Egyre csúnyább a Microsoft és a Sony drámája az Activision felvásárlása kapcsán

  • Írta: szlav
  • 2022. augusztus 11.
  • Biznisz
Link másolása
Miközben a Sony foggal-körömmel küzd azért, hogy ne kerülhessen a Microsoft kezébe az Activision Blizzard, a redmondiak a versenyellenes tevékenységgel vádolják a riválisukat.

Az Activision Blizzard felvásárlásának finise felé közeledve kezd egyre jobban elharapódzni a Microsoft és a Sony drámája. Habár a konzolháború az új generációra egészen megváltozott, hiszen annak jelentős részét a havidíjas előfizetéseikkel vívják az iparág legnagyobb szereplői (nemrég mi is egymás mellé állítottuk az Xbox Game Passt és a PS Plust), a nagy húzócímek és franchise-ok továbbra is igen sokat dobnak a latba - nem utolsó sorban azért, mert ezek a játékok is a havidíjas könyvtárak valamelyikében landolhatnak. Az Activision Blizzard felvásárlása kapcsán a Sony a Call of Duty-szériát látja a legnagyobb ütőkártyának, így a vállalat mindent megtesz azért, hogy ne kerülhessen végleg a zöldekhez a nagy múltú FPS-széria.

Miközben folyamatosan zajlanak a nagy akvizícióval kapcsolatos ügyintézések, a Sony benyújtott a brazil versenyhivatalánál egy igen érdekes felhívást (via GameSpot). A nyilatkozat szerint az Activision Blizzard (és ezzel együtt a Call of Duty) Microsoft általi felvásárlása erősen befolyásolhatja a játékosok konzolvásási tendenciáit a szabad piacon. A Sony gyakorlatilag azzal érvelt, hogy a Call of Duty a világ legnépszerűbb FPS-eként magasan kiemelkedik a többi hasonló játék közül, a piacon saját kategóriát képvisel, így az Activision felvásárlásával a Microsoft monopol helyzetbe kerülhet.

A Microsoft természetesen tagadja a Sony állítását, ellenpéldaként pedig magát a Sony piaci pozícióját hozták fel. A redmondiak válasza szerint a Sony maga is hatalmas, hűséges rajongótáborral rendelkezik, a vállalat azonban mégsem értelmezhető önálló kategóriaként, továbbra is résztvevője a játékkonzolok szabad piaci versenyének. Ehhez hasonló a Call of Duty is - annak ellenére, hogy nagy rajongótáborral rendelkezik, mégis versenyben áll számos hasonló játékkal. A Microsoft az egészhez azt is hozzátette, hogy anyagilag nekik sem érné meg Xbox-exkluzívvá tenni a Call of Duty-játékokat, hiszen a PlayStation-konzolokon eladott példányszámok rendkívül jelentősek, és amíg a játékosok könnyedén megvásárolnak a saját platformjukon egy-egy új epizódot, ennél jóval ritkábban váltanak más konzolra.

Ezzel azonban nem ért véget a sztori, a Microsoft ugyanis ellentámadásba lendülve előállt egy olyan dokumentummal, amely igen rossz fényt vethet a riválisára, különösen a versenyhivatalok előtt. Ahogy azt a VGC jelentésében is olvashatjuk, a Microsoft azzal vádolja a Sonyt, hogy a vállalat aktívan akadályozta az Xbox Game Pass akadálymentes növekedését, mégpedig a különböző kiadók és fejlesztők gyakorlati lefizetésével. A Microsoft szerint a Sony afféle "akadályjogokat" fizetett több külső fejlesztőnek azért, hogy azok ne jelentessék meg a játékaikat az Xbox Game Pass vagy más hozzá hasonló előfizetéses szolgáltatás katalógusaiban. A redmondiak összegzése szerint a Sony attól tart, hogy a játékosok számára vonzó és előnyös új előfizetéses opciók veszélyeztethetik a vállalat konzervatív üzleti stratégiáját. 

8.
8.
crytek
#7: Számodra nem. A kiadónak meg éves szinten milliárdokat ér :) A szórakoztatóipar ugyanis nem másról szól csak a pénzről..
7.
7.
DarkCrash
#4: Killzone széria nem azért tűnt el mert szar volt, hanem a csapat már mást akart csinálni ( Horizon ). És hiába a nagy rajongó tábor a COD mögött, ami mellesleg 80%-a kisiskolás hülye gyerekekből áll, egy forintot nem ér a széria.
6.
6.
Őrnagy
#5: Állítólag a Naughty Dog online multit fejleszt.
5.
5.
zoli12i
Talán itt lenne az ideje, hogy a kedves Sony is elkezdjen gyártani egy hasonló játékot és nem sírni. Mert ez a COD k*rvára gyenge egy valami. Egy játszhatatlan bug halmaz, tele milliárdnyi csalóval.
És az emberek mégis kajálják.
4.
4.
crytek
#1: Sony lövölde nem igen van szóval elég erős hogy tudnak ők jobbat.. Killzone széria se véletlen halt el...
Nem semmi hogy a nyavajás sonynak ennyit számit a gépek eladása... ezek szerint a játékok nem is termelnek semmit náluk? MS pont leszarja ezt csak vegyed az előfizetést és full mindegy min tolod
3.
3.
Őrnagy
A Sony érvelését követve akkor most az Activision Blizzard van monopolhelyzetben, ameddig övék a CoD, nem?
2.
2.
almaspite
#1: Lehet tudnának jobbat is csinálni, de óriási tábora van a Call of Duty-nak. Teljesen logikus, hogy a Sony nem akarja elengedni harc nélkül őket.
1.
1.
PS4jacksony
Akár el is engedhetné a SONY ezt tudnak ők jobbat is csinálni mint a Call of Dutty
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...