről.

18:45
...hatvan perce nincs facebook.
Feljött a lány a másodikról, hogy papírt és tollat kérjen. Azt mondja, kénytelen papírra vetni a gondolatait, már egy órányi összegyűlt, és annyit nem szokott fejben tartani.... ezek szerint Instagram sincs.
Adtam neki egy üres jegyzettömböt, és megnyugtattam, hogy a lájkok nem tűnnek el.. Ugye nem? Ugye...?

19:01
Na még ez is.. Elkezdett esni az eső.

19:05
Furcsa jövés menés van a folyosón. Mindenki csenget és kopogtat mindenhová.. Nem merek kinézni, mi lehet.

19:10
Megfejtettem.
A szomszédok megszokásból mindenkihez becsengetnek, hogy elmondják, esik az eső.

19:25.
Marika néni kopogtatott az előbb.
„Segítsen nekem” – kérlelt pityeregve. Most honnan fogom tudni, kire kell szavaznom?
Kihúztam magam, és többször, nyugodt, artikulált hangol megismételtem:
„Gyurcsány”
„Gyurcsány”
„Gyurcsány”
Marika néni sírva köszönte meg a segítséget, és hálából a fülembe súgta: „Esik az eső.”

19:31
Visszajött Marika néni. Hallotta, hogy be vagyok rekedve, és ajánlotta a bioboltban kapható akciós hársfateát. Végre a célzott reklámok is működnek offline..

19:32
Le akartam menni sétálni.. A postaláda előtt gyanús alakok mindenféle papírokat dobálnak a levélszekrényekbe.. Kettőt kivettem, nem kellett volna. Mindkettőn más férfiak péniszének a képe volt.

19:40
Több idegen megállított séta közben, és megkérdezte, hogy leszek-e a barátja. Mikor szabadkoztam, hogy nem ismerjük egymást, azt mondták, ez nem baj.. Jó lenne, ha visszajönne a facebook...
6.
6.
Heldengeist
Reggel a híreket olvastam (nem faszbukon), akkor szembesültem vele, hogy néhány órára egy kicsit jobb hellyé vált a világ.
5.
5.
delphijos
#3: Van pár ember akivel Messengeren kommunikálok, de annyira ne volt gyanús hogy nem írnak. Reggel láttam csak hogy egy csomó üzenetem jött “egyszerre”
3.
3.
xanatos0911
Nekem a család jelezte a problémát, ha nem szólnak akkor viszont nagy valószínűséggel észre sem veszem. Nem nagyon használom a FB-ot a mindennapokban.
2.
2.
Ooorky
Nem is tudtam tegnap este kakkantani emiatt, szerencsére reggelre visszajött.
1.
1.
Raam989
Túléltem egy világjárványt és még az fb is leállt pár órára. Micsoda időket élünk, lesz mit mesélni az unokáknak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...